Увага! Це архівна версія сайту. Новий сайт ВЕГО «МАМА-86» знаходиться ТУТ

Чорнобиль — 21

26.04.2007 

Екологічні громадські організації продовжують вимагати від урядовців, законотворців та гаранта Конституції перегляду проатомної Енергетичної стратегії України. »»»

Текст листа, відправленого на ім’я Президента, Прем’єр-Міністра, Голови Верховної Ради України і чотирьохсот п’ятдесяти народних обранців п’ятого скликання. »»»

Чорнобиль — 20

Двадцять років тому Україна побачила справжнє обличчя мирного атома. Чорнобильська трагедія зачепила життя, без перебільшення, кожного українця. Два десятиліття по тому все суспільство продовжує розплачуватися за проблеми, спричинені діяльністю однієї галузі. Чи зробила Україна висновки? На жаль, ні!

Напередодні двадцятої річниці Чорнобильської катастрофи Уряд України прийняв рішення про добудову нових атомних блоків. Сьогодні ці наміри відобразилися у Енергетичній стратегії України до 2030 року, ухваленій Урядом і схваленій Президентом Ющенком. Нам загрожує побудова нових 22 блоків і спроба створення замкненого ядерного циклу. Без нашої згоди і за наші, платників податків, кошти. 

Зелений рух України, який виріс саме з антиатомної боротьби, знову оголосив загальну мобілізацію. Хроніки антиядерної війни Ви знайдете на цій сторінці. Ми не можемо дозволити владі наражати на ризик усю націю!

НІ — НОВИМ ЯДЕРНИМ РЕАКТОРАМ!
ТАК — ЕНЕРГОЗБЕРЕЖЕННЮ, ЕНЕРГОЕФЕКТИВНОСТІ ТА ВІДНОВЛЮВАНИМ ДЖЕРЕЛАМ ЕЛЕКТРОЕНЕРГІЇ!

6 травня 2005 року Кабінет Міністрів Юлії Тимошенко несподівано оголошує про наміри до 2030 року збудувати 11 нових атомних енергоблоків. Рішення прийняте без консультацій з українською громадськістю.

Екологічні громадські організації України оголошують загальну мобілізацію і закликають усіх мислячих людей в Україні, в першу чергу, представників неурядових екологічних організацій, піднятися проти атомізації України, об’єднати зусилля заради переходу країни на використання енергоефективних технологій.

5 вересня 2005 року на конференції Чорнобильського форуму в Відні МАГАТЕ, ВООЗ та ПРООН оприлюднюють результати дослідження «Чорнобиль — справжні масштаби аварії», в якому стверджують, що негативні наслідки Чорнобильської катастрофи значно перебільшені (прес-реліз).

20 вересня 2005 року екологічні громадські організації виступають зі зверненням до Президента України, у якому  опротестовують висновки Форуму та закликають українську владу оприлюднити свою офіційну позицію (Прес-реліз «Нас змушують забути про Чорнобиль!»)

5 жовтня 2005 року під Кабінетом Міністрів громадські екологічні організації України провели акцію протесту «НІ — новим атомним блокам, ТАК — енергозбереженню!».

8 лютого 2006 року Кабінет міністрів України провів громадські слухання з питань ефективного використання енергетичних ресурсів в Україні. На засіданні Прем’єр-міністр України Юрій Єхануров заявив, що в України немає іншого вибору, крім розвитку ядерної енергетики. Екологічні громадські організації виступили з черговим протестом і надали свої пропозиції щодо перегляду планів уряду з урахуванням потенціалу енергозбереження та відновлюваних джерел енергії, а також з дотриманням норм Оргуської конвенції та Ст.11 Закону України «Про використання ядерної енергії та радіаційну безпеку» (Прес-реліз «Екологічні громадські організації обурені заявою Прем’єр-міністра Єханурова про безальтернативність ядерного майбутнього України»).

15 березня 2006 року Кабінет Міністрів України, незважаючи на протести громадськості без належного обговорення, ухвалив проект Енергетичної стратегії України до 2030 р. Пріоритетом урядової програми є ядерна галузь, а саме створення національного ядерно-паливного циклу, спорудження 22 нових ядерних реакторів та централізованого сховища для радіоактивних відходів з українських АЕС.

