Тиждень водної солідарності Європи

З 15 по 21 жовтня 2005 р. в Страсбурзі прошов Тиждень водної солідарності Європи (ТВСЄ). Ця подія проходила в рамках підготовки Європейського регіону до Всесвітнього Водного Форуму (ВВФ) в Мехіко та було направлено на розробку внеску нашого регіону в рішення водних проблем у світі.

Тиждень був присвячений рішенню наступних задач:

  • розробці проекту рекомендацій від Європейського регіону для 4-го ВВФ, який відбудеться в м. Мехіко в березні 2006 р. та буде присвячений темі «Дії на місцях для глобальних змін»;
  • посиленню обміну досвідом та солідарності між різними партнерами, які беруть участь в управлінні водними ресурсами в Європі,
  • привернути увагу широкої громадськості та виборчих органів влади до проблем води в Європі, а також залучити інвестиції (фінансові та людські ресурси), необхідні для рішення проблем водного управління.

Більше 100 представників різних гілок влади, водних рад, МФІ, агенцій, науки, бізнесу, НУО та молодіжних організацій з 20 країн взяли участь у заходах ТВСЄ.

Програма Тижня включила різноманітні події: форум з Права на воду (ПнВ) (15—16 жовтня), відвідування різноманітних водних об'єктів 17 жовтня, пленарні сесії та круглі столи/обговорення в рамках конференції «Вода та громадянське суспільство» 18—19 жовтня, дні Європейської молоді для води, 18—21 жовтня та сесію Ради Європи — конференцію «Управління водними ресурсами: розподіл відповідальності» 20—21 жовтня.

Семінар-форум по ПнВ був присвячений обговоренню ситуації в Європі з Прав людини на воду – як індивідуального права на достатню кількість, безпечність, фізичного та економічного доступу до води для особистих та побутових нужд, згідно з визначенням Загального Коментарю № 15 Комісії з економічних, соціальних та культурних прав в 2002 р.

Реалізація ПнВ потребує виконання ряду передумов, а саме: визначення органа влади на місцевому рівні, відповідального за реалізацію цього права, усвідомлення індивідуальних обов'язків, які супроводжують Право на воду (не забруднювати, економити та зберігати), нести економічну відповідальність за реалізацію права; надавати для цього необхідні фінансові ресурси шляхом соціально сталого використання тарифів, перехресного субсидування, соціальної допомоги та інших заходів. Всі Європейські країни повинні вживати заходів, які враховують соціальні впливи покриття вартості послуг. Реалізація права на воду потребує й прийняття адекватних індикаторів та їхнього постійного моніторингу, спрямованого на перегляд національних стратегій та дій, згідно отриманим результатам.

Було проведено 6 презентацій про ситуацію з реалізації права на воду в країнах Європи: Україні, Болгарії, Румунії, Косово, Угорщини та європейський циган. Ці презентації дали основу обговорення теми прав та доступу до води в Європі. Ганна Цвєткова, НУО «МАМА-86» була співдоповідачем з ситуації в Україні.

Учасники тижня мали можливість відвідати ряд об'єктів, пов'язаних з водопідготовкою та очищенням стічних вод, а також місцеві осередки, де здійснюються проекти з відновлення природних ландшафтів та гідрологічних режимів на ділянці Верхнього Рейну.

Сесія «Вода та громадянське суспільство» включала пленарні засідання та роботу 4 семінарів — круглих столів:

  1. Захист від повеней та управління ризиками,
  2. Реалізація Водної Директиви ЄС в країнах Центральної та Східної Європи (ЦСЄ),
  3. Доступ до питної води та санітарії для всіх;
  4. Децентралізація фінансування водного менеджменту в малих містах та сільській місцевості ЦСЄ.

В рамках роботи семінару з фінансування сектора Саша Габизон, WECF представила досвід рішення проблем питної води та санітарії в регіоні ЦЄ и СЕКЦА.

Рекомендації, що були напрацьовані під час роботи цієї сесії були наступні:

Розвивати еколого-соціальні підходи в рішенні проблем управління водними ресурсами (вода для життя — це вода для людини та екосистем), солідарність між багатими та бідними, між Заходом та Сходом (міжнародна водна солідарність), необхідно адекватно проводити децентралізацію управління водними ресурсами, ключову роль повинні відігравати органи місцевої влади, потрібно розподіляти відповідальності між різними гілками влади та всіма зацікавленими учасниками управління водними ресурсами, необхідно спрямовувати фінансову допомогу на підтримку локальних акцій, ініціатив, на освітню роботу та створення потенціалу на місцях, інформування та участь громадськості в управлінні водним сектором на відповідних рівнях, підвищувати ефективність роботи державного ВКХ та посилювати контроль, прозорість та звітність участі приватного сектору.

В роботі Молодіжної сесії взяли участь 3 представника від «МАМА-86», які були учасниками Водних молодіжних парламентів в Старій Загорі 2003 р. — Віка Бормотова та в Дунайському Парламенті 2005 року — Валентина Савченко та Вікторія Юрескул.

Результати всіх сесій та круглих столів Тижня були представлені на Конференції, організованої Радою Європи та увійдуть в основу рекомендацій від Європейського регіону, як внесок у проведення 4-го ВВФ в Мехіко.

За подальшою інформацією звертайтеся до .