Увага! Це архівна версія сайту. Новий сайт ВЕГО «МАМА-86» знаходиться ТУТ

Довідка щодо конфлікту між мешканцями мікрорайону Теремки ІІ та Комунальною корпорацією «Київавтодор», Відкритим акціонерним товариством «Київпроект», Управлінням державного архітектурно-будівельного контролю Київської міської державної адміністрації

У серпні—вересні 2003 року на замовлення КК «Київавтодор», відповідно до проекту розробленого ВАТ «Київпроект», було фактично розпочато будівництво автомагістралі на відрізку «Амурська площа — Велика Окружна дорога» по вулицям Трутенка—Вільямса—Смолича—Крейсера «Аврора» у м. Києві.

Дане будівництво автомагістралі здійснювалось із порушенням норм чинного законодавства України, в т.ч. санітарних та будівельних норм, а також прав та свобод громадян. Так, зокрема, будівництво було розпочато без отримання позитивного висновку державної екологічної експертизи, позитивного висновку комплексної державної експертизи, позитивного висновку СЕС щодо робочого проекту будівництва, без оформлення проекту відведення та фактичного відведення земельної ділянки для даного будівництва. Недотримання норм, наприклад, призвело до затоплення навесні 2004 року, приватних земельних ділянок мешканців селища Жуляни, оскільки природний водовідвід був засипаний будівельниками, а нова дренажна система ще не була побудована.

Громадяни вимагають визнати дії (бездіяльність) КК «Київавтодор», ВАТ «Київпроект», Управління державного архітектурно-будівельного контролю Київської міської державної адміністрації неправомірними, тобто такими, що порушили їх законні права та інтереси (в т. ч. право на безпечне для життя та здоров'я довкілля, право на екологічну інформацію, право на участь громадян у прийнятті рішень з питань, що стосуються довкілля) та поновити їх шляхом зобов'язання КК «Київавтодор» фактично привести у відповідність до проектної документації, що розроблена на будівництво даної автомобільної дороги, та норм чинного законодавства України, в т. ч. санітарних та будівельних норм, новозбудовану дорогу по вул. Ю. Смолича дійсно до показників дороги місцевого значення; посадити вздовж вул. Ю. Смолича зелені насадження (дерева, кущі), встановити огорожі між житловою забудовою та проїзною частиною по вул. Ю. Смолича тощо.

До того ж, для поновлення прав та законних інтересів громадян, порушених внаслідок бездіяльності Управління державного архітектурно-будівельного контролю КМДА, зобов'язати останнього здійснити архітектурно-будівельний контроль та притягнути, в межах їх компетенції, осіб, винних у порушенні норм чинного законодавства України, до юридичної відповідальності.

Для захисту своїх прав та інтересів 27.12.2003 р. громадяни звернулись із скаргою до Шевченківського районного суду м. Києва.

Однак, після розгляду справи у суді, рішенням Шевченківського районного суду м. Києва від 14.07.2004 р. громадянам було відмовлено у задоволенні їх скарги.

Але, мешканці не погоджуються із таким рішенням суду. Саме тому, 16.08.2004 р. вони подали до Апеляційного суду м. Києва апеляційну скаргу на рішення районного суду.

Також, 08.07.2004 р. громадяни подали до Подільського районного суду у м. Києві скаргу щодо визнання позитивного висновку державної екологічної експертизи робочого проекту будівництва даної дороги, виданого Державним управлінням екології та природних ресурсів у м. Києві 09.02.2004 р. № 25, недійсним, оскільки проведення та складення висновку здійснено із порушенням норм чинного законодавства України.

Юридична допомога, в т. ч. представництво інтересів громадян у суді, з травня 2004 року до цього часу здійснюється безкоштовно ВЕГО «МАМА-86».

За додатковою інформацію звертатися до ВЕГО «МАМА-86» за тел.: (044) 278–77–49, 278–31–01.

 




Фоторепортаж