Увага! Це архівна версія сайту. Новий сайт ВЕГО «МАМА-86» знаходиться ТУТ

Відкриття екосан-туалету у школі с. Степанівка

28 листопада у с. Степанівна Роздільнянського району Одеської області відбулося офіційне відкриття туалету для сільської школи. Новий туалет збудовано за принципами роздільного збору та переробки сечі та фекальних мас у безпечні органічні добрива і їх використанням на пришкільній ділянці для вирощування квітів та саду.

На відкритті були присутні учасники проекту — представники організацій «МАМА-86-Одеса», ВЕГО «МАМА-86», «МАМА-86-Тернопіль», адміністрація та учні школи, сільський голова, представники районної адміністрації — всіх її ланок, відповідальних за водопостачання та водовідведення у сільській школі. Також на урочисту подію для обміну досвідом прибула делегація з п’яти співробітників Швейцарської агенції з співпраці та розвитку з сусідньої країни — Молдови.

Ця організація займається впровадженням проектів з питного водопостачання і санітарії та здійсненням гуманітарної допомоги молдавським селищним громадам. Програма події включала:

  • візит до власника приватного екосан туалету (сім’ї з 4 членів) з ознайомлення зі станом туалету, який було збудовано у травні 2006 р.;
  • семінар з екосанітарії та офіційне відкриття екосан туалету у Степанівській школі.

Під час семінару національний координатор — Цвєткова Ганна представила основні принципи ексанітарії та досвід ВЕГО «МАМА-86» з впровадження екосан туалетів в Україні. Світлана Слесаренок розповіла про перші результати аналізу фінансового аспекту будівництва туалету в Степанівні. Обговорення теорії було продовжене при ознайомленні з новим туалетом.

З нагоди такої неординарної події для шановних гостей школярі показали театралізовану виставу про місцеві екологічні проблеми. Всім запам’ятали щирі і зворушливі дитячі пісні та вірші, сповнені любові до рідної землі та почуття відповідальності за збереження природи.

Під час відкриття багато разів лунали слова подяки в адресу громадської організації «МАМА-86-Одеса» та французького фонду, що надав фінансову допомогу для реалізації проекту. Заступник Голови Раздільнянської районної адміністрації підкреслив важливість такої події для сільської школи та актуальність питання забезпечення умовами санітарії шкіл в районі та області. Під час обміну думками та обговорення проблеми туалетів для сільських навчальних закладів була запропонована ідея зйомки репортажу про стан забезпечення елементарними умовами (водопостачання та водовідведення) сільських шкіл для показу матеріалу депутатам з метою привернення уваги влади до вирішення критичної проблеми. Думка про розробку обласної програми покращення умов санітарії сільських шкіл була щиро підтримана як представниками громадськості, так і влади.

 




Пілотні проекти

Будівництво екотуалетів