Увага! Це архівна версія сайту. Новий сайт ВЕГО «МАМА-86» знаходиться ТУТ

ДОВІДКА

щодо поводження з відходами в Київській області

за інформацією Київської обласної Державної адміністрації

На сьогоднішній день в області налічується 12 об'єктів (полігони, шламонакопичувачі, золовідвали), на яких зберігаються промислові відходи і 36 звалищ для твердих побутових відходів, їх загальна площа сягає 472 га, обсяг накопичених відходів — 56 млн. 140 тис. т. В Броварському районі розташовано 4 шламонакопичувачі промислових відходів гальванічного виробництва. В 2-х шламонакопичувачах розміщено відходи підприємств м. Києва: ВАТ «Радикал», у кількості 120 тис. т. відходів 3 класу небезпеки (з 1998 р. не функціонує) і ВАТ «Хімволокно» (з 2001 р. не функціонує), у кількості 152 тис. т. відходів 3 і 4 класів небезпеки. На шлаконакопичувачах комунального підприємства «Київський завод алюмінієвих будівельних конструкцій» і ДП «Київського заводу порошкової металургії» розміщено відповідно 48,09 і 617,78 тис. т відходів 4 кл. небезпеки.

В Білоцерківському районі (с. Черкас) експлуатується полігон для розміщення відходів гумово-технічних виробів ЗАТ СП «РОСАВА». Обсяг розміщених відходів на ньому складає 29,72 тис. т.

На золовідвалі Трипільської ТЕС Обухівського району, площа якого складає 125 га накопичено 22,298 млн.т. золошлакових відодів. В цьому ж районі на звалищі скопу ВАТ «Картонно-паперового комбінату» розміщено 800,0 тис. т відходів.

Відповідно до даних обласного статистичного управління станом на 01.01.2005 р. в сховищах організованого складування та на територіях підприємств накопичилося 21 887 878,319 т промислових відходів. Із них: 1-го класу небезпеки — 999,270 т, 2-го — 3514,284 т, 3-го — 5692,651 т та 4-го — 21 877 672,114 т.

Загальна площа місць видалення твердих побутових відходів (ТПВ) складає понад 260 га. В 2004 році на них розміщено 1 015 741,6 т відходів, з них близько 700 тис. т із міста Києва (полігон ТПВ №5 ВАТ «Київспецтранс»).

Відповідно до вимог Постанови Кабінету Міністрів України від 26 липня 2001 року № 915 (із наступними змінами) «Про впровадження системи збирання, сортування, транспортування, переробки та утилізації відходів як вторинної сировини» в Київській області прийняті та затверджені 03.03.2003 р. «Першочергові та перспективні заходи щодо створення та розвитку матеріально-технічної бази утилізації відходів як вторинної сировини, у тому числі використання тари».

Заходами передбачено створити в області мережу приймально-сортувальних пунктів (стаціонарних, пересувних) для використаної тари (упаковки) із забезпеченням їх складськими приміщеннями для накопичення тари, відповідним технічним обладнанням та укомплектувати кваліфікованим персоналом.

На виконання заходів в більшості районів Київщини створені додаткові пункти по прийманню воринної сировини (поліетилену, ПЕТ- пляшок, макулатури та інших ресурсноцінних відходів). Тобто заходи по впровадженню системи збирання, сортування, транспортування, переробки та утилізації вищевказаних відходів знаходяться на стадії виконання.

На даний час будується сміттєпереробний завод на землях Погребівської с/р Васильківського району.

Розроблений проект першої черги сміттєпереробного заводу на землях запасу Озерської сільської ради Бородянського району продуктивністю 100 тис. ТПВ з полігоном для їх видалення, обсягом 1 млн. тонн. Введення об'єкта в експлуатацію планується в 4 кварталі 2006 року. Корпорацією «Укрвторресурси», яка здійснює проект, ведуться переговори про залучення інвесторів щодо участі в частковому фінансуванні проекту.

В м. Бровари побудований сміттєприймальний пункт з сортуванням відходів.

