Увага! Це архівна версія сайту. Новий сайт ВЕГО «МАМА-86» знаходиться ТУТ

Здоров’я? Дитяче? Плювати!!!

Міністри і представники держав — членів Європейського регіону Всесвітньої організації охорони здоров'я, що несуть відповідальність за охорону здоров'я населення і навколишнього середовища зібрались на IV конференції з навколишнього середовища та охорони здоров'я на рівні Міністрів, що відбулась 21—23 червня у Будапешті під девізом «Майбутнє для наших дітей». На конференції зібралось разом 1000 делегатів із 50 країн Європейського регіону та 4 країн спостерігачів (США, Канада, Аргентина і Бразилія), а також 20 делегатів громадянського суспільства. Мета конференції — прийняття Європейський плану дій «Навколишнє середовище і здоров'я дітей» (План НСЗД) і Декларації конференції, яка повинна підтвердити прихильність країн у справі поліпшення стану навколишнього середовища і здоров'я. Ці документи також містять опис низки конкретних заходів, спрямованих на зменшення впливу на здоров'я дітей таких факторів, як забруднення повітря і води, вплив шкідливих хімічних речовин і травми.

До міністерської конференції експертами ВОЗ було підготовлено дослідження тягарю екологічно зумовлених захворювань серед дітей. В цьому дослідженні приводяться переконливі докази про згубний вплив екологічних факторів на здоров'я дітей у Європейському регіоні: 100000 смертних випадків та 6000000 втрачених років здорового життя на рік серед дітей та підлітків у віці до 19 років викликані забрудненням повітря всередині та ззовні приміщень, небезпечною питною водою, впливом свинцю та травмами. Це складає 34% випадків смерті від всіх причин в даній віковій групі. Доповідь експертів не тільки попереджує про загрозу екологічно зумовлених захворювань серед дітей, але й також відкриває можливості створення більш здорового майбутнього для дітей в Європейському регіоні. У доповіді експертів Європейський регіон умовно був поділений на 3 субрегіони в зв'язку з різними показниками смертності та інвалідності. Субрегіон, до якого ввійшли країни Східної Європи, Кавказу та Середньої Азії (тобто пострадянські країни) був відзначений як регіон з найбільш негативними тенденціями.

В Україні, як і в інших країнах СЄКЦА, із середини 80-х років спостерігається постійне зниження народжуваності населення. У сполученні з ростом смертності населення це привело спочатку до істотного зниження природного приросту населення, а потім, починаючи з 1991 р., до природного збитку населення. У 1999 р. Україна по показниках загальної смертності і негативної динаміки природного приросту населення є однією з найбільш несприятливих для проживання країн Європейського регіону ВОЗ.

Україна — бідна країна. Тому організатори конференції з навколишнього середовища та охорони здоров'я під девізом «Майбутнє для наших дітей» готові були оплатити витрати на чотирьох офіційних представників нашої країни. Прибув... один!!! Очікували принаймні міністра охорони здоров'я (з інших країн такі міністри прибули практично усі — це профільне міністерство для даної конференції) та міністра екології. Приїхав лише представник Міністерства охорони навколишнього природного середовища України... Злі язики плещуть, що міністрів не задовольнив рівень добових. А може, просто було соромно розповідати про стан справ у країні? Адже Україна відверто пасе задніх з показників дитячого здоров'я та заходів щодо його покращення.

Конференція громадянського суспільства та НУО “Healthy Planet Forum” — це подія яка проходила паралельно IV конференції з навколишнього середовища та охорони здоров'я на рівні Міністрів. Паралельна конференція громадськості була спрямована на підсилення ролі громадськості у процесі прийняття рішень, що розглядалися на міністерській конференції.

З огляду на надзвичайну важливість проблеми дитячого здоров'я для України вакуум офіційного представництва довелося заповнювати НУО. Представники ВЕГО «МАМА-86» взяли участь у конференції громадянського суспільства та НУО, а також прийняли участь у IV конференції з навколишнього середовища та охорони здоров'я на рівні Міністрів в составі делегації громадянського суспільства.

На паралельній конференції громадянського суспільства ВЕГО «МАМА-86» був організований сайд-евент «Доступ до безпечної та доступної питної води та санітарії для дітей в країнах Східної і Центральної Європи, Кавказу та Середньої Азії».

Представник ВЕГО «МАМА-86» у складі делегації громадянського суспільства мала змогу безпосередньо прийняти участь у всіх засіданнях конференції Міністрів та вносити свої зауваження і пропозиції в сесійному залі. Крім того представник ВЕГО «МАМА-86» була одним із ключових спікерів від громадянсько суспільства на круглому столі Міністрів, НПО та молоді.