Увага! Це архівна версія сайту. Новий сайт ВЕГО «МАМА-86» знаходиться ТУТ

Громадські слухання в Ніжині. Слухали — але чи почули?

22 травня 2007 року рішенням ХХІІ сесії V скликання ніжинської міської ради було дано старт для будівництва на території міської територіальної громади за адресою м. Ніжин Чернігівської обл., вул. Прилуцька 145, одного з найбільших заводів Європи по змішуванню та гранулюванню міндобрив ЗАТ «Украгро НПК». Виробнича потужність запланованого, першого на Україні хімічного підприємства, складає 200 000 тонн/на рік (600 тонн/на добу)!

Депутати, не обговоривши з громадськістю, не отримавши попереднього погодження від міських природоохоронної та санітарної служб, прийняли доленосне для міста рішення: виділити землю під будівництво хімзаводу.

Спроба мешканців міста захистити своє конституційне право на безпечне для життя і здоров’я довкілля вилилась в організацію акцій громадського протесту.

Продовження загальноміського обговорення даної проблеми відбулось на громадських слуханнях 24 березня 2008 року. Громада побажала, аби її голос почули всі, хто не почув раніше, хто відверто демонструє незалежність від громади і законів України.

Оформлення актової зали ремзаводу, де відбувались слухання, говорило про те, як громада готувалась для захисту своїх прав на безпечне довкілля. У фойє актової зали можна було знайти відповідь на багато запитань, що цікавили членів територіальної громади Ніжина. На плакатах і листівках були виписані конституційні права громадян України на безпечне для життя і здоров’я довкілля. Біля стендів — багато зацікавлених. Приємно бачити з якою цікавістю люди читають статті законів, обговорюють їх. Стає зрозуміло, що такої інформації не вистачає людям.

Роздаткові матеріали про мінеральні добрива та листівки з інформацією щодо альтернативи їм — органічне сільське господарство — розбираються також швидко. Інтерес викликала анкета, де запропоновано виявити своє бачення: що добре в нашому спільному домі — Ніжині, а що погано.

Перед початком слухань зала заповнена вщент. Видно, що тема хвилює. Та це ще завдяки тому, що організатори добре попрацювали для громади. Надрукували і поширили повідомлення по всьому місту. Зважаючи на низьку обізнаність, довелось багатьом мешканцям розповідати про суть проблеми і які можливі шляхи її вирішення. Запрошення поширили серед членів партійних організацій, депутатів міськради, працівників підприємств.

Дещо випадковістю була поява представників влади разом із мером міста М. В. Приходьком. Напередодні, при зустрічі активу міста, мер відмовився взяти участь у роботі громадських слухань, хоча йому нагадали письмово, що згідно положення про слухання громада ініціює слухання, а влада їх організовує. Тому приїзд представників влади призвів до внесення корективів в порядок денний слухань. Організатори слухань надали слово для відкриття слухань голові, громада підтримала. Мер відмітив гарну організацію слухань.

Про ситуацію, що склалась навколо даної проблеми та участь громадськості в її вирішенні на всіх рівнях влади, в тому числі й судової протягом 9 місяців розповіли у своїх доповідях ініціатори та організатори слухань — голова правління громадської організації «Господарник» Сергій Якименко, голова громадської екологічної організації «Мама-86-Ніжин» Валентина Щокіна та голова профспілкової організації ремзаводу Михайло Москаленко.

Вперше з початку хімічної епопеї в Ніжині влада слухала громаду про її «хождения по мукам» в законному її прагненні — захистити право на чисте довкілля. Громада цивілізованим шляхом, толерантно, через звернення, написання листів в інстанції різного рівня та організацію мітингів намагалась привернути увагу до своєї проблеми. Найбільшу надію громадськість, звичайно, покладала на своїх депутатів, які в передвиборчих програмах обіцяли захищати своїх виборців. Але, не дочекавшись, громада взялась безпосередньо захищати себе сама.

Таким чином бездіяльність влади призвела до початку процесу протистояння влади і громади.

Основним джерелом інформації для зацікавленої громадськості про майбутнє будівництво хімічного підприємства стали неофіційні джерела. Від владних структур до мешканців міста доходили слухи та дозовані інформаційні повідомлення в міських ЗМІ винятково одностороннього змісту, де розповідалось «в чем прелесть заводу».

