Увага! Це архівна версія сайту. Новий сайт ВЕГО «МАМА-86» знаходиться ТУТ

Трипільське коло — територія нової культури об’єднує молодь

У прагненні початку нової екологічної та культурної ери зорганізувалася українська молодь для проведення І-го міжнародного еко-культурного фестивалю «Трипільське коло 2008 – «Вода». За основу у формуванні нових засад співіснування Людини і Природи нинішні покоління вирішили взяти досвід прадавніх цивілізацій, що жили і розвивались тисячі років на українських землях і змогли зберегти їх, і головне – не нашкодити їм! Фестиваль проходив під девізом – «Екологія душі і тіла», який впроваджувався через дотримання учасниками Трипільського Кола простих правил: не палити, не вживати алкоголю, дихати чистим повітрям, слухати справжню музику, радіти життю, милуючись первозданним полем.

Місцем проведення фестивалю було обрано місто Ржищів, що неподалік від Києва. Цей куточок є одним з сильних енергетичних центрів України таких як Космач на Івано-Франківщині, Опішня на Полтавщині, які подихом прадавніх культур можуть і сьогодні насити і збагатити життєдайною силою природи.

28—29 червня на Трипільському полі, що багато століть береже тайну прадавнього українського буття зібралися тисячі людей, яких зацікавила ідея збереження та адаптації історичних духовних цінностей до сьогодення.

Одним із організаторів фестивалю став Екоклуб НАУКМА «Зелена хвиля» за підтримки Міністерства культури і туризму України, Київської обласної державної адміністрації, Ржищівської міської Ради.

Заходи фестивалю включали культурологічний, археологічний та екологічний напрямки. Організатори Трипільського Кола приділили значну увагу проведенню екологічних заходів, як пріоритетних акцій. Вони включили серію просвітницьких семінарів та екологічних практикумів. Всеукраїнська громадська екологічна організація «МАМА-86» була запрошена до участі з метою представити в рамках екологічного напрямку фестивалю тему «Стихія Води»: вода — джерело життя, традиції водокористування, сучасні проблеми води в Україні, стан питного водопостачання; та досвід роботи ВЕГО «МАМА-86» щодо вивчення та вирішення проблем питної води в Україні. Представляла організацію Голова регіонального осередку «МАМА-86-Ніжин» Валентина Щокіна.

Першого дня відбулась презентація організації «МАМА-86», розповідь про історію створення, місію та завдання організації, напрямки діяльності задля реалізації основної мети — створення соціально-екологічних умов для переходу України до сталого розвитку, тобто такого, що не шкодить сьогоднішнім поколінням і залишає у спадок світ, в якому можна небезпечно існувати. Як один з головних напрямків діяльності організації було представлено екологічну демократію, в рамках якої були наведені приклади організації всеукраїнської акції «Зелений Майдан», регіональних акцій у Ніжині: «Ніжин без хімії» проти незаконного рішення про будівництво екологічно небезпечного об’єкту – заводу по змішуванню та гранулюванню мінеральних добрив, та у Феодосії щодо створення громадської колегії та обговорення статуту міста з врахуванням громадської думки.

Також були представлені результати кампанії з покращання доступу громадян до безпечної питної води та приклади співпраці громад та влади щодо впровадження технічних рішень місцевих проблем питного водопостачання. Значну увагу у виступі Валентини Щокіної було приділено питанням сільського водопостачання: законодавчим, організаційним, технічним та фінансовим аспектам проблеми; а також досвіду ВЕГО «МАМА-86» дослідження та вирішення проблем покращення якості питної колодязної води в Україні.

В рамках фестивалю пройшла акція «Перевір що ти п’єш», яка розпочалася практикумом з визначення нітратів у воді, що принесли місцеві жителі. Також провели оцінку стану та визначили вміст нітратів у воді місцевого джерела. В цій акції брали участь гості фестивалю.

На території семінарів всі бажаючі могли познайомитись з інформацією та поповнити свої знання з цікавих для себе екологічних тем. Згідно з програмою фестивалю представники провідних екологічних організацій та наукових установ України проводили семінари з різних питань водних ресурсів. Про Програму оздоровлення Дніпра розповів Любомир Маркевич. Він зупинився на міжнародному аспекті розвитку басейнового управління. Ірина Головко — представник Національного екологічного центру України (НЕЦУ) розповіла про організацію, її роботу за проблемами енергетики України та участь у розробці пропозицій з енергозбереження.

