Увага! Це архівна версія сайту. Новий сайт ВЕГО «МАМА-86» знаходиться ТУТ

Проект ГЕФ/ЮНЕП
«Забезпечення заходів із розроблення національного плану щодо впровадження в Україні Стокгольмської конвенції про стійкі органічні забруднювачі»

З вересня 2003 р. в Україні, під керівництвом Програми Організації Об'єднаних Націй з навколишнього середовища (ЮНЕП) та за фінансової підтримки Глобального екологічного фонду (ГЕФ) реалізується проект «Забезпечення заходів з розроблення Національного плану щодо впровадження в Україні Стокгольмської конвенції про СОЗ » (надалі — Проект).

Головною метою проекту є розроблення Національного плану впровадження (НПВ) в Україні Стокгольмської конвенції про СОЗ, що стати підґрунтям для ініціювання процесу ратифікації Україною Стокгольмської конвенції про СОЗ.

Визнаючи надзвичайну актуальність проблеми СОЗ для людства, Стокгольмську конвенцію про СОЗ підписали більш ніж 150 країн світу, включаючи Україну.

17 травня 2004 р.Стокгольмська конвенція про СОЗ набула чинності.

Конвенція має на меті «охорону здоров'я людини та навколишнього середовища від стійких органічних забруднювачів», і спрямована на скорочення використання та подальшу ліквідацію дванадцяти особливо токсичних СОЗ. Дев'ять речовин із цього переліку є пестицидами: альдрин, хлордан, ДДТ, ділдрин, ендрин, гептахлор, гексахлорбензол, мірекс, токсафен. Конвенція також охоплює промислові хімікати: гексахлорбензол, який використовується як пестицид і може бути побічним продуктом при деяких виробництвах та клас промислових речовин, відомих як поліхлоровані дифеніли (ПХД). Крім того, Конвенція передбачає зобов'язання щодо зменшення або ліквідації викидів СОЗ в результаті їх ненавмисного утворення: поліхлорованих дибензо-n-диоксинів та дибензофуранів (ПХДД/ПХДФ), гексахлорбензолу, ПХД.

З 2 по 6 травня цього року в м. Пунта дель Есте, Уругвай, відбулася Перша Конференції Сторін (КС-1) Стокгольмської конвенції, на якій було відмічено, що більш ніж 80 країн світу уже працюють над своїми НПВ, а дві країни: Молдова та Канада вже презентували свої підготовлені НПВ.

Учасники Конференції наголошували, що головною проблемою для більшості країн у реалізації намічених у НПВ заходів є пошук фінансових ресурсів. Тому контактною групою з фінансових механізмів, яка була створена на КС-1 були розроблені проекти керівних принципів щодо створення фінансових механізмів та проект Меморандуму про згоду між ГЕФ та Конференцією Сторін для огляду можливих фінансових механізмів.

За підтримки Міністерства закордонних справ України, ЮНЕП та особисто Голови координаційної ради ВЕГО «МАМА-86» п. О. Цигульової на пленарному засіданні Конференції Сторін було продемонстровано відеофільм «Потрійна ціна СОЗ», що його створено в рамках реалізації Проекту. Змістовно насичена та емоційна переконлива спільна робота групи впровадження Проекту та кінематографістів отримала теплі відгуки.

На першому етапі реалізації Проекту було:

  • створено Національний міжвідомчий координаційний комітет (НМКК), до складу якого ввійшли представники центральних органів виконавчої влади України, провідних наукових установ і організацій, громадськості;
  • сформовано групу впровадження проекту (ГВП);
  • проведено пошук та аналіз інформації щодо норм чинного законодавства, нормативно-методичної бази та адміністративної структури управління СОЗ в Україні;
  • організовані і проведені такі заходи:
    • Національний семінар «Проблеми стійких органічних забруднювачів (СОЗ) в Україні: Розробка Національного плану впровадження Стокгольмської конвенції про СОЗ» (Кацевелі, АР Крим, 22—26 вересня 2003 р.);
    • Навчальний семінар для членів ГВП (Київ, 29 вересня 2003 р.);
    • Круглий стіл «Роль громадськості у розробленні Національного плану щодо впровадження в Україні Стокгольмської конвенції про СОЗ» (Київ, 28 листопада 2003 р.);
    • Навчальний семінар «Методологічні аспекти проведення інвентаризації стійких органічних забруднювачів (СОЗ) та їх джерел» (Київ, 17—18 грудня 2003 р.);
    • Навчальний семінар «Методологія проведення інвентаризації викидів діоксинів і фуранів» (Київ, 27 лютого 2004 р.).

