Увага! Це архівна версія сайту. Новий сайт ВЕГО «МАМА-86» знаходиться ТУТ

Довідка про конфлікт між мешканцями сіл Степанівка, Павлівка, Новокрасне та фермерами, яким були виділені в оренду земельні ділянки в заплаві річки Кучурган

На території Степанівської сільської Ради вже більше ніж 10 років триває конфлікт між мешканцями сіл, будинки яких розташовані поблизу ріки Кучурган, і фермерами, яким у 1993—2001 роках було виділено у довготривалу оренду (на 49 років) земельні ділянки у заплаві ріки Кучурган.

Земельні ділянки були відведені для сільськогосподарських робіт, однак фермери у заплаві ріки почали будувати гідротехнічні споруди — греблі і ставки з метою риборозведення. Результатом будівництва було різке збільшення кількості підтоплень городів та підвалів у мешканців сіл.

Ріка була частково огороджена і вільний доступ до неї був перекритий, при цьому було порушено права мешканців сіл на загальне водокористування. У результаті передачі земельних ділянок фермерам площі пасовищ значно скоротилися, а розведення сільськогосподарської худоби є засобом виживання для багатьох жителів.

Мешканці сіл Степанівської міської Ради з 1993 року розпочали боротьбу за свої права з активної переписки з органами місцевого самоврядування і органами державної влади різних рівнів.

У 2002 році, після направлення чергової скарги на ім'я Президента України, була створена комісія, до складу якої увійшли представники Державної адміністрації Одеської області, Управління земельних ресурсів, Державного управління екології та природних ресурсів, Управління водного господарства.

У жовтні 2002 року прокурор Одеської області подав позов на фермерів у господарський суд про відшкодування шкоди, спричиненої незаконним будівництвом гідротехнічних споруд. Позивачем виступило Державне управління екології та природних ресурсів в Одеській області, сума позову склала 787 851 грн.

Останнім часом у селі зросла соціальна напруженість: місцеві жителі не задоволені діяльністю органів місцевого самоврядування, а голова сільської ради неодноразово психологічно впливав на мешканців села, які активно беруть участь у захисті ріки Кучурган і громадських пасовищ. Мали місце й випадки нанесення тілесних ушкоджень мешканцям села.

Громадська екологічна організація «МАМА-86-Одеса» виступила на боці інтересів мешканців села. Організація представляє їх інтереси у суді у якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог у предметі суперечки.

Після звернення мешканців у місцеву організацію «МАМА-86-Одеса» була ініційована та проведена громадська екологічна експертиза, яка показала ряд порушень вимог законодавства України. За результатами проведеної експертизи 6 жовтня 2004 року у селі Степанівка відбулися громадські слухання та прийнята резолюція з пропозиціями щодо вирішення проблем, які виникли у басейні ріки Кучурган на території Степанівської сільської Ради.

Результати проведення експертизи та резолюцію можна знайти на веб-сайті ВЕГО «МАМА-86» та за телефонами: (044) 278–77–49 або 278–31–01.

 




Фоторепортаж