Увага! Це архівна версія сайту. Новий сайт ВЕГО «МАМА-86» знаходиться ТУТ

Звіт О. Цигульової про участь у роботі семінару «Вплив токсичних хімічних речовин на здоров'я людей та стан навколишнього середовища: політика Росії і країн ЄС в області регулювання хімічними речовинами»

14—15 листопада, Москва

14—15 листопада в Москві відбувся семінар «Вплив токсичних хімічних речовин на здоров'я людей та стан навколишнього середовища: політика Росії і країн ЄС в області регулювання хімічними речовинами», в якому прийняла участь представниця «МАМИ-86-Харків» Цигульова О. М. Семінар було організовано Центром «ЭкоСогласие» (Росія) у партнерстві з Міжнародною мережею неурядових організацій з ліквідації стійких органічних забруднювачів (The International POPs Elimination Network — IPEN) в рамках проекту «A Toxic-free Europe», який виконує неурядова організація International Chemical Secretariat (ChemSec) (Швеція) у партнерстві з неурядовими організаціями України, Білорусі та Росії при підтримці Swedish EPA.

В роботі семінару прийняли участь представники наукових структур і неурядових організацій країн СЄКЦА Росії, Азербайджану, Білорусі, Вірменії, Грузії, Казахстану, Киргизстану, Молдови, України, Узбекистану, а також Швеції та IPEN.

Програма семінару складалась з двох частин.

Перша частина семінару була присвячено політиці Російської Федерації в області регулювання хімічними речовинами; законодавству в області хімічної безпеки в Російській Федерації; питанням гармонізації законодавства в області регулювання хімічних речовин та вплив хімічних речовин на здоров'я людей і навколишнє середовище з визначенням проблем та їх вирішення.

В другій частині семінару розглядались питання світу без токсикантів (міжнародні процеси і роль НУО; акції та ділове співробітництво).

Per Rosander (ChemSec, Швеція) розповів про міжнародні процеси щодо рішення проблем хімічного забруднення: позиція НУО щодо застосування принципу остороги.

Joseph DiGangi (IPEN) розповів про роль НУО у розробці Стратегічного підходу до міжнародного регулювання хімічними речовинами (SAICM).

Ольга Сперанська (Eко-Согласіє, Росія) розповіла про участь громадських організацій у рішенні проблем хімічної безпеки.

Олександр Вєселов (Союз екологів Башкирії, Росія) і Людмила Саплжникова (Незалежна екологічна експертиза, Киргизстан) поділились досвідом міжсекторального співробітництва у вирішенні проблем СОЗ.

Ольга Цигульова (МАМА-86, Україна), Едуард Сахкалян (ЕкоТокс, Вірменія), Євген Лобанів (Фонд реалізації ідей, Білорусь) розповіли про роль НУО у розробці Національних планів виконання Стокгольмської конвенції про СОЗ.

Лілік Сімонян (Вірменські жінки за здоров'я та здорову навколишнє середовище, Вірменія), Іслам Мустафієв (Рузгяр, Азербайджан), Марія Соболь (Жіноча мережа на Уралі, Росія), Манана Журулі (Грузинська асоціація екологічного та біологічного моніторингу, Грузія) зробили огляд стану проблеми непридатних пестицидів в своїх країнах.

Дмитро Лєвашов (СПЕС, Росія), Борис Ревіч (Навколишнє середовище-Риск-Здоров'я, Росія), Олена Васильова (Волгоград-Екопрес, Росія) зробили доповіді про дослідження забруднення продуктів харчування СОЗ.

Лідія Астаніна ( Greenwomen, Казахстан), Олена Васильова (Волгоград-Екопрес, Росія), Михайло Пєрфільєв (Центр екологічної інформації, Росія) розповіли про результати інформаційних кампаній з проблем СОЗ.

Ольга Сперанська (Eко-Согласіє, Росія), Лідія Астаніна (Greenwomen, Казахстан) зробили огляд проблем НУО країн СЄКЦА при виконанні проектів IPEProject.

Joseph DiGangi (IPEN), Ольга Сперанська (Eко-Согласіє, Росія) розповіли про досвід неурядових організацій в проведенні кампаній проти забруднення навколишнього середовища СОЗ ті іншими небезпечними хімікатами.

Наприкінці представники НУО країн СЄКЦА розглянули перспективи подальшої роботи неурядових організацій в області хімічної безпеки.