Увага! Це архівна версія сайту. Новий сайт ВЕГО «МАМА-86» знаходиться ТУТ

Відбувся семінар «Участь громадськості у вирішенні проблем з водопостачання та санітарії для всіх в Україні»

20 вересня 2006 року в рамках IV Міжнародного водного форуму «AQUA Україна — 2006» відбувся семінар «Участь громадськості у вирішенні проблем з водопостачання та санітарії для всіх в Україні», який проводила Всеукраїнська екологічна громадська організація «МАМА-86» (ВЕГО «МАМА-86») спільно з громадською організацією «Жінки Європи за спільне майбутнє» (WECF) за участі Української Водної Асоціації. В семінарі взяло участь понад 100 представників різних зацікавлених сторін. Серед них були держслужбовці, представники науки, виробництва, місцевих органів влади та сільських громад, НУО. З метою вивчення досвіду проекту МАТРА на семінарі була присутня делегація партнерських громадських організацій з Каракалпакстану та Вірменії, які займаються вирішенням проблемами питної води та санітарії у сільських місцевостях цих країн.

Головна мета була спрямована на представлення та обговорення результатів виконання трирічного проекту «Співпраця задля сталого розвитку села: водопостачання, екосанітарія та органічне землеробство», який виконала ВЕГО «МАМА-86» у партнерстві з WECF. Проект впроваджувався за фінансової підтримки програми МАТРА Міністерства закордонних справ Нідерландів. З доповідями про стан забезпечення послугами водопостачання та водовідведення в Україні виступили від МОЗУ — Галина Валявська, від Державного комітету водного господарства — Юрій Яковенко. Команда проекту від ВЕГО «МАМА-86», WECF, регіональних організацій «МАМА-86» з Яремче, Ніжина та Полтави представили результати проекту за двома напрямками: покращання забезпечення жителів трьох проектних сіл питною водою та умовами водовідведення. Діяльність за проектом включала широкий спектр заходів щодо проведення досліджень ситуації на місцях, інформаційно-просвітницької роботи на рівні сільських громад та місцевої влади, залучення місцевих жителів до процесів прийняття та втілення впровадження термінових і довгострокових технічних рішень щодо покращення водопостачання та умов санітарії на рівні сільських громад.

Було зазначено, що Інформаційно-просвітницькою роботою було охоплено населення трьох проектних сіл, близько 8,5 тисяч жителів. Майже 700 жителів сіл отримали безпосередню користь від реалізації пілотів з водопостачання, а саме: у Ворохті завдяки прокладці додаткової гілки у 195 м 100 жителів центральної частини селища отримали можливість підключитися до центрального водогону, було очищено п’ять громадських колодязів, воду з яких вживають близько 100 жителів селища; у селі Бобрик відремонтовано два шкільних колодязі для місцевої школи, а у с. Вертіївка збудована свердловина для забезпечення водою дитячого садочка; у с. Гожули відремонтовано громадський колодязь, яким користується 96 сімей (біля 280 жителів). Завдяки громадським слуханням та активізації роботи громадських комітетів вдалося зрушити питання реконструкції водогонів с. Гожули та Ворохти, привернути увагу районних та обласних рад та державних структур. В результаті успішного лобіювання інтересів громад  у 2005 р. були отримані бюджетні кошти на заміну магістральних водогонів с. Гожули та с. Ворохта і ще 2000 мешканців проектних цих сіл покращили доступ до питної води.

Майже дві третини часу семінару були відведені розгляду проблем управління стічними водами у сільській місцевості та представленню екосанітарних технологій і результатів 9 пілотних проектів з впровадження сухих роздільних туалетів, реалізованих в рамках проекту МАТРА. На запрошення організаторів семінару в ньому також виступили провідні експерти з екосанітарії: Ральф Оттерпол, професор Гамбурзького технологічного університету (TUHH) з доповіддю про розвиток екосанітарії у світі; Мартіна Хаммер, експерт TUHH — з доповіддю про проблеми деградації фармацевтичних препаратів: переваги та недоліки традиційних та екосанітарних методів їх утилізації; Гуннар Норен, виконавчий секретар Коаліції «Чиста Балтика» — з доповіддю про стале управління стічними водами у регіоні Балтійського моря. Також на семінарі виступив Кай етан Хетзер, представник голландського банку SNS REAAL і розповів про новий проект цього банку- Водний фонд, який створений для реалізації водних проектів із залученням мікрокредитування у різних країнах світу, зокрема в Україні. Виступи експертів викликали жвавий інтерес, запитання учасників семінару та жваве обговорення доповідей та результатів впровадження пілотних проектів.

Під час обговорення результатів проекту представники команди проекту  від «МАМА-86» та WECF наголосили на проблемах, які виявилися у ході виконання проекту, а саме: ігнорування наявних проблем та відсутність необхідної уваги на всіх рівнях влади до ситуації у сільській місцевості з водовідведенням та утилізацією стічних вод та відходів; низький рівень культури утримання систем водопостачання та водовідведення та дотримання правил гігієни, брак актуальної інформації і знань про проблеми, відсутність кадрових та фінансових ресурсів для вирішення питань на місцях. Актуальною лишається задача широкої просвітницької роботи серед всіх верств сільського населення, особливо дітей та жінок, щодо проблем питної води та здоров’я, правил особистої гігієни. Також було привернуто увагу до проблеми природного забруднення питної води фтором та пов’язані з цим проблеми дитячого здоров’я у с. Гожули Полтавського району. Ситуація, що склалася, потребує співпраці всіх зацікавлених сторін для пошуку і впровадження термінових рішень.

Учасники семінару відзначили, що впровадження нових технологій потребує співпраці всіх зацікавлених сторін, обміну інформацією та досвідом впровадження, забезпечення власними кадрами інженерів та практиків, фінансових ресурсів; законодавчої підтримки, розробки нових санітарних та будівельних норм; розвитку ринку технологій та вітчизняного виробництва відповідного обладнання.

Учасники семінару отримали фінальну публікацію за результатами впровадження проекту «Співпраця задля сталого розвитку на селі», інші інформаційні матеріали, видані в рамках проекту МАТРА та всі доповіді експертів, що були представлені під час семінару.

 




Пілотні проекти

Будівництво екотуалетів