Реалізуючи своє право на прозору та достовірну інформацію про масштаби та небезпеку підприємства, що буде сусідом їхніх осель, мешканці мікрорайону на вул. Прилуцькій об’єднались у бажанні знати правду про майбутнє будівництво і захистити своє право жити здоровими в чистому довкіллі. Разом з «МАМА-86-Ніжин» вони створили координаційну раду, до якої увійшли активісти руху, члени громадських організацій міста, представники підприємств міста, сусідніх із майбутнім підприємством. Для глибшого ознайомлення із ситуацією самостійно організували поїздку до Жашкова, де працює подібне підприємство. Результати поїздки поставили ще більше запитань, чим раніше стояло перед громадою. Для того, щоб отримати відповіді на них мешканці мікрорайону організовують мітинг з метою залучення до діалогу влади. Але ні міський голова, ні депутати не вийшли до громади і не побажали почути людей. В місцевій пресі влада назвала мітингуючих «малочисленними піарщиками».

Не викликали реакції влади звернення за підписом 312 осіб. Другий мітинг, організований у мікрорайоні, зібрав близько 200 осіб. Діалогу вкотре не вийшло, хоча представники деяких політичних сил обіцяли захистити громаду, бо було то напередодні виборів до Верховної ради. Не почула влада про екологічні негаразди, від яких потерпають жителі мікрорайону — про перевантажене сміттєзвалище, що знаходиться неподалік, про смердючі хмари від асфальтового заводу, про близькість кладовища. І високий рівень забруднення питної колодязної води нітратами. Бездіяльність влади, відсутність реакції на розгортання громадського руху проти майбутнього будівництва підштовхнуло громаду до більш активних дій.

Аби досконаліше вивчити думку мешканців міста було організовано широке публічне обговорення даної проблеми із залученням представників трудових колективів міста, громадських організацій, політичних партій лікарів, зацікавлених мешканців міста. В результаті було зібрано близько 3000 підписів «проти» будівництва заводу. Акція набрала масштабів загальноміської.

Щоб заспокоїти громадську думку владою було проведено громадські слухання, в яких взяли участь в своїй більшості представники влади. Жителі мікрорайону були повідомлені про слухання в день їх проведення. І тому від загальної кількості присутніх в залі склали 5-ту частину. У відповідь на скаргу від жителів про екологічні негаразди, від яких вони потерпають і, як наслідок, мають слабке здоров’я, в особливості дитячого населення, замовник заводу відповів, що зараз така ситуація по всій Україні.

Небажання влади вчасно визначитись з позицією щодо майбутнього будівництва, вийти на відвертий діалог з громадськістю призвело ситуацію до суду. З позовом до суду визнати рішення міськради щодо виділення ділянки під забудову майбутнього заводу незаконним звернувся голова міськради Приходько М. В., який разом із депутатами, з перевагою в один голос, проголосував «за» завод.

В ході судового дослідження свідки та адвокат позивача — голови міськради М. В. Приходька переконували суд, що приймаючи рішення про виділення землі депутати дотримались законодавчих норм і правил. Така неоднозначна позиція постійно викликала питання в судді і в громадськості — «Чому мер подав позов до суду про визнання рішення незаконним?» якщо його захисник і свідки стверджують протилежне — законність рішення.

Спостерігаючи очевидну невідповідність в діях сторони позивача і його захисників, громадськість втратила надію бути почутою і сподіватися, що суду нададуть правдиві докази і свідчення. За дорученням громадськості до судового процесу в якості третіх осіб та свідків були залучені представники громадських організацій, незалежні експерти — спеціаліст із землевпорядних робіт, науковий експерт з хімії, фахівець з юридичного права.

Протягом всього процесу судового дослідження громадськість не спостерігала своїх захисників — депутатів в залі суду (всього відбулось 9 засідань), за винятком одного представника від партії регіонів в якості свідка та 2-х від БЮТу.

Не змінилась позиція депутатів і не спонукала їх до дій після того, як з’явились докази про незаконність їх рішення, в подальшому підтвердженим судовим дослідженням. Навпаки, секретар міськради, член БЮТу, Баранков О. Г. повсякчас в суді відстоював антинародну позицію, доводячи, що завод це благо для ніжинців, і що не було ніяких порушень в процесі прийняття рішення про відведення землі під майбутнє будівництво.

З надією на підтримку ГЕО «МАМА-86-Ніжин» звернулась до партійних організацій. Звернення підтримали майже всі, проте змінити ситуацію, яку спланували напередодні, партійці не змогли.

