Увага! Це архівна версія сайту. Новий сайт ВЕГО «МАМА-86» знаходиться ТУТ

Результати зустрічі Міжурядової робочої групи по проекту «Дністер-2»

8—9 листопада 2006 року у м. Кишиневі відбулась третя робоча зустріч по проекту «Дністер-2», в рамках якої паралельно проходили зустрічі національних делегацій, робочої групи з інформаційного моніторингу та санітарно-гігієнічної робочої групи.

Національні делегації, в склад яких входили представники МЗС, Міністерств екології, водних Комітетів і НУО України та Молдови (включно з Придністров‘ям), роздивились наступні питання:

  1. Обговорення процедурних питань, пов‘язані з новою Угодою по Дністру;
  2. Обговорення проекту регламенту з інформування та участі громадськості та розширенню участі інших зацікавлених сторін в управлінні ресурсів басейну Дністра;
  3. Обговорення регламентів, готових до обговорення на зустрічі Уповноважених Урядів Республіки Молдови та України в рамках Угоди 1994 року з транскордонних вод.

На зустрічі Уповноважених, яка відбулась 10 листопада, були підписані три регламенти в рамках Угоди 1994 року з транскордонних вод: Регламент українсько-молдавського співробітництва по захисту від повеней на прикордонних водотечах та внутрішніх водах; Регламент українсько-молдавського співробітництва з водно-екологічного моніторингу і контролю якості води; Регламент заходів, що здійснюються  при небезпечних та надзвичайних забрудненнях прикордонних річок, яких не можливо уникнути.

Раніш національні делегації прийшли до рішення, що паралельно буде здійснюватися розвиток та доопрацювання Угоди 1994 року Урядів Республіки Молдови та України з прикордонних вод і розробка нової басейнової Угоди по Дністру.

Також національні делегації вирішили максимально надавати інформацію для обговорення з громадськістю та зацікавленими сторонами, зокрема проекту нової Угоди по Дністру і максимального переліку документів, які розробляються в рамках проекту «Дністер-2».

ВЕГО «МАМА-86» пропонує для ознайомлення та розгляду Угоду про співробітництво в галузі охорони та сталого розвитку басейну річки Дністер, а також Регламент по участі громадськості в роботі Уповноважених Урядів Республіки Молдови та України в рамках Угоди про спільне користування і охорону прикордонних вод.

Регламент був розроблений Світланою Слесаренок та Іллею Тромбицьким, та схвалений в першому читанні на зустрічі Уповноважених Урядів Республіки Молдови та України з прикордонних вод 10 листопада 2006 року та запропонований до обговорення громадськістю щодо його прийняття на наступній зустрічі. 

Див. додатково:

Регламент по участию общественности в работе Уполномоченных Правительств Республики Молдова и Украины в рамках Соглашения о совместном использовании и охране пограничных вод. (PDF, 142 кб)

Соглашение о сотрудничестве в области охраны и устойчивого развития бассейна реки Днестр. (PDR, 270 кб)

 

Інформація надана С. Слесаренок, «МАМА-86-Одеса»