Увага! Це архівна версія сайту. Новий сайт ВЕГО «МАМА-86» знаходиться ТУТ

Екологічний центр «Передове»

У живописному закутку Байдарської долини Південно-Західної частини Кримського півострова розташований Екологічний центр «Кордон «Передове» — країна озер, водоспадів, де панують ендемічні рослини. Зручне та затишне розташування центру дозволяє відпочити від людської метушні, подихати екологічно чистим повітрям, втамувати спрагу з гірського колодязя, а також досхочу накупатися в чистому гірському озері. За півгодини їзди від бази можна поплавати у водах Чорного моря.

З 1997 року більше ніж 5 тисяч дітей та молоді брали участь у програмах, які були організовані зусиллями молодіжного екологічного об'єднання «ГЕЯ» та екологічної ініціативи «МАМА-86-Севастополь». Проводилися тут табори різних типів, семінари, в яких брали участь НДО України та СНД, школи лідерства, міжнародні волонтерські табори тощо. Останнім часом на території кордону почали проводитися літні екологічні табори для дітей-сиріт та дітей із малозабезпечених родин. Окрім того, ВЕГО «МАМА-86» реалізовувала програми на базі Екологічного центру (літні табори-семінари, проекти «Питна вода» та «Гігієни та санітарії», тощо).

Завдяки зусиллям волонтерів було побудовано баню, літній павільйон відкритого типу для проведення семінарських занять та інших масових заходів. На базі за останні роки було відремонтовано приміщення та побудована стаціонарна кухня, верандa, з підвалом, геліодушеві, біотуалети, діючі моделі раціонального природокористування (башта Зібольда, водозбірники дощової води, тощо).

У рамках проекту «Зелений вибір України» ВЕГО «МАМА-86» відбувалися екологічні семінари для дітей та молоді. Екологічні уроки (так звані «Лісові школи») проводилися протягом осіннього періоду 2004 року, на яких учасники мали згоду вивчати методи дослідження навколишнього середовища, ознайомитись з елементами роздільного збирання сміття, а також прийняти участь у тренінгах і спілкування з однодумцями.