Ніжинський міськрайонний суд призупинив рішення міськради про виділення землі під будівництво майбутнього заводу, визнавши його незаконним.

В ході судового дослідження доказів було виявлено цілий ряд фактів порушення чинного законодавства України, а саме:

  • Порушення земельного законодавства України, що виявилось у незаконному розпорядженні міськрадою земельною ділянкою, що не належала їй.
  • Порушенням екологічного законодавства, що виявилось в порушенні процедури врахування думки громадськості у процесі прийняття екологічно важливого рішення для жителів міста.
  • Недотримання зони санітарної безпеки для жителів, що мешкають і працюють поблизу запланованого заводу.

Зацікавлені в будівництві особи, подавши до апеляційного суду, не дають можливість поставити крапку в судовому процесі, чим відверто демонструють, що вони не зважають на думку людей і не згодні з рішенням суду.

Про все це на слуханнях розповіли учасники процесу за Ніжин без хімії.

Резолюція слухань щодо недовіри депутатам міської ради за прийняття ними незаконного рішення та наступну бездіяльність в подальшому щодо зміни ситуації, була підтримана мешканцями міста.

Як зазначено на слуханнях, ігнорування владою і замовником процедурою обговорення з громадськістю екологічно значущого для громади рішення, приховування інформації про екологічну небезпеку майбутнього об’єкту порушило право мешканців міста на безпечне для життя і здоров’я довкілля.

Порушення вимог законодавства в питанні проведення оцінки впливу на довкілля від експлуатації майбутнього екологічно небезпечного об’єкту з врахуванням кризового екологічного та медико-демографічного нинішнього стану в місті прозвучало на слуханнях однією з основних претензій громади до влади і замовників майбутнього підприємства. Громадськість заявила про те, що екологічне законодавство України, проголошуючи принципи сталого розвитку, зобов’язує господарювати сьогодні так, аби завтра не поставити під загрозу життя і здоров’я прийдешніх поколінь. Тим самим воно зобов’язує замовника майбутнього об’єкту забезпечити проведення оцінки віддалених наслідків від діяльності підприємства протягом всього періоду його експлуатації, а влада і громадськість повинні проконтролювати виконання процедури.

Принцип «не нашкодь» враховується чинним законодавством України. Необхідно вчитись приймати це і призвичаїтись до нових правил жити з думкою про майбутнє за спільною відповідальністю громади і влади. Особливо важливо це в умовах відсутності позитивних практик впровадження цих правил, коли чітко не визначені механізми врахування ролі громади в питанні екологічної експертизи, а влада не завжди зацікавлена в підвищенні активності громади за дотримання вимог законодавства та виконання процедур у процесі екологічної експертизи.

Влада слухала громадськість про її проблему. Але чи почула?

Слідом за слуханнями з приводу хімзаводу влада ініціювала громадські слухання з приводу будівництва радіотелевізійної передавальної станції в місті. Дана проблема хвилює ніжинців протягом 2-х років.

Не викликало реакції влади повідомлення від громадськості міста щодо відсутності висновків відповідних державних установ природоохоронного та санітарного призначення щодо вибору земельної ділянки під майбутню вежу. Ситуація приблизно така ж як із хімічним заводом. Влада не знайшла аргументів зобов’язати інвесторів діяти згідно законодавства і, по суті, виправдала їх незаконні дії щодо громади Ніжина. Громадська екологічна організація «МАМА-86-Ніжин» маючи досвід участі в процесі захисту прав мешканців Ніжина на безпечне для життя і здоров’я довкілля, участі в організації акцій протесту проти будівництва на території ніжинської територіальної громади хімічного заводу та участі в якості третьої особи в судовому процесі по визнанню незаконним рішення про будівництво хімічного заводу, будучи одним із 3-х організаторів громадських слухань з приводу підтвердження думки ніжинців «проти» даного будівництва підтримує заяву про започаткування всеукраїнської громадянської кампанії за дотримання вимог законодавства та покращення процедур у процесі державної екологічної експертизи, проголошеної Громадською радою всеукраїнських організацій природоохоронного спрямування при Міністерстві охорони навколишнього природного середовища України.

Досвід показує — зняти сьогодні громадський контроль за виконанням законодавства в питанні будівництва нових екологічно шкідливих об’єктів значить відкрити двері в Україні для впровадження небезпечних виробництв, вільних від експертиз і законів.

ГЕО «МАМА-86-Ніжин»