Увага! Це архівна версія сайту. Новий сайт ВЕГО «МАМА-86» знаходиться ТУТ

Громадські слухання з питань водовідведення та санітарії

6 червня об 11 год. в залі засідань Ворохтянської селищної ради відбулися громадські слухання з питань водовідведення та санітарії в смт. Ворохта, що були проведені з ініціативи ЯМЕГО «МАМА-86-Яремче» за сприяння Ворохтянської селищної ради.

Програма громадських слухань з питань водовідведення та санітарії

11:00 – 11:15 –  вступне слово організаторів (Корчемлюк М. В., голова ЯМЕГО «МАМА-86-Яремче», Павлюк Ю. П., голова Ворохтянської селищної ради).

11:15 – 11:30  – стан водовідведення в смт. Ворохта (Шегрин М. О., заступник селищного голови).

11:30 – 11:50  – стан очисних споруд в смт. Ворохта та перспективи приймання стоків від установ та жителів центральної частини селища (Сенів В. І., начальник головного управління капітального будівництва, архітектури та житлово-комунального господарства Івано-Франківської ОДА, представник МП «АКВА-Ук»).

11:50 – 12:05  – шляхи вирішення проблеми санітарії в селищі Ворохта (Бодоряк Ю. О., заступник голови Яремчанської міської ради).

12:05  – 12:15 – проблеми скиду стоків в смт. Ворохта (представник держуправління екоресурсів в Івано-Франківській області).

12:15 – 13:00 – виступи від представників державних структур та громади та підведення підсумків.

На слуханнях були присутні представники місцевих та обласних владних структур, громадськості, керівники відпочинкових, комерційних та інших установ тощо.

Виступили Корчемлюк Марта Василівна, голова ЯМЕГО «МАМА-86-Яремче», селищний голова Павлюк Юрій Петрович, які інформували учасників слухань про ситуацію в смт. Ворохта щодо проблем водовідведення та санітарії. Вони наголосили, що наявність водопостачання вимагає і водовідведення. Місцева влада ще раз висловила подяку «МАМІ-86» за допомогу у будівництві водопроводу. Так, в минулому році, при фінансовій підтримці ЯМЕГО «МАМА-86-Яремче» було проведене часткове водопостачання центральної частини селища. Крім того, з місцевого та обласного бюджетів була профінансована реконструкція водопроводу (відповідно 300 та 150 тис. грн.). Завершено ремонт греблі та почато ремонт приміщення для встановлення обладнання доочистки води. Побудовано очисні споруди завдяки коштам обласного екологічного фонду. Та, враховуючи суб’єктивні фактори, залишилися поза увагою сан. «Гірське повітря», НСБ «Авангард» та ПП «Хатки Руслани». Потрібно також підключити до водовідведення індивідуальних водокористувачів.

Про стан водовідведення Ворохти проінформував заступник селищного голови Шегрин Микола Онуфрійович. Крім того, він вніс пропозиції для вирішення проблеми водовідведення:

  1. створення будинкових чи вуличних комітетів задля можливості залучення коштів для підключення споживачів до існуючих очисних споруд;
  2. побудова 2 насосних станцій для подачі стоків від сан. «Гірське повітря», НСБ «Авангард» та ПП «Хатки Руслани» до очисних споруд;
  3. побудова нових очисних споруд потужністю 50 м куб/добу.

Начальник головного управління капітального будівництва, архітектури та житлово-комунального господарства Івано-Франківської ОДА Сенів Василь Іванович доповів про стан очисних споруд в смт. Ворохта та перспективи приймання стоків від установ та жителів центральної частини селища. Для цього було проведено моніторинг із залученням різних спеціалістів. Та для забезпечення водовідведення інших частин населеного пункту необхідна побудова локальних очисних споруд. В доповнення щодо технічних питань та готовності очисних споруд виступив представник МП «АКВА-УК» – інженер-технолог Сабана Олександр Петрович.

Своїм баченням шляхів вирішення проблеми санітарії у Ворохті поділився заступник міського голови Бодоряк Юрій Олексійович. Влада готова ініціювати зібрання громад. Для повноцінного вирішення проблеми водовідведення необхідне залучення вищого керівництва вищеназваних установ на рівні міністерств. Запропонував створити робочу комісію за участю всіх зацікавлених сторін по вирішенню проблеми водовідведення для установ, що не мають можливості підключитися до існуючих очисних споруд. Яремчанська міська рада готова фінансово підтримати будівництво нових споруд.

Проблеми скиду стоків в смт. Ворохта перерахував Радченко Борис Володимирович, заступник начальника відділу з держуправління ОНПС в Івано-Франківській області. Він наголосив, що для якнайшвидшої здачі очисних споруд в експлуатацію необхідно терміново завершити процедуру підписання акту державної комісії, а для цього необхідно усунути ряд серйозних недоліків та зауважень, в тому числі виробити дозвіл на спецводокористування.

В результаті проведення громадських слухань, вирішили наступне:

  1. Рекомендувати КНВМП «Аква-Ук» якнайшвидше здати в експлуатацію очисні споруди.
  2. Ворохтянській с/р терміново завершити процедуру підписання акту державної комісії.
  3. Ворохтянській с/р створити комісію по вирішенню проблеми водовідведення для с/б «Авангард», санаторію «Гірське повітря» та ПП «Хатки Руслани».
  4. Створити вуличний комітет для вирішення проблеми підключення приватних будинків до існуючих очисних споруд.

 

РЕЗОЛЮЦІЯ
учасників громадських слухань з питань водовідведення
та санітарії в смт. Ворохта

  1. Рекомендувати КНВМП «Аква-Ук» якнайшвидше здати в експлуатацію очисні споруди.
  2. Ворохтянській с/р терміново завершити процедуру підписання акту державної комісії.
  3. Ворохтянській с/р створити комісію по вирішенню проблеми водовідведення для с/б «Авангард», санаторію «Гірське повітря» та ПП «Хатки Руслани».
  4. Створити вуличний комітет для вирішення проблеми підключення приватних будинків до існуючих очисних споруд.