Увага! Це архівна версія сайту. Новий сайт ВЕГО «МАМА-86» знаходиться ТУТ

У Бобрицькій школі збудовано екотуалет

1 вересня 2006 р. відбулося відкриття екотуалету в загальноосвітній школі с. Бобрик Чернігівської області, в якій навчаються 36 учнів і працює 15 вчителів. Це вже другий екотуалет, побудований для сільської школи в рамках проекту «Співпраця задля стійкого розвитку».

До початку нового навчального року школа отримала не тільки екосан туалет, але й покращені умови постачання як питної, так і технічної води для потреб їдальні та школи. Туалет розташований у приміщенні школи. Поруч із ним є вже облаштовані умивальники, вода в які надходить по трубах з колодязя.

В урочистій події взяли участь представники команди проекту Валентина Миколаївна Щокіна, Анжела Скороход та Ігор Щокін («МАМА-86-Ніжин»), Соломія Бабяк(WECF), Наталя Гудкова (ВЕГО «МАМА-86»), представники районної влади — заступник голови райдержадміністрації  Микола Федотович Полешко, заступник головного лікаря СЕС, завідувач гігієнічним відділом районної СЕС Валентина Михайлівна Лаврінець, представник райвідділу освіти — методист районного метод кабінету Любов Григорівна Заїкіна; представники сільської громади, педагогічного колективу школи та учні й їхні батьки, представники ЗМІ.

На початку зустрічі всі учасники мали можливість ознайомитися зі стендом, присвяченим підсумкам впровадження проекту МАТРА у Ніжинському районі за трьома напрямками: водопостачання та водовідведення, екосанітарія, органічне сільське господарство. Валентина Щокіна, голова ГЕО МАМА-86-Ніжин, відзвітувала перед зібранням про здобутки наполегливої праці за проектом. Також Шкурат В. П. представив роботу Центру органічного землеробства (ЦОЗ) та власний досвід впровадження елементів органічного землеробства на базі свого приватного господарства. Всі бажаючі мали можливість ознайомитися з принципами дії та правилами користування екотуалетом.

У самому відкритті важливих для життєдіяльності школи об’єктів взяли участь і директор школи, і представники районної влади. Усі виступаючі відзначили, що екосанітарний туалет не тільки демонструє можливе технічне рішення проблеми забезпечення дітей сільських шкіл елементарними санітарними умовами з урахуванням реалій сьогодення, але він буде сприяти гігієнічній просвіті, підвищенню культури та екологічної свідомості учнів. Було підкреслено необхідність розповсюджувати цей досвід для покращення гігієнічних умов малих шкіл в районі. Зі словами подяки за новобудову від педагогічного колективу виступили директор школи Желада А. Г. та вчителька Поліщук І. О., вони завіривши присутніх, що будуть впроваджувати євростандарти в питаннях екосанітарії на базі своєї школи.

Голова «МАМА-86-Ніжин» відзначила активних учасників проекту серед учнів школи — Желаду Аліну, учасника Дитячого водного проекту, Ігоря Дягтярьова, що надав посильну допомогу у роботах з облаштування колодязя. Урочиста подія перейшла у цікаве жваве обговорення побаченого.

 




Пілотні проекти

Будівництво екотуалетів