Увага! Це архівна версія сайту. Новий сайт ВЕГО «МАМА-86» знаходиться ТУТ

Співпраця задля збалансованого розвитку на селі

Проект виконується в рамках кампанії «Питна вода в Україні» у партнерстві з Жінками Європи за спільне майбутнє (WECF) за фінансової підтримки програми МАТРА Міністерства закордонних справ Нідерландів.

Українські учасники проекту: організації «МАМА-86» у м. Ніжині, Чернігівської області, м. Полтаві та у м. Яремче Івано-Франківської області. Координація проекту покладена на головний офіс ВЕГО «МАМА-86» у Києві.

Термін впровадження: листопад 2003 — листопад 2006 років.

Проект спрямований на вирішення проблем водопостачання та санітарії, як засад життєзабезпечення і стійкого розвитку на селі із залученням громадськості та розвитком співпраці всіх зацікавлених сторін.

Задачі проекту:

1. Підвищити рівень обізнаності громад трьох пілотних сіл щодо проблем водопостачання, санітарії та шляхів вирішення їх.

2. Впровадити ряд пілотних проектів у 3 селах за напрямками:

  • безпечне водопостачання,
  • еко-санітарія — будівництво еко-туалетів,
  • введення елементів органічного землеробства з метою охорони довкілля, особливо щодо джерел водопостачання.

3. Сприяти залученню сільських громад та зацікавлених сторін до вирішення проблем розвитку на місцях; підвищення рівня зацікавленості та відповідальності населення та зацікавлених сторін до вирішення місцевих проблем.

Проект буде впроваджуватися у 3 сільських населених пунктах:

  • с. Бобрик (с. Вертіївка) Ніжинського району, Чернігівська область;
  • с. Ворохта, Яремчанського району Івано-Франківської області;
  • с. Гожули, Полтавського району Полтавської області.

Проект передбачає на першому етапі проведення семінарів з питань безпеки питної води та водопостачання, поводження з відходами життєдіяльності людини, захисту джерел водопостачання, гігієни та санітарії. На семінари будуть запрошені провідні фахівці з Німеччини, Нідерландів та України.

Другий етап передбачає впровадження пілотних проектів у 3 селах за визначеними пріоритетними напрямками з вирішення конкретних місцевих проблем. Головне завдання пілотів — знайти та реалізувати ефективне рішення, яке задовольняло б вимогам: технічно ефективне, ресурсно-зберігаюче, екологічно безпечне/дружнє, економічно спроможне та доступне для місцевої громади.

Проект базується на попередньому практичному досвіді та знаннях, отриманих у Водній кампанії ВЕГО «МАМА-86» та досвіді WECF і колег з „Meditas & Sanitas” з впровадження проекту з еко-санітарії у с. Гарла-Маре, Румунії.

7—14 листопада — Початок впровадження проекту: установчі візити спільної команди проекту за участю координаторів від WECF та «МАМА-86» у регіони та місця проведення проекту.

7—9  листопада 2003 — візит до Полтави: зустріч у міській адміністрації з представниками зацікавлених сторін, поїздка та зустрічі з адміністрацією та представниками громади у с. Гожули, огляд об'єктів водопостачання, очисних споруд, школи.

10—11 листопада 2003 — візит до Ніжина та зустрічі з представниками влади та викладачами і адміністраціями шкіл у с. Бобрик та с. Вертіївка, знайомство з селом Бобрик. Відбір проб води та ґрунту на хімічний аналіз.

12—14 листопада 2003 — поїздка у Ворохту, зустріч з місцевою владою, візит до санаторію «Гірське повітря» та обговорення проблем водопостачання Ворохти.

3—8 квітня 2004 — другий візит до Ворохти. Мета: провести обговорення проекту плану реконструкції водогону у с. Ворохта, проведення семінару з питань безпечної питної води та захисту джерел водопостачання, поводження з відходами життєдіяльності людини — еко-санітарія, про соціально-економічне гендерне дослідження.

Проект плану реконструкції водогону у с. Ворохта розробляє за замовленням міськради м. Яремче. Робота над бізнес планом була ініційована даним проектом і розпочалася після першої зустрічі команди проекту з владою Яремче. ЇЇ виконує УкрНДІ «Діпромісто» за кошти міськради (18 тис. грн.) Кошторис проекту (попередній) — 707 тис. грн. З них — ПДВ 115 тисяч грн.). Час впровадження — 6,5 місяці. Водопостачання є головним пріоритетом для місцевої влади, вже у бюджеті на цей рік виділено 100 тис. грн. на впровадження проекту.

Проект плану вперше представлений представникам зацікавлених сторін 6 квітня на зустрічі, яку організувала «МАМА-86-Яремче» у с. Ворохта. У обговоренні взяли участь 45 учасників — представників проектантів, влади місцевого, районного та обласного рівнів, обл. СЕС, громадськість.

7 квітня 2004 відбувся семінар з таких питань:

  • Презентація проекту «Співпраця для сталого розвитку сільської місцевості» (Цвєткова Ганна Максимівна, національний координатор проекту);
  • Гендерне дослідження (експерт WECF Catharina Liduina Maria Bentvelsen);
  • Поводження з відходами життєдіяльності людини — еко-санітарія (експерт з Гамбургського університету Франціска Meinzinger);
  • безпечної питної води та захисту джерел водопостачання (експерт WECF Margriet Samwel).

10—20 травня — візит представників WECF в Україну, проведення серії семінарів, зустрічей та збір проектною групою матеріалів щодо соціального дослідження.