До реалізації завдань Проекту залучені кваліфікован і фіхівці цілого ряду відомих наукових установ (Інституту медицини праці АМНУ, Інституту екогігієни і токсикології ім. Л. І. Медведя МОЗ України; Інституту технічної теплофізики НАН України, Ради по вивченню продуктивних сил України НАНУ тощо); представники центральних органів виконавчої влади (МОЗ, Мінагрополітики, Деркомстатистики, Мінприроди тощо) та неурядових організацій («Екологія. Жінка. Світ», «Демократія і розвиток», «Зелений світ», «Інмарк — інформація та маркетинг» тощо).

Проект також співпрацює з питань обміну інформацією з іншими міжнародними Проектами, серед яких Партнерський проект Р-169 «Управління залишками агрохімікатів та знешкодження непридатних пестицидів у Черкаській та Львівській областях», аналогічний Проект з розробки НПВ в Киргизії, Проектами, що підтримуються Данським Агентством з захисту навколишнього природного середовища.

На другому етапі впровадження Проекту силами залучених фахівців та ГВП проводилось поглиблене вивчення стану справ щодо СОЗ в країні. Роботи проводились поза такими напрямками:

  • Оцінка викидів СОЗ в Україні в результаті ненавмисного виробництва;
  • Вивчення питань, пов'язаних із ПХД в Україні. Проведення оцінки обсягів використання та зберігання СОЗ в Україні;
  • Проведення попередньої інвентаризації пестицидів та забруднених ними територій;
  • Оцінка наявних та потенційних можливостей країни щодо найкращих наявних методів та найкращих видів природоохоронної діяльності у сфері поводження із СОЗ, відходами, запасами та обладнання, яке містить СОЗ;
  • Здійснення аналізу існуючих в Україні програм моніторингу навколишнього природного середовища у контексті СОЗ;
  • Здійснення аналізу існуючих даних щодо негативного впливу СОЗ на здоров'я населення України
  • Здійснення заходів щодо з абезпечення інформування громадськості щодо проблем, пов'язаних із СОЗ, серед яких:
    • Соціологічне опитування різних груп населення у шести областях України з метою визначення рівня поінформованості громадян щодо небезпеки впливу СОЗ на здоров'я людей. За результатами соцопитування а агентстві «Укрінформ» був проведений круглий стіл за участю регіональних та національних ЗМІ, представників НУО, виконавчої влади, науки, міжнародних проектів тощо.
    • Регулярно розсилка електронних інформаційних бюлетенів з питань розроблення НПВ Стокгольмської конвенції про СОЗ в Україні, та міжнародних новин щодо СОЗ більш ніж 500 адресатам.
    • Створення та поширення через 30 регіональних телестанцій інформаційного відеофільму «Потрійна ціна СОЗ» (7 хвилин, автор В. Кузнєцов). Даний фільм з успіхом був продемонстрований на 1-му засіданні Конференції Сторін Стокгольмської конвенції про СОЗ, м. Пунта дель Есте, Уругвай; 8-му Міжнародному Форумі з ГХЦГ та пестицидів для країн Центральної та Східної Європи, Кавказу та Центральної Азії, м. Софія, Болгарія, а також на інших міжнародних та національних заходах. Він отримав диплом III–го ступеню на XII Міжнародному телевізійному фестивалі «АгроСвіт-2005», в номінації «Екологія».
    • Представник Проекту п. В. Михайленко взяв участь у прямому ефірі програми «Власний погляд» на Радіо ЕРА 96 FM, де розповів про Стокгольмську конвенції про СОЗ, про мету і завдання Проекту, а також відповів на запитання радіослухачів щодо проблеми СОЗ в Україні.
    • Закінчується робота щодо наповнення ВЕБ-сайту Проекту.
    • Представники Проекту взяли участь з доповідями у цілому ряді заходів, як національних так міжнародних, серед яких:
      • VIII-мий Міжнародний Форум з ГХЦГ та пестицидів для країн Центральної та Східної Європи, Кавказу та Центральної Азії, м. Софія, Болгарія.
      • III–тя міжнародна науково-практична конференція «Надзвичайні ситуації, попередження та ліквідація», м. Мінськ, Білорусь.
      • Міжнародна робоча зустріч «Стале вирішення проблем пестицидів в Центральній та Східній Європі», м. Кам'янець-Подільський, Україна.
      • Науковий семінар «Планета без стійких органічних забруднювачів», організований Українським географічним товариством, Київського державного Університету ім. Т. Г. Шевченко.
      • Семінар для представників ЗМІ східного регіону України: «Актуальні екологічні питання в контексті впровадження принципів сталого розвитку в Україні», м. Харків, організованого Українським центром освітніх реформ.
      • Навчальний семінар для адміністрації Київського державного університету імені Тараса Шевченка «Про проблему СОЗ та можливі способи зменшення ризиків для здоров'я».
      • Круглий стіл «Шляхи підвищення поінформованості громадськості про стійки органічні забруднювачі та Стокгольмську конвенцію про СОЗ», який був організований ВЕГО «МАМА-86». Тощо.

