Увага! Це архівна версія сайту. Новий сайт ВЕГО «МАМА-86» знаходиться ТУТ

На Хрещатику відбулася виставка
«Зелена енергетика проти змін клімату»

22 квітня на Хрещатику відбулася виставка з вирішення глобальної проблеми зміни клімату, присвячена святкуванню Міжнародного Дня Землі. Організатори заходу — Всеукраїнська екологічна громадська організація «МАМА-86» за підтримки Київської міської державної адміністрації в рамках всеукраїнської акції «Зелений паросток майбутнього» згідно з Указом Президента України від 1 квітня 2005 року № 571/2005.

Глобальна зміна клімату сьогодні становить найбільшу загрозу для існування нашого світу. Її причиною є парниковий ефект, викликаний некомпенсованим потраплянням в атмосферу Землі  вуглекислого газу, закису азоту, метану та  інших сполук — продуктів людської діяльності. Найбільший внесок у поглиблення цієї проблеми робить процес спалювання рідкого, твердого та газоподібного природного палива. Пальма першості серед таких видів діяльності належить енергетиці. Досвід передових країн демонструє, що саме впровадження використання чистих джерел енергії, тобто таких, що не викидають парникові гази і не становлять ризиків для людини і довкілля — наша єдина альтернатива. Водночас, енергозбереження та постійне підвищення ефективності використання енергії — основа подальшого розвитку людства, якщо воно хоче врятуватися.

Саме такі технології та їхній опис були представлені на більш ніж 30 стендах громадських, державних та бізнесових організацій, що взяли участь у виставці. Більше 300 відвідувачів вже змогли побачити моделі вітроелектричної установки, обладнання для виробництва біодизельного пального з рослинних олій, фотоелектричні системи тощо. Живлення виставки забезпечувала сонячна батарея. По контуру виставкової площі ГО «Екоклуб» НУКМА встановив контейнери для роздільного збору сміття.

Під відкритим небом відбувся короткий брифінг, на якому виступили голова Постійної комісії виконавчого органу Київської міської ради з питань екологічної політики (Київської міської державної адміністрації) Д. Т. Карабаєв, начальник Управління охорони навколишнього природного середовища виконавчого органу Київської міської ради В. А. Трокоз та Г. М. Голубовська-Онісімова, президент ВЕГО «МАМА-86», С. В. Таращук, голова національного екологічного центру України та голова Громадської ради при Мінприроди. Після брифінгу МЕГО «Екоклуб» (Рівне), який впродовж квітня проводив екотур по містах Західної України, щоб проінформувати мешканців про ситуацію в енергетичній галузі та зібрати підписи проти нових реакторів, передав естафету Міжрегіональній волонтерській організації «Світ-Україна», яка продовжить тур у містах Східної України.

Акцію продовжили презентації учасників виставки, що нагадувало справжній екологічний марафон з виразним антиядерним змістом.

30  волонтерів зібрали  1044 підписи проти спорудження нових атомних блоків на території України, запланованого в проекті Енергетичній стратегії України до 2030 року, затвердженому Урядом в березні.

Фоторепортаж про проведення Дня Землі 22 квітня 2006 року. »»»