Увага! Це архівна версія сайту. Новий сайт ВЕГО «МАМА-86» знаходиться ТУТ

Зміна клімату є чи не найбільшою загрозою для існування життя на планеті Земля. Останнє десятиліття виявилося найтеплішим в історії метеорологічних спостережень. Кліматичні умови змінилися, природні катаклізми почастішали та завдали значних збитків, забрали сотні тисяч людських життів. Темою цьогорічного святкування Міжнародного Дня Землі в усьому світі обрана проблема зміни клімату. Нижче подається зведений звіт про проведення мережею ВЕГО «МАМА-86» Міжнародного Дня Землі. 

Звіт
про святкування Міжнародного дня Землі
Всеукраїнською екологічною громадською організацією «МАМА-86»

Київ

Всеукраїнська екологічна громадська організація «МАМА-86» у м. Києві сфокусувала свою увагу на реалізації проекту «Зелена енергетика проти змін клімату» шляхом проведення виставки із залученням організацій, установ та підприємств, які продемонстрували свої напрацювання, спрямовані на вирішення проблеми глобального потепління шляхом розвитку сталої енергетики та впровадження енергоефективних технологій, проведення інформаційно-просвітницької кампанії.

Виставка «Зелена енергетика проти змін клімату», присвячена святкуванню Міжнародного Дня Землі, була проведена 22 квітня 2006 року з 10 до 17 години на вулиці Хрещатик. У роботі виставки взяли участь 34 організації. Для учасників виставки були побудовані виставкові стенди, де вони мали можливість розмістити інформаційні матеріали, плакати, обладнання тощо.

Реалізація цього заходу стала можливою за підтримки Постійної комісії з питань екологічної політики виконавчого органу Київської міської ради та Управління охорони навколишнього природного середовища виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації).

Протягом дня відбувалися презентації учасників виставки, урочиста зустріч двох екотурів, що подорожують Україною, представив свою роботу вело-патруль, було організовано роздільний збір сміття, конкурс малюнку на асфальті.

Варто зауважити, що з огляду на те, що ми планували проведення виставки з проблем змін клімату та впровадження енергоефективних технологій у наше повсякденне життя та популяризації альтернативної електроенергії, для забезпечення електроживлення виставки було залучено кампанію «Solar Kw», яка люб’язно надала фото-батареї для виробництва електроенергії. За рахунок енергій сонця та світла протягом дня живилися музичний центр та три комп’ютери. Сумарне споживання електроенергії становило 7 кВт-годин.

Серед учасників виставки було 16 громадських організацій, 11 бізнес-організацій, 2 благодійні організації, 2 медіа-агенції, одне комунальне підприємство та 2 урядових організації.

ВЕГО «МАМА-86» підготувала листівку, яка була розрахована на широке коло читачів. У листівці подана інформація про історію святкування Міжнародного Дня Землі, розкриті основні аспекти зміни клімату, особлива увага приділена питанням доцільності розвитку атомної енергетики та важливості розвитку альтернативних джерел енергопостачання в Україні. У листівці подано 10 практичних порад, як можна зекономити кошти та допомогти у вирішенні проблем зміни клімату. Листівку було надруковано накладом 10 000 примірників на папері, виробленому із вторинної сировини.

До організації та проведення виставки було залучено 45 волонтерів. Вони допомагали оформлювати стенди, збирали підписи проти проекту Енергетичної стратегії України до 2030 року, у якому уряд запропонував побудувати 22 ядерних блоки, проводили анкетування серед відвідувачів виставки щодо їх ставлення та обізнаності про можливість здавати папір, скло, ганчір’я тощо у пукти прийому вторинної сировини.

Для дітей було організовано конкурс малюнку на асфальті. Серед учасників конкурсу не було переможців та переможених. Кожна дитина отримала подарунок.

Протягом дня виставку відвідало близько 5000 чоловік.

Фоторепортаж про святкування Дня Землі у Києві »»»

Харків

Заходи, які було присвячено Міжнародному Дню Землі в Харкові, проводились ХМЕГО «МАМА-86-Харків» з 17 по 22 квітня 2006 р.

ХМЕГО «МАМА-86-Харків» роздрукувала та зробила копії інформаційних матеріалів «Екологічні громадські організації України критикують атомні плани уряду», які було отримано від ВЕГО «МАМА-86», щодо підписної кампанії проти побудови нових атомних блоків.

Розпочали збір підписів серед жителів м. Харкова щодо підтримки протесту екологічних громадських організацій України стосовно Енергетичної стратегії України до 2030 р.

20 квітня 2006 р. взяли участь у студентському семінарі «Енергетика у житті суспільства», який відбувся у Харківському національному педагогічному університеті імені Г. С. Сковороди.  Зроблено доповідь щодо Концепції неатомного шляху розвитку енергетики України. В заході взяли участь 45 чоловік.

Впродовж тижня було організовано та проведено 5 природоохоронних акцій в школах, які залучено до участі в роботі над проектом «Зелений вибір України» (ЗОШ №№122, 165, 53, 129, НВК №116). Загалом у заходах взяли участь більш ніж 1000 чоловік.

Проведено презентацію дитячого екологічного проекту «Зупинись, доки природа не зупинила тебе!» (ЗОШ №165). Загалом в проекті взяли участь більше 300 чоловік.