Протягом першого півріччя 2005 року в області проведена значна робота, спрямована на поліпшення стану довкілля, благоустрою населених пунктів та прилеглих територій. Ліквідовано 1710 стихійних та несанкціонованих сміттєзвалищ, впорядковано та очищено від сміття 6762 км. вулиць, 682 майдани, 460 га скверів, 498 га парків, 1585,2 км лісосмуг уздовж шляхів. Приведено у належний стан та впорядковано 1021,3 км берегів річок і водоймищ.

Протягом останніх років здійснені практичні заходи щодо приведення стану зберігання непридатних до використання хімічних засобів захисту рослин (ХЗЗР) у відповідності до вимог ст.11 Закону України «Про пестициди і агрохімікати», а саме, перезатарено в герметичні контейнери для довгострокового зберігання 787,571 тонни вказаних відходів з централізованих складів в смт. Згурівка Згурівського, с. Багрин Васильківського, смт. Ольшаниця Рокитнянського, смт. Клавдієво-Тарасове Бородянського районів і господарств Бориспільського, Рокитнянського районів та Ірпінського регіону.

Контейнери з отрутохімікатами, які збереглися в смт. Ольшаниця, Згурівка та Клавдієво-Тарасове розміщені на спеціально побудованих майданчиках з твердим покриттям (сховищах).

Передано на утилізацію 26,815 тонн ХЗЗР з господарств Вишгородського району з обмеженою відповідальністю «ЕЛГА», м. Шостка Сумської області.

З метою попередження виникненню безгосподарських складів, в яких зберігаються заборонені й непридатні до використання ХЗЗР, проведена робота по визначенню власників всіх складів та місць зберігання ХЗЗР. Здійсненні заходи по запобіганню негативного впливу вказаних об'єктів на довкілля та здоров'я людей (ремонт складських приміщень, перезатарення отрутохімікатів в нову тару тощо).

На даний час на складах господарств і хім. об'єднань Київської області зберігається 1054,70 тонн отрутохімікатів.

У 2005 році передбачено проведення робіт з контейнеризації та утилізації непридатних до використання ХЗЗР в Бориспільському, Баришівському та Обухівському районах згідно з «Програмою охорони довкілля, раціонального використання природних ресурсів і забезпечення екологічної безпеки в Київській області на період до 2005 року», затвердженою рішенням 8 сесії Київської обласної ради XXIII скликання від 19.08.99 р. На здійснення вказаних робіт з обласного фонду охорони навколишнього природного середовища заплановано фінансування у сумі 200,0 тис. грн..

Найбільш сприятлива екологічна ситуація на полігонах ТПВ, які експлуатують: ТОВ «Десна-2» Броварського району; Києво-Святошинського районного виробничого управління житлово-комунального господарства; ТОВ «Утіл-Сервіс» Бородянського району. Вказані об'єкти облаштовані всіма необхідними інженерними спорудами для запобігання негативного впливу на навколишнє природне середовище. На них дотримуються технології складування відходів, регулярно проводиться контроль за станом підземних вод, повітря і грунту. Перевищень встановлених ГДК не виявлено.

Проблемними є такі місця видалення відходів: полігон №5 (підпорядкований ВАТ «Київспецтранс») та м. Біла Церква (підпорядковане КАТЦ-1028).

Перше експлуатується в умовах підвищеної екологічної небезпеки у зв'язку з накопиченням великих об'ємів фільтрату в тілі полігону (біля 500 тис. куб. м). Установка по очищенню фільтрату німецької фірми «Pall Rokhem» працює нерегулярно.

Останні два об'єкти, створені в 50-60-х роках двадцятого сторіччя без проектів, переповнені. Розміщення відходів на них здійснюється за рахунок нарощування висоти. Відсутні інженерні споруди для запобігання негативного впливу на навколишнє середовище.

В області відсутні підприємства по переробці та утилізації токсичних відходів (відпрацьованих люмінесцентних ламп, акумуляторів, нафтопродуктів тощо). Однак налагоджена система їх збору та відправлення на утилізацію в інші регіони України.