Увага! Це архівна версія сайту. Новий сайт ВЕГО «МАМА-86» знаходиться ТУТ

The International Healthcare Congress for Sustainable Products and Practices
6—8 October 2004 — Vienna

Віденська Декларація екологічних стандартів для забезпечення охорони здоров’я

Ми, учасники Першого міжнародного конгресу з охорони здоров'я по сталим продуктам та практикам «CleanMed Europe», зібрались у Відні 6—8 жовтня 2004 року зробити заяву про наші погляди щодо реалізації наступних принципів:

Безперервно зростаюче забруднення і, як слідство, причинена шкода для природних екосистем є обґрунтованою загрозою для здоров'я людей всього світу. Діяльність по поліпшенню охорони здоров'я є необхідною для зниження цієї загрози для довкілля та здоров'я. Суспільство чекає від фахівців галузі охорони здоров'я не тільки роботи з лікування пацієнтів, але й роботи по запобіганню хвороб на протязі всього життя. Ми підтверджуємо необхідність перетворення системи охорони здоров'я таким чином, щоб вона була екологічно сприятливою та не з'являлась причиною небезпечності для здоров'я населення та довкілля.

Захист довкілля повинен бути головним принципом для системи охорони здоров'я при здійсненні її діяльності.

Екологічні підходи повинні бути головними для управлінського підходу і мати на увазі всі рішення, процедури та практики без погіршення якості охорони здоров'я. Це сприяє професійному забезпеченню охорони здоров'я з можливістю захисту необхідних екологічних чинників в суспільстві та надає хороші приклади для більш сталого шляху життя.

Ми усвідомлюємо нашу відповідальність перед людством щодо роботи та сприяння охороні здоров'я і розглядаємо уникнення забруднення, як головний внесок до здоров'я та здорового самопочуття з боку співробітників, пацієнтів та відвідувачів.

Врахування екологічних стандартів повинно бути прийнято в галузі охорони здоров'я для всіх важливих питань та сфер діяльності і включати:

  • Вживати суворий екологічний критерій при відборі постачальників та продуктів (зелене постачання).
  • Кожного разу, як що є можливість, вживати продукти, які не містять штучні сполуки типу PVC (полівінілхлорид), стійки токсичні хімікати або важкі метали і які легко розкладаються у природі.
  • Використовувати не менш 30% продуктів харчування, які вирощені без використання хімічних добрив.
  • Використовувати енергію, яка отримана від поновлюваних джерел.
  • Намагатись зменшувати споживання всіх ресурсів: матеріалів, продуктів, енергії та води.
  • Завжди розглядати імовірність заміни одноразових предметів та забезпечити повторну стерилізацію медичних інструментів.
  • Побудувати та поновити сферу охорони здоров'я вільну від токсикантів, з низьким енергоспоживанням, в якій використовуються «зелені рішення» та корисні для здоров'я принципи.
  • Зберігати зелені зони для організації охорони здоров'я при створенні екологічних принципів управління і перетворювати їх для здорового оточення. Надати людям знання щодо цінності цього.
  • Інформувати співробітників, пацієнтів та населення про всі важливі екологічні аспекти та діяльність щодо їх охорони здоров'я.
  • Розвивати всебічний природозахисний курс, створювати екологічні програми з цілями та оцінками, створювати екологічні організаційні заходи та використовувати природоохоронні управлінські системи для їх впровадження.

Захист довкілля та здоров'я є головною національною та міжнародною ціллю в цьому курсі. Взявши це на увагу, Європейський Союз та національні уряди зможуть заснувати та розширити правові границі для об'єднання природоохоронних стандартів та стандартів в галузі охорони здоров'я.