Увага! Це архівна версія сайту. Новий сайт ВЕГО «МАМА-86» знаходиться ТУТ

Відбулася колегія Мінбуду України

11 квітня 2006 р. відбулася колегія Мінбуду України. На розгляд першого питання «Про підсумки роботи будівельного комплексу та житлово-комунального господарства у І кварталі 2006 року» були запрошені і представники Громадської ради при Мінбуді, яка була створена 7 квітня 2006 року. ВЕГО «МАМА-86» увійшла у склад цієї ГР.

З доповідями-звітами про роботу виступили: Беркута А. А. — Перший заступник Міністра та Семчук Г. М. — заступник Міністра.

Серед основних результатів роботи п. Беркута наголосив на роботі над удосконаленням нормативно-законодавчої бази:

  • підготовці проектів розвитку прикордонних територій Україна-Білорусь, Україна-Словаччина та транскордонного регіону Україна-Польща;
  • розробці законопроекту «Про внесення змін до деяких законів України щодо сприяння інвестиційній діяльності у будівництві» а саме про спрощення процесу придбання земельних ділянок для будівництва, введення практики земельних аукціонів, зміни дозвільної системи, утворення єдиної служби державної експертизи, розширення переліку об’єктів, які не підлягають експертизі;
  • підготовці проекту Порядку громадського обговорення містобудівної документації. Готується до громадського обговорення Закон «Про планування і забудову територій».

Щодо підсумків будівельної діяльності у звітному періоді було зазначено:

  • Скоротилися загальні обсяги будівельних робіт на 0,2% за рахунок, але на регіональному рівні у ряді західних областей (Закарпатській, Волинській Рівненській) спостерігається пожвавлення будівництва. Найвищий показник обсягів робіт на 1 особу населення у Києві — 351 грв/особу, найнижчий — у Херсонській області — 16,3 грв. При середньому показнику у 70,3 гривні.
  • У житловому будівництві (ЖБ) спостерігалися недостатні для вирішення житлової проблеми темпи. З цього питання іде робота з узагальнення комплексних регіональних програм розвитку ЖБ на 2006 р., що мають передбачити зростання обсягів будівництва не менше ніж на 30% порівняно з обсягами за 2005 р.
  • Протягом 2006 р. планується розробка нормативних документів для впровадження Закону «Про житловий фонд соціального призначення», розробка засад державної політики щодо створення механізмів доступності житла для громадян з середнім рівнем доходів.

Щодо вартості спорудження житла в Україні на 1 січня 2006:

Найвища — в м. Києві та м. Севастополі (3075 та 2943 грв/м2),  найнижча — в Кіровоградській  та Луганській областях (2453 та 2498 грв/м2) при середній вартості — 2717 грв/м2.

Підготовано проект постанови КМУ «Про утворення у складі Мінбуду урядового органу з питань архітектурно-будівельного контролю».

З 1 січня 2006 р. запроваджено нову редакцію ДБН в.2.2-15-2005 «Житлові будинки. Основні положення». Він регламентує основні положення щодо проектування нового житла різного рівня комфорту та вартості, в т.ч. соціального житла, поширюється на реконструкцію існуючих житлових будинків з урахуванням нових вимог з енергозбереження та модернізації житла.

Зараз розробляється нова редакція Галузевої програми енергозбереження в в житлово-цивільному будівництві.

Також розглядалося питання щодо впровадження Програми збереження та використання об’єктів культурної спадщини на 2004—2010 рр. Пріоритетний напрямок — реконструкція та реставрація історичних будівель та збереження природного ландшафту.

У виступі Г. М. Семчука були висвітлені такі питання:

Проведення Всеукраїнської наради з обговорення Першочергових заходів реформування ЖКГ. За результатами обговорень підготовано План дій.

Загальна статистика:

Житловий фонд (ЖФ) України складає 10,1 млн. будинків загальною площею 1039,7 млн. м2, в т.ч. ЖФ комунальної власності — 254,2 тис. будинків (9,9% ЖФ України).

