Увага! Це архівна версія сайту. Новий сайт ВЕГО «МАМА-86» знаходиться ТУТ

Основні види діяльності організації «МАМА-86»

Проект «Зелений вибір України» спрямований на формування у споживача екологічно виваженого індивідуального вибору шляхом надання відповідної інформації та ілюстрації такої інформації практичними прикладами; підвищення екологічної обізнаності та активності громадян; реалізацію наявних можливостей у відстоюванні громадянами своїх прав на безпечне та сприятливе довкілля. Виконавцями проекту є регіональні відділення ВЕГО «МАМА-86» в Артемівську, Ніжині, Одесі, Полтаві, Севастополі, Татарбунарах, Харкові, Феодосії, Яремче. Координує проект київський офіс ВЕГО «МАМА-86».

Кампанія «Питна вода в Україні» має на меті підвищення обізнаності населення щодо впливу якості води на здоровя, сприяння вирішенню проблем якості питної води на місцях та залучення громадськості до вирішення цих проблем. Ідея проекту народилася у 1997 році в ході обговорення учасниками літнього табору-семінару найгостріших медичних та екологічних проблем України. Зясувалося, що саме якість питної води хвилює мешканців усіх регіонів країни. Нині проект «Питна вода в Україні» обєднує 11 регіональних організацій «МАМА-86». Учасники проекту розробляють і апробують різноманітні проекти що стосуються водопостачання, економії та підвищення якості питної води, охорони водних джерел тощо. Напрацьований досвід стає надбанням як осередків «МАМИ-86», так й усіх зацікавлених громадських, державних, наукових та бізнесових організацій.

Проект «Співпраця задля збалансованого розвитку на селі» виконується в рамках кампанії «Питна вода в Україні» у партнерстві з Жінками Європи за спільне майбутнє (WECF) за фінансової підтримки програми МАТРА Міністерства закордонних справ Нідерландів. Проект спрямований на вирішення проблем водопостачання та санітарії, як засад життєзабезпечення і стійкого розвитку на селі із залученням громадськості та розвитком співпраці всіх зацікавлених сторін.

Проект «Вода, санітарія та гігієна» (WASH — Water Sanitation and Hygiene) виконується в рамках кампанії «Питна вода в Україні». Кампанія WASH є ініціативою WSSCC (Water Supply and Sanitation Collaboration Council — Рада зі співпраці в галузі водопостачання та санітарії).

Проект «Дніпро очима дітей» здійснювався Всеукраїнською екологічною громадською організацією «МАМА-86» в рамках кампанії «Питна вода в Україні» за підтримки гранту, наданого Центром досліджень міжнародного розвитку, Оттава, і за фінансової підтримки Програми ПРООН-ГЕФ екологічного оздоровлення басейну Дніпра .

Проект «Еко-Телефон» надає громадянам доступ до достовірної екологічної інформації про стан навколишнього середовища, взаємозвязок між якістю довкілля та здоровям людей. Створена в рамках проекту інформаційна служба надає консультації з питань здорового способу життя, захисту екологічних прав громадян України тощо. Консультанти та експерти Еко-Телефону працюють в 11 містах України. Найбільший досвід має київський офіс Еко-телефону, який приймає до 10 дзвінків щодня, відповідаючи в середньому на 4-5 запитань по кожному дзвінку.

Компютерна діагностика стану здоровя: медичне обстеження стану всіх систем та органів організму.
Починаючи з 1995 року, близько 2000 дітей з малозабезпечених сімей були безкоштовно обстежені за методом Фоля й отримали первинні медичні рекомендації на основі даних обстеження.

Проект «Київ-2003» має на меті надати українським громадянам можливість вплинути на формування загальноєвропейської екологічної політики.
У травні 2003 року в Києві відбулася подія світового значення  пята конференція «Довкілля для Європи», яка зібрала міністрів довкілля Європи та СНД за участі представників США, Канади, впливових міжнародних організацій. З 2001 року «МАМА-86» у співпраці з Всеукраїнською коаліцією неурядових екологічних організацій «Альтер-Еко» та Stakeholder Forum for Our Common Future (Великобританія), здійснювала проект «Київ-2003» у рамках підготовки до конференції. Ця робота була спрямована на залучення широких верств громадськості до обговорення питань, внесених до порядку денного Конференції, а також підвищення обізнаності громадськості щодо екологічних проблем Європи та Північної Євразії. Провідниками ідей проекту виступили 56 місцевих та регіональних НУО, через які доступ до участі в процесі «Довкілля для Європи» отримали ті громади та групи населення, які не мають власних організаційних та комунікаційних можливостей.

Екологічна політика  діяльність, спрямована на захист інтересів громадян України, українських НУО на місцевому, національному і міжнародному рівні, лобіювання рішень, що сприяють розвитку третього сектора, запровадження в Україні принципів збалансованого розвитку. «МАМА-86» співпрацює із органами законодавчої та виконавчої влади, міжнародними організаціями та проектами. Організація є членом Громадської ради при Міністерстві навколишнього середовища України та оргкомітету з підготовки до Міністерської конференції «Києв-2003», брала активну участь у підготовці та проведенні першої та другої Всеукраїнських конференцій екологічних неурядових організацій, підготовці та проведенні громадських слухань щодо закону України «Про питну воду та питне водопостачання» тощо.

У травні—листопаді 2003 року Всеукраїнська екологічна громадська організація «МАМА-86» у партнерстві з організацією Stakeholder Forum for Our Common Future (Великобританія) за підтримки гранту, наданого Посольством Великобританії в Україні і за фінансової підтримки Міністерства закордонних справ Сполученого Королівства здійснювала проект під назвою «Екологічна демократія в Україні».

Літній табір-семінар має на меті обмін досвідом та організацію співпраці між неурядовими організаціями України. Близько 40 активістів мережі «МАМА-86» та споріднених організацій збираються щоліта в екологічно чистих зонах України щоб обговорити проблеми охорони довкілля та здоровя й виробити спільні підходи до їх вирішення. Табір-семінар наочно демонструє принцип «МАМИ-86» щодо надання жінкам реальних можливостей брати участь у громадському житті. Учасницям семінару не треба обирати між участю у дискусіях та необхідністю оздоровити дітей, оскільки діти приїжджають до табору з мамами й знаходяться під наглядом вихователів та інструкторів, які ведуть заняття у своєрідній літній екологічній школі.

Тренінг з інформаційних технологій: допомога представникам НУО в освоєнні та поліпшенні навичок роботи з сучасними інформаційними та комунікаційними технологіями.

Плани дій з гігієни довкілля (ПДГД). Низка різноманітних проектів, які були націлені на залучення громадськості до підготовки та обговорення ПДГД як на національному, так і місцевому рівнях.
Такі плани є потужним інструментом організації різних секторів суспільства у формуванні та реалізації екологічної політики. Національний ПДГД був затверджений Кабінетом Міністрів України, місцеві плани у Києві, Ніжині та Севастополі також отримали офіційну підтримку й зараз втілюється в життя.