20 березня 2006 року громадські організації на прес-конференції в агентстві УКРІНФОРМ розкритикували проект Енергетичної стратегії України до 2030 р. і презентували альтернативну Концепцію «неатомного» шляху розвитку енергетики України, розроблену за участі фахівців-енергетиків (прес-реліз). Виконавче резюме з рекомендаціями було надіслане до всіх ключових органів державної влади.

23 березня 2006 року за участі Президента України Віктора Ющенка  був презентований проект Енергетичної стратегії до 2030 року, згідно з якою в Україні збудують 22 нових ядерних блока. Екологічні організації ВЕГО «МАМА-86», НЕЦУ, «Голос Природи» (Дніпродзержинськ), «Екоклуб» (Рівне) в черговий раз висловили свій протест, розповсюдивши серед учасників презентації інформаційні матеріали.

6 квітня 2006 року УВАГА! Ми розпочинаємо підписну кампанію ПРОТИ ухвалення запропонованої урядом стратегії розвитку паливно-енергетичного комплексу й закликаємо Вас поставити свій власний підпис та організувати збір підписів у Вашій місцевості. Тільки так ми зможемо висловити свою думку і показати справжнє ставлення українського народу до атомних планів!

22 квітня 2006 року з нагоди Міжнародного Дня Землі на вулиці Хрещатик (м. Київ) відбудеться виставка екологічних організацій та підприємств-розробників сталих технологій в галузі енергозбереження, відновлюваних та нетрадиційних джерел енергії. Докладніше...

23—25 квітня 2006 року в Будинку вчителя (Київ, Україна) проходитиме Міжнародна конференція «ЧОРНОБИЛЬ+20: НАГАДУВАННЯ НА МАЙБУТНЄ». Докладніше...

27 квітня 2006 року відбулася Інтернет-конференція «Урядовці та екологи обговорюють «Енергетичну стратегію України на період до 2030 року», ініційована Департаментом комунікацій влади та громадськості Секретаріату Кабінету Міністрів України. До цього представників уряду змусила тривала боротьба українських екологічних організацій проти ухвалення без належного обговорення з громадськістю стратегії, згідно з якою в Україні буде споруджено 22 нових атомних енергоблоки.
Від уряду у конференції взяли участь Зенюк Олександр Юрійович, заступник директора Департаменту ядерної енергетики та атомної промисловості Міністерства палива та енергетики України; Божко Сергій Григорович, заступник голови Державного комітету ядерного регулювання України; Ільясов Валерій Абдрашитович та Шерстюк Олексій Андрійович, експерти Національного агентства України з питань забезпечення ефективного використання енергетичних ресурсів.
Екологічні інтереси суспільства представляли Голубовська-Онісімова Ганна, ВЕГО «МАМА-86», Мартинюк Андрій, МГЕО «Екоклуб», Рівне, Тимочко Тетяна, ВЕЛ, Федоринчик Сергій, УЕА «Зелений світ», Резніков Юрій, Хмельницьке обласне товариство охорони природи, Конеченков Андрій, Агентство з відновлюваної енергетики, Київ, Березін Володимир, «Бахмат», Артемівськ, Віктор Мельничук, НЕЦУ, Пащенко Олена, «Екологічна варта», Малькова Тамара, «Зелене досьє», Гончарук Вадим, «GreenКІТ»,  м. Вінниця, Баськов Лесь,  Київ, Галенко Мар'яна, Київ.
Із матеріалами Інтеренет-конференції Ви можете ознайомитися тут.

28 квітня 2006 року На сайті розміщено черговий, третій, випуск часопису «ЕкоМама». Докладніше...

 

Документи:

  1. Звіт Чорнобильського форуму ООН коментує Володимир Усатенко, Народний депутат України І скликання, Експерт Національної Комісії Радіаційного захисту України. »»»
  2. Звіт експертної групи «Довкілля» Чорнобильського форуму ООН «Екологічні наслідки Чорнобильської катастрофи та їхнє подолання: 20 років досвіду» (англійською мовою, PDF, 6342Кб) »»»
  3. Звіт експертної групи «Здоров’я» Чорнобильського форуму ООН «Вплив на здоров’я Чорнобильської катастрофи та спеціальні програми охорони здоров’я» (англійською мовою, PDF, 4222Кб) »»»