Увага! Це архівна версія сайту. Новий сайт ВЕГО «МАМА-86» знаходиться ТУТ

Алмати + 5: зустрічі в Єревані

З 15 по 18 листопада 2005 року в Єревані відбулися зустрічі, присвячені вирішенню проблем водного сектора в регіоні СЄКЦА.

15 листопада відбулося засідання робочої групи країн СЄКЦА з Водної ініціативи ЄС, важливим питанням якого стало обговорення звітів 8 країн СЄКЦА про ситуацію та пріоритети цих країн. Звіти були підготовлені Технічним Секретаріатом ВІ ЄС — СЄКЦА на основі місії експертів в країни СЄКЦА в літку 2005.

16 листопада НУО регіону СЄКЦА провели спеціальний захід по представленню позиції НУО з питання діяльності сектора водопостачання та каналізації в країнах СЄКЦА: «Реформи заради людей або реформи заради реформ». Відбулася також зустріч НУО регіону з представниками вірменських НУО, які працюють над проблемам екології та водним питанням. Під час зустрічі відбувся обмін інформацією про роботу НУО в регіоні СЄКЦА та про підсилення ролі НУО в реформуванні сектора водопровідно-каналізаційного господарства (ВКГ).

16—17 листопада відбулася 3-я спільна нарада Спеціальної робочої групи з реалізації Програм дій з охорони навколишнього середовища (СРГ ПДОНС) та Комітету по підготовці проектів (КПП). Було обговорено основні питання та документи, які було винесено на Міністерську конференцію, підготовку до Белграда 2007, оцінку роботи КПП и СРГ ПДОНС та перспектив їхньої подальшої діяльності. В рамках зустрічі відбувся круглий стіл, присвячений партнерствам між державним та приватним секторами у водопровідно-каналізаційному господарстві країн.

18 листопада в Єревані відбулася конференція міністрів з питань фінансування сектора водопостачання та каналізації в країнах СЄКЦА. В роботі Конференції не взяли участь офіційні делегації Азербайджану, Туркменістану та України.

На порядку денному конференції були наступні питання:

  • Оцінка процесу реалізації Алматинських керівних принципів та Цілей розвитку тисячоліття в області водопостачання та каналізації;
  • Забезпечення фінансування, необхідного для ефективної експлуатації та технічного обслуговування інфраструктури ВКГ та інвестицій в даний сектор;
  • Реформування взаємовідносин між органами місцевого самоврядування та підприємствами ВКГ, включаючи роль приватного сектора.

Пакет документів конференції включав 9 інформаційно-аналітичних документів, які представлені на сайті: http://www.oecd.org/document

  1. Хід реалізації Алматинських Керівних принципів з реформи міського водопостачання та каналізації в регіоні СЄКЦА.
  2. ЦРТ, завдання «Питна вода та санітарія» — можливість виконання в регіоні СЄКЦА?
  3. Водопостачання та водовідведення в сільських районах країн СЄКЦА.
  4. Медичні аспекти аналізу затрат та вигод в секторі водопостачання та санітарії (док. ВООЗ).
  5. Документ про позицію НУО.
  6. Фінансування ВКГ та соціальні аспекти реформи тарифів.
  7. Реформування ВКГ країн СЄКЦА на муніципальному рівні.
  8. Документ про позиції міжнародного приватного сектора відносно його ролі в реформуванні підприємств ВКГ в країнах СЄКЦА.
  9. Участь вітчизняних приватних компаній в ВКГ Росії.

В роботі конференції взяла участь делегація НУО, яка складалася з 8 делегатів країн СЄКЦА, 2 НУО Нідерландів та Болгарії та НУО Вірменії. Позиція НУО була викладена в окремому документі в пакеті документів Конференції та була представлена під час Конференції міністрів.

18 листопада представники НУО: Саша Габізон, WECF Німеччина; Олена Манвелян — НУО «Жінки Вірменії за чисте навколишнє середовище та здоров'я»; Діана Искрьова НУО «Земля назавжди», Болгарія та Цвєткова Ганна, НУО «МАМА-86», Україна провели паралельні заходи, присвячені фінансуванню рішень проблем водопостачання та санітарії в сільській місцевості з досвіду, отриманого у Вірменії та Україні з досягнення ЦРТ в регіоні СЄКЦА.

За подальшою інформацією звертайтеся до Цвєткової Ганни: