Увага! Це архівна версія сайту. Новий сайт ВЕГО «МАМА-86» знаходиться ТУТ


Європейський Молодіжний Водний Парламент,
Стара Загора
Вересень 1-7, 2003

ДЕКЛАРАЦІЯ

Ми, молоді люди та тренери молоді з 15 країн Європи, Кавказу, Центральної Азії, Латинської Америки та Африки, зібралися у Старій Загорі, Болгарія, для проведення Європейського Молодіжного Парламенту для того, щоб обмінятися знаннями і досвідом та об'єднати зусилля, які спрямовані на забезпечення вирішення питань стійкого управління водними ресурсами, якості води, санітарії та гігієни.

Виходячи с того, що вода є обмеженим природнім ресурсом і лімітованим народним добром, що конче необхідне як для людини, так і для всіх живих істот,

усвідомлюючи, що людина залежить від води для підтримки як власної гігієни, так і для підтримки умов санітарії у громадських місцях, таких як: школи, університети та офіси;

знаючи, що погіршення якості води є наслідком забруднення води токсичними елементами, іншими шкідливими хімікатами, біологічним забрудненням та нерегулярним водозабезпечення, які часто стають основними причинами неможливості досягнення необхідного рівня гігієни у природному середовищі і призводять до проблем здоров'я для багатьох людей;

та глибоко розуміючи життєву необхідність безпечної води для гарантування стійкого розвитку суспільства, ми зобов'язуємося:

1. Підняти обізнаність громадськості щодо питань водного управління шляхом ініціювання та проведення різноманітних заходів та дій: фестивалів Води, мирних демонстрацій та парадів; видання брошур, плакатів та проведення кампаній у ЗМІ. Цілями цієї діяльності буде посилення просвітньої роботи, сприяння зміні відносин та залученню до практичних дій громадян, особливо школярів, щодо вирішення проблем охороні водних об'єктів та раціонального водоспоживання;

2. Посилити контроль та моніторинг, що спрямовані на захист водних ресурсів; а також лобіювання органів влади щодо гарантування ефективного штрафування за порушення встановлених норм використання водних ресурсів. Ми прагнемо посилити взаємодію організацій (а саме, неурядових організації) для забезпечення роботи у секторі інформаційного обміну, просвіти та спілкування (ІПС). Ця робота буде проводитися у співпраці з відповідними структурами влади, бізнес колами та організаціями, які відповідальні за водопостачання і санітарію.

3. Створити у навчальних закладах комітети з водопостачання, санітарії та гігієни (ВСГ, англійською: WASH — Water Supply, Sanitation and Hygiene), до складу яких будуть входити представники школярів та фахівців, які обрані на демократичних засадах. Задача ВСГ комітетів полягає у посиленні контролю за дотриманням умов необхідної гігієни, забезпеченні належної чистоти та безпеки шкільних туалетів, обладнанні їх окремо для дівчат та хлопців, забезпеченні та покращанні існуючих умов для миття рук. Ми піднімаємо свій голос за посилення існуючого законодавства та обов'язкове впровадження ефективних заходів, які передбачені ним у цій галузі.

4. Ініціювати зустрічі між молоддю та представниками владних структур для обговорення питань ВСГ і забезпечення позитивних змін у їх вирішенні як на локальному і національному рівнях, так і на міжнародному. Посилити участь молоді у процесах прийняття рішення щодо проблем ВСГ.

5. Створити Молодіжну ВСГ мережу (Youth WASH Network), яка б сприяла забезпеченню прав людини на безпечну питну воду, відповідні умови санітарії і гігієни та покращанню безпеки довкілля і здоров'я людей.