Увага! Це архівна версія сайту. Новий сайт ВЕГО «МАМА-86» знаходиться ТУТ

Резолюція громадських слухань щодо проекту Закону України
«Про Загальнодержавну програму «Питна вода України»
та проекту Загальнодержавної програми «Питна вода в Україні»

26 жовтня 2004 року, м. Київ

Організатори: Всеукраїнська екологічна громадська організація (ВЕГО) «МАМА-86» Українська Водна Асоціація

Громадські слухання проекту Закону України «Про Загальнодержавну програму «Питна вода України» (далі — проект Закону) та проекту Загальнодержавної програми «Питна вода України» (далі — проект Програми) відбулися відповідно до рішень семінару-презентації результатів впровадження ВЕГО «МАМА-86» пілотних проектів щодо технічних рішень проблем питної води у містах та сільських місцевостях України від 24 лютого 2004 р., пропозиції Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи (далі — Комітет ВРУ з питань екополітики) (лист від 27 квітня 2004 р.) та рішення національного семінару «Водопостачання, санітарія та гігієна для всіх в Україні» від 22 вересня 2004 р. У громадських слуханнях взяли участь 61 учасників з 19 міст та інших населених пунктів України, серед яких представників 31 екоНУО, 5 представників органів державної влади: Комітету ВРУ з питань екополітики, Міністерства охорони навколишнього природного середовища України (далі — Мінприроди України), Міністерства охорони здоров'я України (далі — МОЗ України), Державного комітету України з питань житлово-комунального господарства (далі — Держжитлокомунгосп України), Державного комітету України по водному господарству (далі — Держводгосп України), та 9 представників органів місцевого самоврядування, а також експерти з питань питної води та законодавства; представники науки, бізнесу, водоканалів, громадськості та 11 ЗМІ.

Інформація про Проект Програми була надана представником Держжитлокомунгоспу України — Руденко С. Г..

Представник Комітету ВРУ з питань екополітики паном Омельянцем С.М. проінформував про розгляд проекту Закону та проекту Програми у Верховній Раді України.

Заслухавши та обговоривши проект Закону та проект Програми учасники громадських слухань прийшли до наступних висновків:

1. Розробка проекту Закону та проекту Програми свідчить про те, що питання водопостачання та водовідведення є пріоритетним у національній політиці держави, що відповідає об'єктивній необхідності впровадження нею заходів задля покращання забезпечення населення України питною водою в достатній кількості та належної якості.

Реалізація Програми має внести практичний вклад у виконання політичних зобов'язань, взятих Україною щодо досягнення Цілей розвитку тисячоліття з питань водопостачання і санітарії та боротьбі з бідністю у нашій країні. Програма має стати одним із ефективних інструментів реформування та розвитку водного господарства України й сприяти раціональному використанню, охороні та відтворенню її водних ресурсів.

2. Проект Програми у представленій редакції ще не готовий до прийняття Верховною Радою України та потребує значного доопрацювання, зокрема, з наступних питань:

  • чіткого встановлення показників/індикаторів прогресу вирішення проблеми забезпечення населення України питною водою в достатній кількості та належної якості, в т. ч. їх кількісних та якісних характеристик на кожному етапі реалізації Програми;
  • узгодження цієї Програми із положеннями Оргуської конвенції шляхом закріплення норм та розробки механізмів і процедур щодо інформування громадськості та її участі у контролі за виконанням цієї Програми на національному та місцевому рівнях, в т. ч. визначення механізму реалізації цих прав;
  • чіткого визначення органів державної влади та/або органів місцевого самоврядування, відповідальних за реалізацію цієї Програми, а також чіткого визначення механізмів фінансування заходів Програми.

3. Усі пропозиції та зауваження до проекту Закону та проекту Програми, зібрані під час інших громадських обговорень у різних регіонах України та представлені на даних громадських слуханнях, а також резолюцію цих слухань, направити до Комітету ВРУ з питань екополітики. Копії даних документів направити до Кабінету Міністрів України, Міністерства економіки та з питань європейської інтеграції України, Держжитлокомунгоспу України, Мінприроди України, МОЗ України, та Держводгоспу України. 12 листопада 2004 р. передати резолюцію та матеріали громадських слухань до Громадської Ради при Держжитлокомунгоспі України. Відповідальні — ВЕГО «МАМА-86» та Українська Водна Асоціація.

4. Інформацію про громадські слухання широко розповсюдити на місцях, в т. ч. через ЗМІ.