Увага! Це архівна версія сайту. Новий сайт ВЕГО «МАМА-86» знаходиться ТУТ

Третя конференція Російської Мережі Річок

Нижній Новгород, Росія
25-27 листопада 2005 року

ЗВІТ

На конференції  були присутні представники Хабаровська, Чіти, Бурятії, Іркутська, Новосибірська, Омська, Уралу, Казані, Саратова, Волгограда, Московської області, Ярославля, Костроми, Нідерландів, Таганрога, Санкт-Петербурга, республіки Коми, Самарської області, Владимира, Карелії та України.

Конференція була присвячена пам’яті Валентина Васильовича Найденко, ректора Нижньоновгородського Державного Архітектурно-будівельного університету.

Цілі конференції:

  1. Розробити план, програму дій по водним об’єктам Росії;
  2. Об’єднати на національному, регіональному та міжнародному рівнях недержавні організації, представників органів влади, окремих громадян для співробітництва у сфері охорони та раціонального  використання водних ресурсів, зокрема на прикладі компанії «Річна Стрічка».

25.11.05. День Перший

Олександр Іванов, НДАБУ, кафедра ЮНЕСКО, ознайомив присутніх з проектом КАБРИ-Волга, спрямованого на зміцнення співробітництва, посилення інституційної взаємодії в сфері управління екологічними ризиками. Додаткову корисну інформацію можна отримати на сайтах: WWW.ioinst.org; www.nngasu.ru; www.ioivolga.ru.

Віктор Крюков, координаційний комітет зі сталого розвитку басейна річки Амур, м. Хабаровськ, доклав про розробку програми «Запобігання загроз транскордонного забруднення басейна річки Амур та створення умов для збереження біорізноманіття та сталого розвитку регіону».

Гаральд Леумменс, менеджер проектів, водний інститут RIZA, Нідерланди, розповів про можливості співробітництва його інституту з російськими громадськими організаціями.  В цьому інституті деякі представники російських НУО пройшли спеціальний курс навчання з написання планів дій з управління водними об’єктами та успішно намагаються застосувати отримані знання на практиці.

Олена Колпакова, координаційний центр Російської мережі Річок, Нижній Новгород, розповіла про Російську компанію «Річкова стрічка»: проведення компанії в країні, деякі підсумки, подальша доля.

Компанія «Річкова стрічка» стартувала 17 травня 2005 року. Протягом 5 місяців вона відвідала 23 міста Росії. Зміст акції полягав в тому, що під час перебування блакитної полотнини в місті, громадські організації проводили різноманітні заходи на річках, якими вони опікуються: збирали сміття на берегах річки, проводили концерти, конференції, свята, конкурси малюнків, посадку дерев та ін.  Далі вони пришивали до полотнини, що прибула в місто свою частину тканини з різноманітною інформацією про організацію, учасниках, річку, фото, малюнки та т.і.  та передавали в наступне по естафеті місто. 

Довжина стрічки на сьогодні — більше  50 метрів! Планується продовження цієї акції на території України та Молдови.

Вікторія Юрескул, як представник «МАМА-86» поділилася з учасниками нашим досвідом співробітництва з французькою громадською організацією Solidarity Water Europe в реалізації проекту «Шостий європейський молодіжний водний парламент: «Відчуй Дунай, святкуй День Дунаю!»

Олег Д’яков та Ігор Студеников з Центру регіональних досліджень, Одеса, представили проект Тасіс «Запобігання надзвичайних ситуацій та захист від паводків в Єврорегіоні «Нижній Дунай».

Замісник керівника ВВБВУ, Тетяна Косарикова розповіла про регулювання водокористування в РФ, проблеми та шляхи їх вирішення, потім учасники мали можливість поставити їй  запитання про водоохоронні зони. Дискусія була доволі жвавою, оскільки в РФ зараз йде робота над  створенням та прийняттям проекту нового Водного кодексу РФ, в якому взагалі не передбачаються водоохоронні зони, а також скасування ліцензування спеціального водокористування.

Андрій Козлов з Сегежи, фонд «Арістон» розповіли про ситуацію, яка склалася в Надвоіцах навколо роботи фонду «Арістон». В даній місцевості існують екологічні проблеми в результаті роботи алюмінієвого заводу, що призводить до масових захворювань флюорозом. Існують складнощі із залученням винних до відповідальності та компенсацій заподіяної шкоди здоров’ю.

