Європейський Еко-Форум та Сьома конференція міністрів навколишнього середовища 21–23 вересня 2011, Астана (Казахстан) Друк
П'ятниця, 30 вересня 2011, 17:11

astana-2011-logo-240x160Сьома Всеєвропейська конференція міністрів навколишнього середовища ЄЕК ООН «Довкілля для Європи» відбулась у Астані (Казахстан) 21–23 вересня 2011.

Конференція мала на меті реформування процесу «Довкілля для Європи» згідно з наміченим планом реформ. Двома головними темами Конференції стали: Стале управління водними та пов’язаними з ними екосистемами; і Озеленення економіки: інтегрування екологічних аспектів в економічний розвиток. Міністерська конференція в Астані звернулась до спільних проблем в європейському регіоні, і в той же час вона надала можливість торкнутись пріоритетних проблем навколишнього середовища в центральній Азії.

Процес «Довкілля для Європи» і міністерська конференція забезпечують платформу високого рівня для дискусій, прийняття рішень, об’єднання зусиль, звернення до пріоритетів з охорони навколишнього середовища зацікавленими сторонами з 56 країн регіону, в яком працює Європейська Економічна Комісія (ЄЕК) ООН.

Напередодні міністерської конференції, 20–21 вересня, представники 70 міжнародних, європейських та національних НГО з 30 країн зібрались в Астані під егідою Європейського Еко-Форуму (environmental citizens organizations, ECO) для формулювання своїх вимог до міністерської конференції. Європейський Еко-Форум — це коаліція громадських організацій переважно зеленого спрямування, що в першу чергу фокусуються на вищезазначеному Міністерському процесі. ВЕГО «МАМА-86» є членом правління Європейського Еко-Форуму і бере активну участь у його діяльності з 1995 року.

Щодо першої теми конференції «Зелена економіка», Еко-Форум закликав уряди: створити спеціальну робочу групу з стійкого споживання та виробництва та зеленої економіки в рамках ЄЕК ООН; розробити вимірювані цілі, індикатори та законодавчі інструменти; покращити стратегію «Освіта для стійкого розвитку», прибрати шкідливі субсидії; підтримати ініціативу Цілі споживання тисячоліття, впровадити 10-річні рамки програм з стійкого споживання та виробництва, забезпечити виконання рішень попередніх Міністерських конференцій, розробити систему моніторингу та оцінки; враховувати обмеженість ресурсів планети в рішеннях уряду та інших інституцій; застосовувати Незалежну Технічну Оцінку та Моніторинг нових технологій перед їхнім широким застосуванням. І, зрештою, Еко-Форум закликав країни ЄЕК ООН стати лідерами у розробці глобальної стратегії відповіді на ризики з боку ядерної енергетики та уранового циклу в цілому.

Стосовно другої теми Міністерської конференції «Вода та пов’язані з нею екосистеми» учасники Еко-Форуму наголосили: «Ми визнаємо, що існує деякий прогрес та кращі практики в наших регіонах, але, не дивлячись на 20-річну історію прогресу, нам так і не вдалось справитися з найбільш нагальними та загрозливими проблемами менеджменту води». Еко-Форум закликав уряди прийняти Астанинську Програму дій по воді «Astana water action», ратифікувати Конвенцію по трансграничних водах та Протокол по воді та здоров’ю, впровадити заходи, спрямовані на покращення менеджменту водних ресурсів, зменшення промислового, сільськогосподарського, шахтного, забруднення та забруднення відходами, забезпечення належного водопостачання та санітарії.

Вода та зелена економіка була третім напрямком обговорень на Еко-Форумі. Невідповідність менеджменту стала причиною існуючого дисбалансу між доступними водними ресурсами та попитом на них. Багато країн Східної Європи, Кавказу та Центральної Азії (СЄКЦА) вже відчувають нестаток води. В цей же час розвиток приватного сектору в галузі водозабезпечення в цих країнах створює нові проблеми. Стійкий менеджмент водних ресурсів, що базується на належному обліку поверхневих та підземних вод, є наразі ключовим питанням. Нагальним та необхідним є також прозорість, надійність та своєчасність інформації, стосовно використання, надходження води, її видобутку та циркуляції, вилучення води секторами економіки. Проте офіціальна статистика та дані з багатьох країн СЄКЦА є непридатними для вимірювання та оцінки ефективності комплексу заходів в області політики управління водними ресурсами.

НГО підкреслили, що цілі та завдання з обліку води мають бути інтегровані в галузеві стратегії та планування політик. Менеджмент екосистем та інвестиції в них є необхідними, разом із оновленням системи водопостачання в країнах СЄКЦА, забезпеченням прозорості, корпоративною соціальною відповідальністю водних компаній приватного та державного секторів, законодавчим закріпленням принципу «забруднювач платить повну ціну». «Водний слід» компаній та країн є також інструментом, що заслуговує на широке розповсюдження.

Згодом, 22 вересня, протягом Всеєвропейської конференції міністрів навколишнього середовища президент ВЕГО «МАМА-86» Ганна Голубовська-Онісімова представила думку Еко-Форуму на пленарній сесії «Озеленення економіки: інтегрування екологічних аспектів в економічний розвиток». В своїй ключовій доповіді вона наголосила, що належний облік води в економічному плануванні, гармонізація законодавства країн СЄКЦА з ЄС, впровадження інтегрованого менеджменту водних ресурсів (IWRM), ефективна політика з охорони вод, підтримка освіти та свідомого вибору споживачами товарів, вироблених стійким чином, є пріоритетними завданнями для переходу до зеленої економіки. Докладніше інформація про результати конференції міністрів можна прочитати тут.

Учасники Есо-Форуму висловили свою високу оцінку процесу «Довкілля для Європи», що є корисним та ефективним інструментом міжнародного співробітництва. Протягом 20 років свого існування він відіграв керівну роль у розвитку програм, планів та стратегій для поліпшення якості довкілля в регіоні. Було зазначено, що, нажаль, кількість впроваджених рішень конференції зменшуються з кожним разом. Еко-Форум закликав уряди показати свою політичну волю знов стати світовими лідерами охорони довкілля, досягнути справжнього зеленого розвитку.

Додаткова інформація

  • Європейський Еко-Форум
  • Астанинська Програма дій по воді «Astana water action» [ENG] [RUS]
  • Процес «Довкілля для Європи» and Ru
  • Сайт Сьомої Всеєвропейської конференції міністрів навколишнього середовища ЄЕК ООН «Довкілля для Європи»
  • Відкриття конференції на YouTube
  • Висновки Сьомої Всеєвропейської конференції міністрів навколишнього середовища ЄЕК ООН
  • Астанинська декларація Європейського Еко-Форуму
 

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Головна Екологізація Новини Європейський Еко-Форум та Сьома конференція міністрів навколишнього середовища 21–23 вересня 2011, Астана (Казахстан)
Google+