0,5% ЖФ віднесено до ветхих та аварійних будинків. Станом на 01.03.2006 в Україні налічується 4362 об’єднання співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ). Сьогодні на ринку ЖК послуг працює 333 приватних підприємства. Утворено 30 служб та дирекцій єдиного замовника.

В сфері удосконалення законодавчої бази в гулузі ЖКГ за звітний період підготовані зміни до Закону «Про ОСББ». Пройшов друге читання та повернуто на доопрацювання проект Закону «Про комплексну реконструкцію кварталів (мікрорайонів) застарілого ЖФ». Вийшла постанова КМУ від 24.01.2006 №5 що затверджує нові Правила користування приміщеннями житлових будинків (правила та обов’язки мешканців будинку щодо користування займаними ними приміщеннями, підсобними приміщеннями будинку, його технічним обладнанням). Постанова вводить в дію Правила утримання житлових будинків та при будинкових територій, згідно Наказу Держжитлокомунгоспу  від 17.05.2005 №76.

Також затверджені Зміни до Інструкції про порядок проведення технічної інвентаризації об’єктів нерухомого майна — Наказ Мінбуду від 08.02.2006 №42.

Внесено на експертизу до Мінюсту проект постанови КМУ «Про затвердження порядку обстеження житлових будинків, квартир (їх частин) з метою визначення непридатними для проживання, а також їх подальшого використання або знесення».

Щодо проблем водопровідно-каналізаційного господарства, перелічені такі: за останні роки спостерігається значне погіршення стану основних джерел питного водопостачання, значна кількість населення не має належного доступу до якісної питної води, незадовільний технічний стан централізованих систем водопостачання та водовідведення ЦСВВ, відсутність інвестицій у модернізацію та розвиток, зменшилися обсяги ремонтних робіт в 3,2 рази, послуги водопостачання за графіком у значній кількості міст,  що призвело до збільшення аварій та до надзвичайних ситуацій у ряді населених пунктів протяго 1 кварталу 2006 р. (в Алчевську, Щолкіно, Керчі, Орджонікідзе та інш.). Ще однією проблемою ВКГ є надмірне, неефективне використання матеріалів та енергоресурсів.

Про стан виконання програми «Питна вода України» на 2006—2020 роки:

16.02.2006 у м. Сімферополі відбулося виїздне засідання колегії Мінбуда України та Мінбуда АР Крим, що розглянула організацію розроблення проекту Держпрограми «Питна вода Криму» на 2006—2020 роки.

Велася робота над вдосконаленням нормативно-правової бази галузі.

У бюджеті на 2006 рік передбачено на:

  • забезпечення сталого функціонування та поліпшення технічного стану ВК систем — 80 млн. грв. (головний розпорядник Мінбуд);
  • передбачена субвенція з держбюджету  місцевим бюджетам на соціально-економічний розвиток регіонів, запобігання техногенним катастрофам у ЖКГ на виконання інвестиційних проектів, у т.ч. на капремонт сільських шкіл, розвиток та реконструкцію ЦСВВ  1 млрд. грн.

Розподіл цих коштів здійснюється за пропозиціями народних депутатів України, узгодженими з відповідними місцевими органами влади і органами місцевого самоврядування.

Також була надана інформація про стан у теплопостачальній підгалузі, міському електротранспорті.

Задля впровадження «Програми поводження з твердими побутовими відходами (ТПВ)» від 04.03.2004 №265 протягом 1 кварталу 2006 р. велася робота над розробкою нормативно-правових (НП) механізмів для забезпечення повного збирання, транспортування, утилізації, знешкодження та захоронення ТПВ та затверджено 8 НП Актів (є перелік).

В обговоренні доповідей виступило біля 10 виступаючих. Міністр Качур виступив з конструктивною критикою форми та змісту окремих пунктів проекту рішення. Проект рішення залишили на доопрацювання на тиждень.

Учасники колегії отримали інформаційно-аналітичні матеріали «Про підсумки роботи будівельного комплексу та житлово-комунального господарства у 1 кварталі 2006 року» та проект рішення колегії від 11 квітня 2006.

За подальшою інформацією звертайтеся до .