  • За матеріалами екологічних рейдів та десантів у мікрорайоні підготовлено виставку фотоматеріалів «Ти це бачиш — ти це можеш!»;
  • Оголошено підсумки конкурсу дитячих малюнків «Збережемо Землю блакитною та зеленою!» (в конкурсі взяли участь понад 100 чоловік);
  • Оголошено конкурс рефератів «Зупинись, доки природа не зупинила тебе!» (в конкурсі взяли участь понад 30 дітей);
  • Організовано виставку кращих дитячих робіт;
  • Підготовлено стіннівку за Чорнобильською тематикою;
  • Проведено учнівський круглий стіл «Зупинись, доки природа не зупинила тебе!» (в заході взяли участь понад 50 чоловік) та вручення почесних грамот і нагород активним учасникам дитячого екологічного проекту.

Проведено презентацію дитячого екологічного проекту «Проблеми утилізації високостійких органічних полімерних сполук» («Антипластик») (ЗОШ №122). Загалом в проекті взяло участь понад 500 чоловік.

  • Оголошено підсумки тематичних конкурсів малюнків (для учнів 5-х класів), виробів (для учнів 6-х класів), екологічних марок (для учнів 7-х класів), коміксів (для учнів 8-х класів), плакатів (для учнів 9-х класів), сценаріїв агітаційної бригади для молодшої школи (для учнів 10-х класів); листівок-звернень до жителів мікрорайону (для учнів 11-х класів) та конкурсу наукових статей і рефератів про утилізацію та вторинне використання пластикових виробів;
  • Організовано шкільну виставку кращих дитячих робіт;
  • Надруковано та розповсюджено кращі дитячі листівки та звернення до жителів мікрорайону напередодні Міжнародного Дня Землі (загальний наклад — 500 примірників);
  • Кращі дитячі плакати використано для прикрашення школи напередодні Міжнародного Дня Землі;
  • Для учнів молодшої школи силами агітаційної бригади зроблено три вистави;
  • Фінальним заходом презентації став шкільний екологічний захід «Корабель у океані Всесвіту», присвячений святкуванню Міжнародного Дня Землі, та вручення почесних грамот і нагород активним учасникам дитячого екологічного проекту.

В ЗОШ №122, 165 и НВК №116 проведено уроки за Чорнобильською тематикою (при підготовці цих заходів використовували посібник «Чорнобильські уроки», який було видано російською групою «Экозащита»).

Феодосія

Організація «МАМА-86-Феодосія» 22 квітня провела підготовку території фонтану «Дельфінчик» до сезону 2006 року: очистили територію від сміття, посадили квіти та чотири саджанці верби. Були підбиті підсумки конкурсу дитячих малюнків серед школярів школи-інтернату №1, нагородили переможців та всіх учасників наборами олівців, фломастерів, фарб, альбомів для малювання, буклетами, що були видані організацією у попередні роки.

Протягом свята з нагоди Міжнародного Дня Землі діти спіли пісні із музичним супроводом акордеоніста Анатолія Новосєлова, свято закінчилося частуванням учасників солодощами та чаєм у кафе «Холодок». В акції взяли участь 26 учнів, 4 вчителів, вихователів та партнерів організації.

Татарбунари

У зв'язку з кліматичними умовами Півдня «МАМА-86-Татарбунари» організувала святкування Дня Землі раніше — на початку квітня. Майже кожного року до цього свята ми проводимо акції — саджаємо дерева, але певна кількість кожного року не приймається, бо немає кому за ними доглядати. Тому в цьому році ми вирішили озеленити наш міський дитячий садок, бо він зараз, на жаль, у дуже занедбаному стані. Для цього була проведена наступна робота:

  • організовано збір коштів серед жителів міста для придбання саджанців (зібрано 500 грн.);
  • знайдено транспорт та організовано поїздку для придбання саджанців;
  • запрошено фахівця, який розробив схему розсадки саджанців (в якому місці і що садити);
  • домовилися з директором Татарбунарського РЕСу, який надав для виконання земляних робіт (підготовка лунок для посадки дерев та чагарників) бур;
  • співпрацюючи з міськрадою, залучили працівників, що займаються прибиранням міста, до робіт з посадки дерев в дитячому садку;
  • організували суботник, в якому взяли участь 20 батьків вихованців дитячого садка «Незабудка» та вихователі й провели роботи по озелененню дитячого садка.

Яремче

У рамках Дня Землі «МАМА-86-Яремче» провела такі заходи:

  • У школі Яремчанського МВО роздали листівки «22 квітня — Міжнародний День Землі» (100 шт.);
  • Взяли участь в акції «Зелена толока» по прибиранню території Карпатського НПП;
  • Подали до друку статтю «День Землі 2006»;
  • Провели тематичну бесіду в дитячому садочку «Гірський струмок».

Одеса

Міжнародний День Землі «МАМА-86-Одеса» з урахуванням південних широт проводила 7-го, 15-го та 22 квітня.

7-го квітня День Землі зустрічався разом з мешканцями нашого експериментально будинку за адресою Балківська, 36. Були проведені такі заходи:

  • Прибирання території;
  • Збір підписів проти будівництва 22 нових атомних реакторів;
  • Провели бесіду  з мешканцями будинку про заощадження енергії в квартирах;
  • Уклали угоди про заощадження енергії в 20 квартирах та роздали 150 енергоефективних лампочок.

15-го квітня разом з Комітетом самоврядування, вуличними та домовими комітетами Лузанівки прибирали територію мікрорайону «Лузанівський», збирали підписи проти будівництва 22 нових атомних реакторів.

22-го квітня в мікрорайоні «Лузанівський» разом з театром «Райдуга» організували проведення двох театральних вистав екологічного спрямування для дітей мікрорайону.