Увага! Це архівна версія сайту. Новий сайт ВЕГО «МАМА-86» знаходиться ТУТ

Святкування Міжнародного дня Дунаю 2006 на Одещині

29 червня 2006 року у м. Вилкове Одеської області відбулося святкування міжнародного Дня Дунаю. Організаторами проведення Дня Дунаю 2006 на Одещині під міжнародним гаслом «Дунай — ріка життя», в рамках міжнародного Дня Дунаю, виступили: Дунайські дитячі клуби міст Вилкове, Ізмаїлу та Одеси; ВЕГО «МАМА-86», ГО «МАМА-86-Одеса», Дунайський біосферний заповідник (ДБЗ), Міністерство охорони навколишнього природного середовища України та компанія «Кока-кола».

115 дітей Дунайських клубів міст Вилкове, Ізмаїлу та Одеси протягом 15—28 червня взяли участь у низці цікавих та корисних для довкілля та самих себе акцій, присвячених Дню Дунаю.

15—16 червня 2006 року у м. Вилкове Дунайський Клуб міста під керівництвом співробітників Дунайського біосферного заповідника здійснив іхтіологічну експедицію під назвою «Живе срібло Дунаю». В акції взяли участь 5 членів Дунайского Клубу м. Вилкове: Делюкова Інна, Трошин Олександр, Ільющенко Марія, Москвичьова Оля та Балацький Микола.

15 червня проводилося тралення молоді осетрових риб за маршрутом Соломонів рукав — Очаківське гирло на судні «Магуна». У виловах трала молоді осетрових риб не було знайдено. Це явище спеціалісти–іхтіологи пов’язують з холодною та пізньою весною, та відповідно пізнім нерестом цих видів риб. Позитивним моментом є вилов 4-х раків, що підтверджує відносно сприятливу екологічну обстановку у річці.

16 червня здійснювався вилов молоді риб мальковою волокушею на гирлі Східне. Довжина малькової волокуші — 10 мертів. На кордон заповідника «Східне» учасники прибули на двох моторних човнах «Крим». Під керівництвом іхтіолога ДБЗ Балацького К. Л. юні екологи здійснювали тралення на мілині вздовж заповідної морської коси. Молодь риб у живому вигляді визначали, промірювали, зважували та відпускали. В уловах зустрічалися: лящ, рибець, жерех, бичок-пісочник, верховодка та інші види риб. Більш за все запам’ятався останній замет малькової волокуші. У вилові було 634 малька різних видів риб! Така небувала кількість мальків свідчить про те, що відбувся вдалий нерест риб родини карпових. Згодом юнаки та дівчата купалися у Чорному морі, насолоджувалися виглядом заростей латаття білого на Ананькіному куті, слухали пісні соловейка та зозулі. Додому учасники поверталися на швидкісних човнах Старостамбульським гирлом у рідне місто Вилкове.

Учасники експедиції відмічають: «Витягнувши малькову волокушу й оцінивши розміри вилову молоді риб, яка народилася й росте в українській частині дельти, ми оцінили реальні масштаби живого срібла Дунаю».

Дослідницька експедиція на озера Кугурлуй та Картал, що проходила з 20 по 26 червня, об’єднала молодь Ізмаїлу та Вилкове. Учасники, а це 20 молодих людей, поділились враженнями: «Виникло бажання покращити стан всіх водойм. Це повинні бути саме всі водойми, а не одна, щоб і майбутні покоління мали змогу в них купатися», «Природа завжди допомагає мені писати нові твори, я пишу прозу. Дивовижна природа та атмосфера дружби, що панувала в експедиції, допомогли мені створити нові твори та змінити свої погляди на життя».

22—24 червня 2006 було проведено масштабну акцію з розчистки єриків (вулиці Толстого та Октябрьска) м. Вилкове. В акції взяли участь члени молодіжних Дунайских Клубів міст Ізмаїл (17 представників), Одеса (11 представників) та Вилкове (15 представників). 22 червня молодь Дунайського Клубу м. Вилкове очистила єрик по вул. Толстого, який за загальною згодою було визнано «зоною екологічного лиха». 23—24 червня чистили єрик по вул. Октябрьскої революції, 24 червня вилковчанам допомагали ізмаїлчани та одесити.