Організаторами було зроблено оголошення про міжнародний конкурс молодіжних проектів з енергоефективності «Енергія та середа існування».

Відбувся круглий стіл «Взаємодія громадських екологічних організацій з партією «Зелена Росія»», який проводився головою ісполкому партії «Союз зелених Росії», Москва. Круглий стіл був дуже актуальним, так як незабаром відбудуться вибори в Державну Думу РФ.

26.11.05. День Другий
Балахнинський район, пансіонат «Волга»

Ваутер Пронк, Мильеконтакт Оост-Європа, Амстердам, поділився інформацією про діяльність Мильеконтакт Оост-Європа в Росії та планах на майбутнє.

Організація заснована в 1988 році з метою надання допомоги країнам колишнього СРСР. Організація  надає допомогу в здійсненні візитів в Нідерланди з метою навчання. Фінансування суспільно корисних публікацій на екологічну тематику, допомогу в отриманні малих грантів. Проводився моніторинг нового європейського екологічного законодавства, захист прав людини, трансєвромережа юристів — спеціалістів в сфері екологічного права.

Були представлені Водні плани, розроблені в рамках російсько — голандського проекту «Російська мережа річок»: Омськ, Єкатеринбург, Нижній Новгород:

  1. водний план для річки Ісеть (Ольга Подосенова, рух «Допоможемо Ісеті»);
  2. план управління озером Міщерське (Олена Колпакова, координаційний центр РСР, «Дронт», г. Нижній Новгород);
  3. водний план річки Омь (Олександр Станковський, товариство охорони природи Сибіру, м. Омськ).

Вищезгадані учасники провели презентації, які представляли:

  1. загальну географічну та екологічну характеристику водних об’єктів,
  2. їхнє розуміння про те, яким вони хочуть бачити цей водний об’єкт,
  3. що для цього потрібно робити,
  4. в які строки,
  5. яке необхідно фінансування та
  6. за чий рахунок воно буде здійснюватися,
  7. приділялася увага сильним та слабким сторонам на шляху реалізації поставлених цілей.

Відбулося знайомство з інформацією про взаємодію муніципальної ради та  громадської екологічної організації, про можливість самоврядування студентів через акціонерний фонд (Санкт-Петербург), діяльністю «Парусної Академії» по «водним проектам», діяльністю студентського клуба «Ірис» з Петровська-Забайкальського.

Були обговорені позитивні та негативні  моменти в організації та проведенні акції «Річкова Стрічка».

Також учасниками обговорювалася  ситуація стосовно видання та розповсюдження щомісячної газети зелених «Берегиня», яка розповсюджувалися в 65 регіонах Росії.

Представниками Центра Регіональних Досліджень, Ігорем Студенниковим та Олегом Дьяковим була зроблена презентація матеріалу на тему: «Інтегроване управління водними ресурсами: базові принципи та досвід впровадження».

Відбувся конкурс фото звітів про проходження акції Блакитна стрічка з нагородженнями призами найбільш цікавих праць та концертні виступи учасників на водно-екологічну тематику.

27.11.05. День Третій

В  цей день проводилася робота в тематичних групах:

  1. «Малі річки», результатом роботи якої були ідеї проектів, акцій, спроможних об’єднати учасників Російської Мережі Річок. Блакитна Стрічка надихнула учасників на впровадження нових цікавих ідей. Через деякий час стане  остаточно відомо, що буде далі: чи буде створена мапа річок Росії, зшита з окремих басейнів, чи відбудеться  марш прапорів, або інші не менш цікаві заходи.
  2. «Спільні дії РСР з впровадження принципу управління», результатом роботи якої стала розробка проекту комплексів заходів з впровадження  басейнового принципу управління. Серед цих заходів згадувалися: створення профільної робочої групи в рамках мережі,  екологічна освіта та просвіта, створення рад з управління водними об’єктами, аналіз позитивних практичних прикладів в цьому напрямку, апробація пілотних проектів, сприяння створенню системи впровадження басейнового принципу управління, пошук фінансових ресурсів для здійснення запланованих заходів,  плани та пропозиції кожної організації в розвитку цього загального напрямку та ін.

Також обговорювалася тема вдосконалення роботи сайту мережі.

Зустріч надала можливість обмінятися досвідом діяльності в сфері охорони та захисту річок, знайти нові шляхи співробітництва з представниками державних органів  влади, які брали участь в заході, а також розширити сферу діяльності мережі на міжнародному рівні.