Відбулася акція «Хочу знати» — поїздка учасників фестивалю, журналістів та екологів, громадськості та волонтерів до місця побудови потенційної Канівської гідроаккумулюючої електростанції. Ця ГАЕС може стати реальною загрозою довкіллю та здоров’ю на селення у басейні Дніпра нижче міста Канева. Замовник будівництва є державне ВАТ «Укргідроенерго» приховує деталі проекту щодо оцінки наслідків впровадження цього проекту для довкілля і здоров’я людей. Перед очима учасників експедиції постала картина закутого в бетон узбережжя Дніпра, понівеченого залишками розпочатого у 80-х роках будівництва. Про економічну недоцільність та вірогідну екологічну шкоду від можливого будівництва розповідали учасники акції.

Учасники фестивалю, члени екоклубу НАУКМА «Зелена хвиля» активно обговорювали питання про участь молоді в екологічному русі України.

Про результати наукових екологічних експедицій по Дніпру розповів Олександр Савицький (Інститут гідробіології НАН України).

Журналістські розслідування екологічних проблем представив Олег Листопад, що нині працює у газеті «Селянська правда». Він ознайомив з матеріалами досліджень українських криниць.

Екоплакати, розміщені в екологічному центрі фестивалю, розповідали про найболючіші екологічні проблеми України.

Всі гості та учасники фестивалю долучилися до екологічної акції «Збери сміття — врятуй довкілля». Сміття зносилось до «екологічного центру», де підраховувалось. Переможці нагороджувались. Крім того екологічний сектор контролював ситуацію з сміттям під час фестивалю. Волонтери слідкували за своєчасним вивозом сміття, роботою біотуалетів, дотриманням правил гуртожитку у наметових містечках, за місцями розведення вогнищ.

Фестивальний майданчик був поділений на територію для проведення семінарів, «територію дитинства», гончарне містечко. На виставці-ярмарку були представлені творчі таланти з усієї України. Чого тут тільки не було: від ляльок, зроблених руками вмільців до найдивовижніших зразків глиняного посуду з елементами трипільського розпису. У гончарському містечку можна було познайомитись особливостями гончарної печі відвідати майстер-клас по виготовленню виробів із глини. В колі майстрів можна було попробувати своїми руками зліпити горщика чи ще щось зробити, що тобі до душі.

Багато уваги було приділено і дітям. Цікаво організував роботу дитячий майданчик «Територія дитинства». Тут проводився конкурс малюнку «Дніпро очима дітей», можна було взяти участь у майстер-класах з виготовлення глиняних іграшок.

На дитячому майданчику було відкрито і демонстраційний зал, де малюків вчили, як жити без шкоди для довкілля. Дітям показували фрагменти еко-казок, мультфільми, слайд шоу «Дніпро очима дітей». В ігровій майстерні натхненниця фольклорного гурту «Буття» Ганна Бут вчила дітей ліпити з тіста жайворонків (ритуальний хліб весняних свят). Програма двох днів фестивалю була насичена різними забавами для дітей: іграми, хороводами, частуванням кашею, звареною на кострищі, узваром і печивом.

Особливо притягувала молодь сцена вільної творчості, на якій виступали відомі гурти: «Атмосфера», «Гуляйгород», «Кралиця» та багато інших. Під ритми етно-барабанів гурту «Даха-Браха» молодь вела танці навколо купальського дерева. Єднання в танку молодих рук, різномаїття барв вишитих сорочок — все торжествувало в єдиному колі на цім благодатнім полі. Через віки воно зберегло тепло босих ніг наших можливих предків, які такими ж танками співали славу Природі, що дає життя всьому живому.

Члени організації «МАМА-86» і матері дякують організаторам і спонсорам, всім хто підтримав такий корисний і цікавий захід і бажають щоб зелена хвиля фестивалю перетворилась в широке море.

Голова ГЕО «МАМА-86-Ніжин»
Валентина Щокіна
Діти