Семінар-тренінг «Головні аспекти органічного землеробства»

22 листопада у приміщенні облдержадміністрації м. Полтава відбувся семінар-тренінг на тему: «Головні аспекти органічного землеробства», де були присутні в.о. голови Координаційної ради ПМЕГО «Мама-86-Полтава» Траверсе Г. М.,  координатор проекту «Новіб» ПМЕГО «Мама-86-Полтава» Жук Л. А. та асистент координатора проекту «Матра» ПМЕГО «Мама-86-Полтава» Великодворська А. М.

Органічне землеробство, популярне в західних країнах, починає активно розвиватися і в Україні. Тому семінар-тренінг за даною тематикою був актуальним і корисним для спеціалістів, які працюють або збираються працювати в цьому напрямку.

На семінарі обговорювалися питання розробки власної технології ведення органічного землеробства, питання, на які потрібно звертати увагу:  як підживлювати рослини, як обробляти ґрунти, як захистити від хвороб та шкідників та такі інші.

Після реформування в Україні склалися сприятливі умови для розвитку фермерства, яке, на думку учасників семінару, необхідно розвивати, спираючись на досвід розвинутих країн. Наприклад, в Німеччині існують господарства, які продають продукцію державі, або напряму населенню. Головне, щоб така продукція (чи то рослинні культури чи продукція тваринного походження) була екологічно чистою. Лабораторії контролю якості обов’язково перевіряють товар, який після цього завозиться в спеціалізований магазин, де споживач може насолоджуватися і бути впевненим, що купляє екологічну чисту продукцію.

Хоча в нас і існують наукові та практичні розробки цієї тематики, але організаційне запровадження такого досвіду в нашій країні поки ще не запроваджено. Необхідна підтримка держави, яка надасть гарантії та фінансову підтримку в тому разі, якщо буде використовуватись саме такі технології.

Учасниками семінару була підтримана пропозиція створення асоціації прихильників технології органічного землеробства, яка надасть можливість спільно працювати над поширенням ідеї та розробки інструментів запровадження даної технології в Україні.

Звіт про семінар-тренінг «Головні аспекти органічного землеробства». »»»