Увага! Це архівна версія сайту. Новий сайт ВЕГО «МАМА-86» знаходиться ТУТ

Європейські молодіжні дні води в Страсбурзі

З 18 по 21 жовтня 2005 року в Страсбурзі в рамках Тижня водної солідарності пройшли Європейські молодіжні дні води. У заході взяли участь три представниці ВЕГО «МАМА-86» — Віка Бормотова, яка була учасницею Водного молодіжного парламенту в Старій Загорі (2003 р.), Валентина Савченко і Вікторія Юрескул, члени Дунайського Парламенту (2005 р.).

Усього у Європейських молодіжних днях води (ЄМДВ) взяли участі 22 представники з 10 країн Європи: Австрії, Болгарії, Німеччини, Іспанії, Молдови, Румунії, Словенії, Швеції, Франції та України. Ці молоді люди були посланцями учбових закладів, НУО, молодіжних організацій та клубів, які брали участь у роботі шести Молодіжних водних парламентів, останній з яких відбувся цього року у Румунії і був присвячений Дунаю.

Програма ЄМДВ включала різноманітні заходи:

18 жовтня — екскурсії до витоків Дунаю, що починається в красивому парку біля церкви. Опис витоку Дунаю відомий з 15 року до н.е, коли ці місця відвідав римський генерал Тіберіус. Сьогодні це місце прикрашає с кульптур ний образі матері роботи Адольфа Хеєра, що вказує шлях маленькому Дунаю до Чорного моря.

Також молодь відвідала руїни найдавнішої лазні, збудованої у 1 ст. до н.е. з урахуванням ефективної подачі гарячої води, водовідведення та ознайомилася з правилами відвідування лазні.

Відбулася зустріч з представником місцевої влади, що очолює управління водними ресурсами. Молоді учасники передали для подальшого заповнення книгу про Дунай, що була виготовлена під час роботи Дунайського Парламенту в Румунії.

Далі екскурсія пересунулася до місця, де зустрічаються дві ріки Брег та Бріга та утворюють Дунай. Молодь ознайомилася з картами якості води у річці, що свідчили про її поліпшення за останні роки. Надвечір молодіжна команда разом з учасниками Тижня Європейської водної солідарності була присутня на урочистому відкритті Тижня на борту судна «Ms Saint Odile Boat».

19 жовтня молодь розпочала роботу з пленарного засідання «Демократія та участь молоді…, визначимо наше спільне бачення!» Відбулося ознайомлення з історією руху Молодіжних водних парламентів, обмін досвідом участі молоді в них та в міжнародних водних форумах, інформування про існуючі програми для молоді («Освіта для демократії» www.coe.int/edc, www.coe.int/eyce).

Віктор Руфі, Віце-президент Водної солідарності Європи, представив збірку матеріалів «Увага до Дунаю», що містить різноманітну інформацію про гідрологію, природні особливості, історичні довідки щодо басейну Дунаю, екосистеми річки. Також до збірки увійшли матеріали про міжнародні угоди по Дунаю. Є там матеріал і про порушення Україною міжнародних угод при будівництві каналу по гирлу Бистре. Ця збірка викликала значний інтерес молоді, особливо учасників Дунайського Парламенту.

Молодь отримала домашнє завдання зробити запит у своїх країнах про ратифікацію їх країнами угод, що стосуються Дунаю.

Під час засідання молодь краще познайомилася між собою та делегувала двох своїх представників для участі у заключному засіданні Тижня.

У другій половині дня відбувся перегляд фільмів на водну тему.

20 жовтня було присвячене підсумкам 6-ого Європейського молодіжного водного парламенту та визначенню нового партнерства, представленню заключного документу — «Заклик до дій». Також делегати поділилися враженнями від участі у сесії «дорослих», головне враження — «дорослі не сприймають серйозно те, про що говорять молоді люди».

Далі робота йшла у трьох групах: перша доопрацьовувала «Заклик до дій», друга займалася плануванням роботи на майбутнє, третя готувала документ до 4 Всесвітнього водного форуму у Мехіко. Результати роботи всіх груп були представлені та обговорені на пленарному засіданні.

Також відбулася зустріч молоді з представниками Європейської Ради, під час якої відбувся обмін думками та обговорення проблем участі молоді у процесах прийняття рішень щодо екологічних питань.

21 жовтня учасники делегації продовжили роботу у групах. Потім мали нагоду поспілкуватися з учнями однієї з шкіл Страсбурга. З цікавістю ознайомилися з програмою Gоogle Earth, яка допомагає вивчати карту поверхні Землі. Кожен з молодих парламентарів побачив за допомогою цієї програми свої рідні місця.

День закінчили підбиттям остаточних підсумків роботи груп та плануванням подальшої роботи, можливостей спілкування та співпраці.

Було вирішено:

  • «Заклик до дій» доопрацювати та представити остаточний документ у грудні 2005 року;
  • Створити сайт і форум для спілкування та інформування учасників зустрічі щодо планів продовження роботи по Дунаю у вигляді таких самих зустрічей, як ця;
  • Для продовження роботи створити мережу на базі Yahoo;
  • Ухвалити проект документу для Форуму у Мехіко.
Презентація «МАМА-86» Біля джерела Дунаю Французька школа Біля джерела Дунаю Робоча група №2 На початку Дунаю Дискотека Саламандра Офіційна зустріч у Донаушигині Офіційне відкриття президентом Solidarity water year