Увага! Це архівна версія сайту. Новий сайт ВЕГО «МАМА-86» знаходиться ТУТ

Пропозиції ВЕГО «МАМА-86» щодо співпраці з Урядом у сфері європейської інтеграції

Відповідно до Дорожньої карти виконання плану «Україна—ЄС», пропонуємо:

Сталий розвиток

9. Сприяння сталому розвитку

- Вжити подальших заходів у напрямку завершення створення адміністративних структур і процедур для забезпечення стратегічного планування сталого розвитку та узгодженості дій між відповідними задіяними сторонами;

- Завершити розробку та прийняти державну стратегію сталого розвитку та здійснити заходи для забезпечення її імплементації. Вжити заходів у напрямку виконання довготермінової стратегії;

- Вжити подальших заходів щодо включення питань захисту навколишнього середовища до політики у інших сферах, зокрема у галузі промисловості, енергетики, транспорту, регіонального розвитку та сільського господарства.

Пропонуємо:

"  Започаткувати за участі організацій громадянського суспільства регулярне проведення масових просвітницьких заходів для формування сталої свідомості та екологічної грамотності населення України.

"  Провести громадські слухання, присвячені законопроекту «Про побутові відходи».

"  Провести громадські обговорення проекту побудови атомних енергоблоків.

"  Створити міжсекторальну робочу групу для пошуку альтернативних джерел енергії та ресурсів та популяризації ідей ощадливого та сталого використання цих ресурсів.

"  Створити міжсекторальну робочу групу для проведення аналізу реалізації Концепції екологічної освіти в Україні та для створення Концепції освіти для сталого розвитку.

Навколишнє середовище

16. Вживати заходи для запобігання погіршенню стану навколишнього середовища, захисту здоров'я людей, досягнення раціонального використання природних ресурсів, відповідно до зобов'язань Йоганнесбурзького самміту

142. Розвивати рамкове законодавство і основні процедури та забезпечити розроблення планів для ключових підсекторів навколишнього середовища, визначених в Основних напрямах державної політики України у галузі охорони довкілля, здійснити перші кроки для їхнього виконання. Посилити адміністративні потужності, включаючи ті, що забезпечують надання дозволів, а також виконання законодавства та проведення інспекцій.

Пропонуємо:

"  Створити міжсекторальну робочу групу для аналізу інструментів та механізмів планування та реалізації політики держави з охорони здоров'я та довкілля на предмет їхньої відповідності сучасним міжнародним стандартам.

"  Залучити експертів організацій громадянського суспільства для вдосконалення політики в галузі охорони навколишнього середовища та запровадження сучасних інструментів планування, таких як оцінка ризиків для здоров'я, оцінка зисків та втрат для вибору оптимальних заходів та стратегічна екологічна оцінка для підготовки планів та програм розвитку тощо.

"  Провести широке міжсекторальне обговорення та просвітницьку кампанію щодо концепції «забрудник платить».

Визнаючи Цілі розвитку тисячоліття, які були сформульовані у Декларації тисячоліття ООН у 2000 році, підтверджені та розвинені у міжнародних документах, прийнятих під час Саміту з проблем сталого розвитку в Йоганнесбурзі у 2002 році, Україна визнала та адаптувала їх до ситуації в країні, про що у 2003 році було офіційно проінформовано 58 Сесію Генеральної Асамблеї ООН. Україна зобов'язалася до 2015 року на 12% покращити показник забезпечення громадян України якісними послугами водопостачання. До того ж, у 2003 році Україна ратифікувала «Протокол по воді та здоров'ю» до Гельсинської Конвенції про трансграничні водотоки та міжнародні озера. Головна мета Протоколу — забезпечення громадян гарантованим доступом до безпечної води.

Пропонуємо:

"  Здійснити проведення серії консультацій з громадськістю стосовно політики Уряду в галузі водопостачання та екосанітарії.

"  Розробити та впровадити за участі організацій громадянського суспільства в населених пунктах низьковартісні технічні рішення, що дозволяють забезпечити населення якісною питною водою та послугами екосанітарії.

"  Провести просвітницькі семінари та круглі столи для ЗМІ та громадськості щодо реформування у сфері житлово-комунального господарства.

143. Розширити або прийняти національні програми і плани для ключових підсекторів навколишнього середовища, включаючи пріоритети інвестування для окремих підсекторів

Пропонуємо:

"  Створити міжсекторальну робочу групу з підготовки Національного плану дій з охорони навколишнього природного середовища, який серед інших буде включати заходи з інтеграції екологічних вимог до інших секторів економіки та фінансові механізми, зокрема інвестиції, позики, впровадження схеми «борги за природу» та повну індексацію екологічних платежів. Залучити широкі кола громадськості до створення Національного плану дій по ліквідації стійких органічних забруднювачів.

"  Розробити за участі громадськості концепцію сталого виробництва та споживання в Україні і десятирічний план її реалізації за розділами «промисловість», «сільське господарство», «енергетика» та «розвиток міст» і прив'язувати довгостроковий інвестиційний план до цієї концепції та плану.

Громадське здоров'я

9. Посилити рівень охорони здоров'я та епідеміологічної безпеки в Україні відповідно до законодавства ЄС та за взаємодії і підтримки Всесвітньої організації охорони здоров'я. Розвивати зв'язки між інформаційною системою України та існуючою в ЄС системою моніторингу індикаторів стану громадського здоров'я.
Інтегрувати Україну в інформаційну систему охорони здоров'я EUPHIN

В Україні неприпустимо мало уваги приділяється зв'язку між негативними чинниками навколишнього середовища та здоров'ям. Водночас екологічна ситуація в більшості регіонів України негативно впливає на здоров'я населення. Основними міжнародними документами/зобов'язаннями щодо довкілля та здоров'я, які підписала або ратифікувала Україна, є наступні: Цілі розвитку тисячоліття (2000 р., Ціль 7 «Забезпечення екологічної сталості»), План дій Всесвітнього саміту зі сталого розвитку (2002 р., у якому, зокрема, зазначені конкретні терміни досягнення певних результатів, визначені для управління водними ресурсами (2005 р.) та поводження з хімічними речовинами), Ротердамська конвенція щодо стійких органічних забруднювачів, Протокол щодо води та здоров'я до Гельсінської конвенції Європейської економічної комісії Організації об'єднаних націй (ЄЕК ООН) (1999 р., Лондон), Протокол Реєстрів викидів та переміщення забруднювачів до Оргуської конвенції ЄЕК ООН (2003 р., Київ), Протокол зі Стратегічної екологічної оцінки до Конвенції Еспо ЄЕК ООН (2003 р., Київ), Європейський план дій з довкілля та здоров'я (1994 р.), Європейський план дій з довкілля та здоров'я дітей (2004 р.) тощо.

Пропонуємо:

"  Створити робочу групу з включенням представників громадськості для проведення експертного аналізу виконання Національного плану дій з гігієни довкілля (НПДГД) 2000—2005, єдиного документа європейського типу, що комплексно розглядає проблеми довкілля та здоров'я.

"  Провести серію громадських консультацій, присвячених НПДГД 2005—2010.

"  Створити міжсекторальний координаційний орган впровадження НПДГД та моніторинговий комітет із залученням представників громадськості.

"  Створити Громадську раду при Міністерстві охорони здоров'я.

"  Активізувати роботу над підготовкою Національного плану дій з впровадження Стокгольмської конвенції (СОЗ) та залучити до неї НУО, які дійсно займаються цією тематикою та входять до міжнародних мереж по роботі з токсичними речовинами та захисту здоров'я і довкілля від токсичних речовин.