На крок ближче до органічного харчування дітей Print
News - Ecointergation News
Monday, 05 October 2015 00:00

captionУ п’ятницю, 2 жовтня 2015 року, у м. Києві Всеукраїнською екологічною громадською організацією «МАМА-86» було проведено круглий стіл «Органічне харчування дітей: як зробити його реальним?».

Під час заходу фахівці та експерти обговорювали сучасний стан харчування дітей дошкільного віку в Україні та розглядали перший варіант концепції загальнодержавної програми органічного харчування дітей в Україні.

Головні питання, на які шукали відповіді:

  • Як захистити здоров’я дітей?
  • Як іще потрібно регуляторні акти для того, щоб запровадити органічне харчування для дітей?
  • Проблеми й перспективи: погляд українського виробника
  • Як мотивувати вітчизняних виробників органічної продукції постачати свою продукцію у дошкільні дитячі заклади?
  • Що можна очікувати та вимагати від держави?

Круглий стіл відбувся в рамках кампанії «Живи органічно!», яка проводиться у різних містах України з 28 вересня по 4 жовтня 2015 року як частина всесвітнього Тижня екологічного споживача за підтримки Шведського товариства охорони природи. Метою кампанії є сприяння популяризації органічного харчування та землеробства в Україні як складової відповідального ставлення українців до здоров’я та довкілля, про що і повідомила координатор кампанії Марта Руда всвоєму вітальному слові.

Серед присутніх були представники органів влади, виробники та дистриб’ютори органічної продукції, наукові установи, батьківські комітети та громадські організації. Так, експерт Наталія Зіновчук акцентувала увагу присутніх на відсутності вітчизняних високобілкових консервованих продуктів на основі м'яса та риби. Більш того, виявилось, що на ринку відсутнє вітчизняне дитяче харчування лікувально-профілактичного призначення (лікування порушення органів травлення та кровотворення, функцій імунної та ендокринної системи, обміну речовин).

Як виявилося, на ринку дитячого харчування переважає імпортна продукція (більше 70–85%), яка має вищі ціни і придбати її може лише кожна десята родина.

В той же час представлення міжнародної практики показало, що така продукція в багатьох країнах є всього на 5–10% дорожчою за неорганічну, а вдеяких країнах до 94% вихованців дитсадків і учнів не лише смакують її, а й вирощують на шкільних подвір’ях.

На круглому столі було представлено проект Концепції загальнодержавної програми переходу до шкільних освітніх закладів на харчування органічними продуктами: мету, основні напрямки, розвиток виробничих потужностей та фінансування програми. Учасники підтримали ідею запровадження цієї програми і поділились баченням необхідних складових програми, можливостей вітчизняного виробництва, важливості ініціативи батьків та державних стимулів. Імплементація Програми буде першим кроком на шляху до активізації діяльності органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, та змінення ставлення громадськості до питання збереження здоров’я власних дітей.

За результатами круглого столу було напрацьовано рекомендації щодо поліпшення концепції Загальнодержавної програми органічного харчування дітей в Україні, яку буде надіслано компетентним органам та експертам для доопрацювання, з якою можна ознайомитись на сайті «Тижня екологічного споживача».

  • Концепція Загальнодержавної програми органічного харчування дітей в Україні

Долучитися до процесу написання концепції програми — просто! Надсилайте пропозиції на електронну скриньку  This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it  з темою conception-organic-kids, абоконцепція-органічні-діти. Чекаємо на Ваші  коментарі та пропозиції!

Презентації учасників круглого столу:

  • Руслан Білик. Переваги органічної молочної продукції. Розвиток ринку органічних молочних продуктів в Україні.
  • Марта Руда. Живи органічно!
  • Тетяна Ситник. Органічна продукція для дітей: успішні приклади інших країн.
  • Наталія Зіновчук. Органічне харчування дітей в Україні. Частина 1. Частина 2.