10—11 травня — координаційна зустріч учасників проекту WECF та ВЕГО «МАМА-86» (Київ, Яремче та Полтава) у Києві.

12—13 — візит робочої групи проекту в с. Бобрик та Вертіївку. Проведення семінарів з питань безпечної питної води та санітарії, обговорення локальних проблем.

12 травня — проведення зустрічі з мешканцями, викладачами сільської школи, представниками влади с. Бобрик та семінару; відбір проб та експрес-аналіз на нітратне забруднення (20 зразків), перевірка загального стану шкільного туалету та системи водопостачання; збір інформації щодо проблем сільської школи, здоров'я дітей та умов життя на селі.

13 травня — візит команди проекту та проведення семінару з представниками влади та мешканцями с. Вертіївка, експрес-аналіз води з колодязів на нітратне забруднення (29 зразків). Звіт та планування подальшої діяльності ЕГО «МАМА-86 Ніжин».

15—20 травня — візит команди проекту та проведення семінарів по водному менеджменту та водопостачанню в с. Гожули, обговорення пріоритетів пілотного проекту в Гожулах, огляд визначних пам'яток, проведення соціального дослідження та збір матеріалів/інформації за проектом.

23—25 червня — результати діяльності Водної кампанії та проекту МАТРА було представлено на виставці та паралельному форумі на IV конференції з навколишнього середовища та охорони здоров'я на рівні Міністрів в Будапешті. Основна увага приділялась питанню «Безпечної води для дітей» з використанням позитивного практичного досвіду впровадження 4 моделей технічного рішення проблем у містах та сільській місцевості України. Надруковано та представлено буклет, присвячений здоров'ю дітей. У буклеті один із розділів присвячено питанню покращення загальних умов водопостачання у школі, де й висвітлено діяльність ВЕГО «МАМА-86» щодо впровадження технічних рішень в рамках кампанії «Питна вода в Україні».

26—28 червня — активна участь представників ВЕГО «МАМА-86» у зустрічі робочої групи WECF з питань води та санітарії в Будапешті.

9—11 серпня — експертом WECF Стефаном Дігенером, разом з волонтерами, була збудована спрощена модель еко-туалету на території літнього екологічного табору в Байдарській долині біля м. Севастополя з метою демонстрації та пропаганди еко-санітарії в Україні.

14 серпня — семінар мережі ВЕГО «МАМА-86» з проблем води та еко-санітарії у літньому екологічному таборі в Байдарській долині (Крим).

22 вересня — семінар «Водопостачання, санітарія та гігієна для всіх в Україні» в рамках Міжнародного водного форуму «AQUA Україна — 2004» за фінансової підтримки WSSCC — Ради із співпраці в галузі водопостачання та санітарії при ВООЗ та проекту МАТРА. Соорганізатором семінару виступила Українська Водна Асоціація. Ключові доповіді було зроблено експертами WECF — Маргарет Самвел та Феліксом Тоттенборном та WSSCC — регіональним координатором ЦСЄ та СЄКЦА Діаною Іскровою. Усі матеріали семінару надруковані організаторами форуму в збірці «AQUA-2004». 75 учасників семінару висловили бажання провести громадські консультації та слухання щодо проекту Закону про загальнодержавну програму (План дій) «Питна вода України», який було передано до Парламенту для розгляду.

12—17 жовтня — робочий візит 6 українських експертів з питань води та 4 координаторів проекту ВЕГО «МАМА-86» у Мюнхен для ознайомлення з досвідом вирішення проблем водопостачання та санітарії у Баварії. Усі українські експерти отримали повну інформацію з багатьох питань та глибокі знання щодо адміністративного, економічного та технічного аспектів водопостачання та водовідведення в Мюнхені та Баварії. Українські експерти відвідали об'єкти водопостачання та водовідведення різної потужності (обслуговують від 80 до 1,5 млн. споживачів). Нові знання та враження сприятимуть більш ефективному вирішенню проблем усіма учасниками проекту на місцях.

30 жовтня 2004 р. — урочисте відкриття еко-туалету в загальноосвітній школі с. Гожули Полтавської області за участю представників робочої групи WECF, мережі «МАМА-86» та регіональних партнерів, місцевої влади, вчителів, школярів та зацікавленої громадськості.

25 жовтня — 2 листопада — третій візит представників WECF в Україну — друга координаційна зустріч учасників проекту WECF та «МАМА-86» в с. Гожули. Діяльність усіх проектних груп було високо оцінено та надано багато коментарів і пояснень щодо різних аспектів реалізації проекту в регіонах. Звіт регіональних партнерів та складання планів на наступний період з листопада 2004 р. по травень 2005 р. Проведено регіональні семінари по органічному сільському господарству та стійкому розвитку в с. Бобрик та с. Гожули.

Заплановано подальша реалізація пілотних проектів за основними напрямками: еко-санітарія — будівництво шкільного туалету в с. Гожули та індивідуальних еко-туалетів у 3 регіонах; питна вода — установка насосу та локального трубопроводу для школи в с. Бобрик; органічне сільське господарство — зміцнення потужності інформаційного центру у с. Вертіївка та фермерських експериментальних ланів у с. Бобрик, проведення інформаційно-просвітницької роботи у 3 регіонах.

За подальшою інформацією щодо проекту «Співпраця задля збалансованого розвитку на селі» звертайтеся до Ганни Цвєткової, координатора проекту ().

 




Пілотні проекти

Будівництво екотуалетів