На даному етапі Проект знаходиться на третьому етапі своєї реалізації, який передбачає:

  • Проведення незалежної експертної оцінки результатів попередньої інвентаризації СОЗ в Україні.
  • Узагальнення отриманих даних щодо СОЗ в Україні, включаючи результати їх інвентаризації, оцінки рівня поінформованості громадськості та відомостей про існуючий або потенційний вплив СОЗ на здоров'я громадян та довкілля з метою визначення національних пріоритетів у сфері поводження із СОЗ.
  • Розроблення змісту НПВ та першої редакції переліку національних пріоритетів у сфері поводження із СОЗ; розгляд їх на засіданні НМКК.
  • Організація заходів щодо залучення громадськості та заінтересованих сторін до обговорення першої редакції переліку національних пріоритетів у сфері поводження із СОЗ.
  • Організація та проведення семінару з обговорення першої редакції переліку національних пріоритетів у сфері поводження із СОЗ за активної участі громадськості та всіх заінтересованих сторін.

Реалізація заходів щодо підвищення рівня поінформованості громадськості та всіх зацікавлених сторін щодо впливу СОЗ на здоров'я населення та довкілля та обміну інформацією між усіма заінтересованими сторонами.

На шостому засіданні НМКК, яке відбулося 19 серпня 2005 р. в Мінприроди України було затверджено:

  • Технічне завдання Проекту на період серпень—грудень;
  • Попередня структура (зміст) НПВ;
  • Перша редакці я переліку національних пріоритетів у сфері поводження із СОЗ.

Перелік національних пріоритетів у сфері поводження із СОЗ щодо реалізації заходів Національного плану виконання відповідно до вимог Стокгольмської конвенції був сформований на основі аналізу та узагальнення отриманих даних щодо СОЗ в Україні.

Перелік національних пріоритетів у сфері поводження із СОЗ (перша редакція):

  • Зниження ризику від накопичених запасів заборонених та непридатних до використання пестицидів із числа СОЗ.
  • Знищення запасів (понад 11 000 т) гексахлорбензолу (ГХБ) — відходів виробництва чотирихлористого вуглецю на полігоні токсичних відходів ТОВ «Оріана-Галев», м. Калуш, Івано-Франківської області та остаточне фізичне закриття цього виробництва. Забезпечення моніторингу вказаного полігону.
  • Знешкодження відходів та обладнання, які містять ПІБ.
  • Зменшення або ліквідація викидів СОЗ.
  • Мобілізації ресурсів і фінансування витрат для реалізації заходів Національного плану виконання на охорону навколишнього середовища.
  • Розвиток аналітичної бази та удосконалення системи моніторингу СОЗ.
  • Проведення активної інформаційної політики серед громадськості та заінтересованих сторін стосовно СОЗ.
  • Виявлення і реабілітація земель та територій забруднених СОЗ із використанням агро- і біотехнологій.
  • Проведення науково-дослідних робіт, спрямованих на вирішення проблем СОЗ.

Рекомендації та пропозиції до першої редакція даного переліку прохання надсилати до 22 вересня 2005 р. за електронною адресою : — Лігостаєва Олена Вікторівна.

Найближчі плани Проекту:

  • Участь у засіданні Громадської ради неурядових організацій при Мінприроди України, на якому планується розглянути перелік національних пріоритетів у сфері поводження із СОЗ.
  • Організація та проведення незалежної експертної оцінки результатів попередньої інвентаризації СОЗ в Україні із залученням міжнародних експертів.
  • Організація та проведення семінару з обговорення першої редакції переліку національних пріоритетів у сфері поводження із СОЗ за активної участі громадськості та заінтересованих сторін.
  • Підбір виконавців до робочої групи з розроблення проекту НПВ.

Основні кваліфікаційні вимоги:

  • Досвід роботи з розробки, впровадження та управління природоохоронними програмами та проектами;
  • Знання правових питань у відповідних аспектах (навколишнє середовище, охорона здоров'я, управління в сфері промислового забруднення та хімічних речовин;
  • Вміння працювати на комп'ютері;
  • Бажане знання англійської мови;
  • Гарні комунікаційні здібності, здатність працювати в команді.

За детальною інформацією з даних питань звертатися за електронною адресою : — Лігостаєва Олена Вікторівна.