В результаті цієї акції було вивезено 3 трактори сміття. Від імені всіх учасників акції Дунайський Клуб м. Вилкове написав та розповсюдив звернення до всіх мешканців міста. Одна з активних учасниць прокоментувала цю подію: «Представники Дунайських Клубів Вилкового, Одеси та Ізмаїлу, під керівництвом голови Дунайського Клубу Вилкового — Балацької Т. І., сміливо «атакували» зарослі рогозу та очерету, виловлювали з дна єриків поклади пластикового та іншого сміття».

Саме День Дунаю, 29 червня, був надзвичайно захоплюючий. У святкуванні взяли участь 40 юнаків та дівчат. Розпочався день з привітання активістів Дунайських Клубів представниками ГО «МАМА–86-Одеса» — Слєсарьонок Світланою, компанії «Кока-Кола» — Tony Baynes та Дунайського біосферного заповідника — Федоренко Акуліною. Згодом у приміщенні Інформаційного центру ДБЗ, за адресою: вул. Нахімова, 4, відбулася прес-конференція за участю представників Дунайських Клубів Вилкового, Ізмаїлу, Одеси, на якій юнаки та дівчата презентували заходи, що були проведені в рамках проекту «Акції до Дня Дунаю», а саме: презентація результатів акції з очищення єриків у Вилковому (22—24 червня), результати іхтіологічної експедиції «Живе срібло Дунаю» (14—15 червня) та результати експедиції по озерах Картал і Кугурлуй (20—26 червня).

Під час прес-конференції на подвір’ї Інформаційного центру Дунайського біосферного заповідника наймолодші учасники святкування взяли участь у конкурсі малюнку на асфальті «Казковий світ Дунаю». Найбільш талановитих митців представники компанії «Кока-Кола» нагородили призами.

Учасники заходів також мали змогу насолодитися експозицією сувенірів, виготовлених з натуральної сировини ріки Дунай (мушель, кори дерева, водяних горіхів, трави, піску, камінців і т.п.). Також для учасників святкування було проведено екскурсію старою частиною м. Вилкове з відвідуванням єриків, що були очищені юнаками та дівчатами. Після смачного обіду учасники святкування здійснили захоплюючу подорож на судні «Пелікан» за напрямком «Дунайська дельта — «0» км».

Під час подорожі на «0» км представники Дунайських Клубів відбитками долонь відтворили ріку Дунай, в яку запустили велику кількість риб-наліпок. В результаті було створено справжній шедевр. До того ж, можна було прослухати дуже цікаву оповідь гіда про місцевість, якою проходило судно.

Прибувши на «0» кілометр, юнаки та дівчата мали змогу скупатися у місці, де води Дунаю змішуються з водами Чорного моря, позасмагати та загадати бажання переступаючи через «нуль» скульптури «0»-кілометру.

Незважаючи на втому, юнаки та дівчата взяли участь у конкурсі малюнку та скульптури на піску «Дунайський дивосвіт» зі знайдених на березі матеріалів. І справді, на піску можна було побачити справжній дивосвіт Дунаю, відтворений руками учасників свята!

Та не лише відпочивали учасники святкування. Під час перебування на «0» км вони зібрали 77 мішків сміття. Збирали командами. Перемогла команда міста Вилкове з результатом у 31 зібраний мішок зі сміттям!

Дорогою до м. Вилкове на судні було презентовано результати річної діяльності учасників 6-го Європейського молодіжного водного парламенту, переважно представників Дунайського Клубу м. Одеси. Серед учасників святкування було розповсюджено «Заклик до мобілізації» — документ, створений молоддю, що закликає до єднання з метою збереження унікального місця на планеті — ріки Дунай та виконання вимог міжнародних конвенцій, прийнятих державами басейну ріки Дунай.

Також, під час подорожі до м. Вилкове переможці змагань з прибирання сміття на «0» км та конкурсу малюнку та скульптури на піску «Дунайський дивосвіт» були нагороджені призами. Серед призів були святкові футболки, іграшки «Йо-йо» та плакати з зображеннями риб-мешканців Дунаю.

Втомлені, але щасливі, учасники святкування роз’їхалися по домівках.

Цей день назавжди залишиться у пам’яті не тільки учасників святкування Дня Дунаю 2006, але й організаторів і самих мешканців м. Вилкове.

Звіт підготувала Вікторія Юрескул, «МАМА-86-Одеса».