Увага! Це архівна версія сайту. Новий сайт ВЕГО «МАМА-86» знаходиться ТУТ

Ми — матері, нам не може бути байдуже!

Наважитися, народити, вигодувати, виростити, виховати, захистити. Любити, любити, любити самовіддано, жертовно, іще до першого подиху, без надії на взаємність. Гендерні теорії стверджують, що материнство — категорія соціальна і зі статтю пов'язана лише на фізичному рівні. Якщо так, то цей лист — звернення до всіх, незалежно від статі, кому не все одно, хто почувається готовим свідомо продовжувати себе, вкладати у наступників свої найістинніші думки, захищати, нести відповідальність за помилки предків до n-ного коліна, за помилки всього людства.

У прадавніх світових релігіях культ матері починається з культу землі-годувальниці, яка давала життя. Предки українців вірили в Богиню-Праматір, заступницю роду, материнства, плодючості. Пізніше в слов'янському пантеоні серед великої кількості божеств залишилася єдина богиня-жінка Мокша, покровителька породіль та жіночих ремесел — прядіння з ткацтвом. Прядіння — символ життя, смерті, долі та родючості. Саме тому галицькі українки, які першими започаткували святкування Дня Матері в новітні часи у 1929 році, обрали другий тиждень травня — час, коли земля пишно розквітає й починає родити. Сьогодні в Україні 8 травня — офіційний День Матері, «узаконений» відповідним указом Президента України.

Немає жодного сумніву, що в цей день багато разів прозвучить заклик вшанувати Берегинь, зателефонувати до мам, вклонитися жіноцтву до землі. А ми хочемо запропонувати інше. Мами, давайте порефлексуємо! Яку нитку ми прядемо сьогодні? Ми — тільки Парки, що дарують і відбирають життя, чи повинні бути Аріаднами й рятувати? «Рятувати! — Скажете Ви. — З чого почнемо?» Впевнені, що жінці під силу змінити все, але почнімо з себе.

Традиційно до початку ХХ століття вважалося, що жінці належить сфера репродуктивної праці (виховання дітей та забезпечення життєдіяльності родини). Зараз ми успішно опанували «чоловіче» продуктивне виробництво. Виходить, що однією рукою ми даємо життя — іншою забираємо. І все тому, що сьогоднішні методи виробництва — широка дорога до прірви. Людство крокує до самознищення, виснажуючи ресурси Землі, забруднюючи все, до чого доторкнеться. Ми народжуємо дітей, яким не буде де жити: вони воюватимуть за нафтові свердловини, хворітимуть, випивши брудної води, повільно помиратимуть від неякісного повітря. Як запобігти такій розв'язці? Підказка долі — вирішення приховане у традиційній жіночій царині — домашньому господарстві. Маркетингові дослідження засвідчують, що попит визначає пропозицію. Це значить, якщо споживачі почнуть обирати послуги та продукти, виготовлені без загрози для довкілля, то виробники припинять цієї шкоди завдавати.

Хто в родині визначає, що їсти, пити, якими побутовими предметами користуватися? Певно, що ми, мами. І якщо ми зробимо свідомий вибір на користь довкіллю, то автоматично змінимо спосіб споживання своєї родини. А якщо цей вибір зробить кожна з нас, то ми зможемо змінити цілі країни та континенти. Це і є наша чарівна нитка, яку ми вкладемо в дитячі руки людства й подаруємо йому шанс на життя.

Тож, почнімо з себе. Чого ми хочемо?

Народити здорову дитину, якій буде що їсти, пити, чим дихати, яка зможе народити наших онуків.

Виховати людину, яка пам'ятатиме, що її діти мають право народитися здоровими, їсти, пити й дихати.

Змусити людство думати про ПІСЛЯЗАВТРА, тобто, про стійкий розвиток Держави, при якому забезпечення природними ресурсами нинішнього покоління не відбирає цієї можливості у нащадків.

Що ми повинні робити, аби наші бажання здійснилися?

Змінити власне ставлення до природи та її ресурсів і передати ці знання дітям.

Змінити способи споживання на екологічно збалансовані.

Об'єднуватися і допомагати одна одній захищати права своїх дітей і людства.

Повсякчас нагадувати всім можливим президентам, урядам, міністрам, посадовцям, що добробут матері й дитини — це майбутнє держави й світу.

Завжди пам'ятати, що ми народжуємо життя, а тому відповідаємо за нього до останнього.

Українці! Давайте вклонимося нашим мамам, які привели нас на світ і дали неспокійні душі. Вклонимося усім матерям усіх часів, які у війнах та негодах народжували героїв та геніїв. Вшануємо Пречисту Діву Марію, матір, яка принесла людству найбільшу жертву й завжди захищає його.

Мами! Будьмо сильними й мудрими, допоможемо Державі зробити екологічно свідомий вибір шляху подальшого розвитку!

Всеукраїнська екологічна громадська організація «МАМА-86»