Увага! Це архівна версія сайту. Новий сайт ВЕГО «МАМА-86» знаходиться ТУТ

Шляхи співробітництва для створення потенціалу по зниженню негативного впливу стійких органічних забруднювачів на здоров'я та довкілля в Україні

5 листопада 2004 р. о 10:30 в приміщенні Комунального підприємства «Водно-інформаційний центр» (м. Київ, вул. Грушевського, 1-В, парк Хрещатий) було проведено круглий стіл на тему «Шляхи співробітництва для створення потенціалу по зниженню негативного впливу стійких органічних забруднювачів на здоров'я та довкілля в Україні».

Організатори круглого столу: Всеукраїнська екологічна громадська організація «МАМА-86» і Комунальне підприємство «Водно-інформаційний центр».

Засідання круглого столу відбулось за підтримки Міжнародної мережі неурядових організацій з ліквідації стійких органічних забруднювачів (IPEN) в рамках проекту «Партнерство між неурядовими організаціями і науковими структурами для створення потенціалу по зниженню негативного спливу СОЗ на навколишнє середовище та здоров'я людей», який є часткою глобального IPE Project — проекту IPEN.

Учасники круглого столу обговорили наступні питання:

  1. Ризики від стійких органічних забруднювачів (СОЗ): забруднення повітря, ґрунтів, води; негативний вплив на здоров'я людей.
  2. Необхідність розробки державної стратегії поводження із СОЗ.
  3. Роль та необхідність міжнародного співробітництва для ліквідації ризиків від СОЗ, зменшення ризиків від СОЗ для здоров'я людей.
  4. Які технології можуть зменшити ризики та вилучити СОЗ із обороту.

В роботі круглого столу прийняли участь представники Міністерства охорони навколишнього природного середовища України; Головної Державної інспекції захисту рослин України та інших органів державної влади; представники наукових структур; представники проекту ГЕФ/ЮНЕП «Забезпечення заходів із розроблення Національного плану щодо впровадження в Україні Стокгольмської конвенції про стійки органічні забруднювачі (СОЗ)»; представники бізнесу; експерти проекту «Партнерство між неурядовими організаціями і науковими структурами для створення потенціалу по зниженню негативного спливу СОЗ на навколишнє середовище та здоров'я людей»; представники неурядових організацій; представники засобів масової інформації.

В прийнятій резолюції учасники круглого столу:

  • зазначили необхідність зміцнення партнерства між громадськістю, місцевими громадами та науковими структурами, освітою, бізнесом, промисловістю, органами влади при прийнятті рішень у відношенні зниження негативного впливу СОЗ на здоров'я людей і довкілля;
  • зазначили необхідність поліпшення національного законодавства щодо поводження із СОЗ та виконання Стокгольмської конвенції про СОЗ;
  • відмітили необхідність створення додаткових заходів по зниженню негативного впливу СОЗ на здоров'я та довкілля;
  • відмітили необхідність створення заходів щодо п ідвищення поінформованості населення про вплив СОЗ на здоров'я та довкілля і про діяльність щодо зниження цього навантаження;
  • зазначили необхідність розширення участі громадськості в розробці і наступному здійсненні Національного плану щодо впровадження в Україні Стокгольмської конвенції про СОЗ.