Увага! Це архівна версія сайту. Новий сайт ВЕГО «МАМА-86» знаходиться ТУТ

Весна без пострілу

Всеукраїнська екологічна акція дитячого малюнку

Київський еколого-культурний центр, Всеукраїнська екологічна громадська організація «МАМА-86» і «Зелений світ» м. Чорткова (Тернопільська обл.) оголошують Всеукраїнську екологічну акцію дитячого малюнка «Весна без пострілу».

Цього року під впливом екологічної громадськості Міністерство екології та природних ресурсів України заборонило в країні проведення весняного полювання, вперше за 77 років відновленого в 2002 році. Разом з тим, небезпека проведення цієї варварської забави в майбутньому залишається, адже згідно ст.19 ухваленого три роки тому Закону України «Про мисливське господарство та полювання», дозволяється весняне полювання на птахів.

Українськими вченими-екологами вже давно доведено, що весняне полювання в такій густонаселеній країні, як Україна, є серйозним чинником турбування тварин, призводить до винищення рідкісних перелітних видів птахів і практично є безконтрольним.

У зв'язку з цим, ми закликаємо небайдужу українську громадськість організувати потік листів і малюнків від дітей у Верховну Раду України з вимогою заборонити в Україні весняне полювання, вилучивши із Закону ст. 19.

Малюнки та листи направляйте: п. Литвину Володимирові Михайловичу, Голові Верховної Ради України, вул. Грушевського, 5, Київ, Україна, 01001.

Копії малюнків та дублікати текстів ваших звернень надсилайте на адресу: 0001, Київ, Михайлівська, 22. кв. 1, ВЕГО «МАМА-86» з позначкою «Акція». Автори найвлучніших, найемоційніших малюнків, найоригінальніших сюжетів отримають яскраві видання Українського товариства охорони птахів. Найактивніші керівники-педагоги отримають видання Київського еколого-культурного центру.

Вік конкурсантів від 6 до 16 років, формат малюнків — А4. Вкажіть ім'я, прізвище, вік виконавця, назву малюнка, повну адресу та контактний телефон на звороті кожного малюнка. Роботи не повертаються та не рецензуються. Термін акції-конкурсу — до 15 червня 2003 року.

За додатковою інформацією звертайтесь до PR-менеджера ВЕГО «МАМА-86» Олега Листопада за телефоном: (044) 228-31-01 або ел. поштою

Оргкомітет акції

В чому сенс акції «Весна без пострілу»

В Україні зустрічається сім видів гусей. Один (сірий) гніздиться, деякі — зимують, а більшість можна побачити лише на прольоті, коли вони з європейських зимівок прямують до гніздових угідь на півночі Євразії. Три види гусей досить численні, тому дозволені до полювання принаймні восени. Це сіра гуска, велика білолоба і гуменник. Два ж види рідкісні: мала білолоба гуска (мисливці ще називають її «піскулька») та червоновола казарка. Їх чисельність швидко скорочується. Ще два види залітають в Україну лише інколи.

За даними директора Українського центру кільцювання птахів Анатолія Полуди, навесні над Україною пролітає до 80 % західно-євро-азійського стада гусей. І від того, як їх у нас зустрінуть, багато в чому залежить життєздатність кожного виду. Саме навесні чисельність гусей найнижча. І відстріляй якусь їх кількість — недорахуєшся більшого восени, «не добереш» урожаю. До того ж весняний гусак часто худий і виснажений.

Це з точки зору господарської. З міркувань же гуманних стріляти у живі створіння заради сумнівного задоволення поласувати дичиною або для задоволення власного первісного мисливського інстинкту — взагалі неприпустимо.

Сімдесят сім років весняне полювання на птахів на території нашої країни було заборонене. Але прийнятий три роки тому Закон України «Про мисливське господарство та полювання» (підписаний Президентом України 22 лютого 2000 року N 1478-III) дозволив стріляти в перелітних птахів навесні, й 2002-го, вперше за останні 77 років, мисливці зчинили стрілянину цієї пори року.

Екологічна громадськість України, стурбована таким станом справ з охороною птахів, провела низку акцій протесту проти весняного нищення птахів. В результаті Міністерство екології та природних ресурсів України, після консультацій з вченими та своїми підрозділами на місцях, відмовилося узгоджувати проект наказу Держкомлісгоспу України (саме у його віданні знаходиться мисливство), яким дозволялося б відкриття полювання на птахів весною 2003 року.

Але загроза птахам залишається, оскільки українське законодавство (вже згадана ст. 19 закону про полювання) дозволяє весняний «піф-паф» по птахам в принципі. Тому природоохоронці виступають за зміну цієї законодавчої норми. А любителі постріляти у птахів навесні воліють її залишити.

Є й інші аргументи за заборону. Так, у 1998 році було відкрите «обмежене» весняне полювання на тетерука. В Рівненській і Житомирській області дозволялося відстріляти 1-2 півнів на току. Запрошувалися мисливці з-за кордону, які за великі гроші під наглядом єгеря здобували цих птахів. Науковці провели моніторинг кількості тетеруків до і після сезону полювання. На тих токах, де нараховувалося 20-30 півнів, наступного року залишилося по 2-3 півні. Спочатку дивувалися, а потім, коли у шалашиках-засідках познаходили по 20-30 гільз від німецьких гвинтівок, все стало зрозуміло: здобуттям одного, «законного» птаха мало хто обмежувався. Нерідкі випадки, коли, отримавши дозвіл на один вид полювання, мисливці полюють на усе, що рухається.

Олег Дудкін, координатор Українського товариства охорони птахів особливо стурбований долею європейської популяції малої білолобої гуски. Її залишилося 500 голів. А переплутати з великою білолобою її дуже легко, хоч як би прихильники такого полювання не наполягали на освіченості мисливців. Летять же «дозволені» великі й рідкісні малі у змішаних зграях.

Членами лише УТМР (Українського товариства мисливців та рибалок) весною 2002 року було відстріляно 5 тисяч гусей. А ще є й інші товариства (військових мисливців, «Динамо» тощо). За таких обсягів відстрілу може постраждати і «наш» сірий гусак, чисельність якого з великими труднощами відновили за останні 30 років з 500 особин до 35-40 тисяч.

Природоохоронці й вчені з Інституту зоології та інших наукових установ радять врахувати думку громадськості, весняне полювання заборонити, внести відповідні зміни до Закону України «Про мисливське господарство й полювання», тобто вилучити ст. 19 із Закону «Про полювання та мисливське господарство».

Захистіть птахів! Візьміть участь у акції «Весна без пострілу»! Напишіть і відправте звернення до Голови Верховної ради Володимира Литвина з вимогою змінити законодавство на користь життя, підкріпіть Ваше звернення емоційним малюнком!