Увага! Це архівна версія сайту. Новий сайт ВЕГО «МАМА-86» знаходиться ТУТ

Відбулася робоча нарада із застосування екологічних показників і грунтованих на показниках доповідях з навколишнього середовища

31 жовтня — 2 листопада 2006 року в м. Донецьк під егідою ЄЕК ООН відбулася робоча нарада із застосування екологічних показників і грунтованих на показниках доповідях з навколишнього середовища. Організували нараду Робоча група з моніторингу та оцінки навколишнього середовища (РГМОНС) та Державне управління екології та природних ресурсів в Донецькій області. В нараді взяла участь Г. М. Голубовська-Онісімова, президент ВЕГО «МАМА-86», яка зробила пропозиції від організації до тексту документів, що обговорювалися, та взяла участь в дискусії.

Керівні принципи з підготовки доповідей про стан і охорону навколишнього середовища, що були схвалені Київською конференцією міністрів «Довкілля для Європи» (23—25 травня 2003 року), передбачають використання чотирьох груп індикаторів для підготовки звітів:

  1. тих, що описують вплив на навколишнє середовище;
  2. тих, що характеризують стан довкілля;
  3. тих, що описують наслідки для навколишнього середовища;
  4. тих, що описують запроваджені заходи.

В усіх випадках, як рекомендують Керівні принципи, потрібно намагатися застосовувати набір індикаторів, що були розроблені на міжнародному рівні.

Для полегшення застосування країнами Східної Європи, Кавказу та Центральної Азії (регіон СЄКЦА) Керівних принципів, міжнародна група експертів та секретаріат РГМОНС підготували Проект Керівництва із застосування екологічних показників в країнах СЄКЦА, а також другий документ — проект Керівництва з підготовки ґрунтованих на показниках оціночних доповідях з навколишнього середовища. Саме ці документи, а також проект Рекомендацій з адаптації національних систем моніторингу навколишнього середовища і збору екологічних даних відповідно до Керівних принципів застосування екологічних показників в країнах Східної Європи, Кавказу та Центральної Азії, — розглядалися учасниками робочої наради в Донецьку.

Згадані Керівництва та Рекомендації є дуже важливими для країн СЄКЦА і особливо — України (яка в 2007 році планує підготовку Національного плану дій з охорони довкілля), тому що дозволяють ще на стадії планування закласти вимірювальні цілі за міжнародно визнаними показниками оцінки ефективності їх досягнення. Запропоновані показники базуються, насамперед, на показниках сталого розвитку КСР ООН, опитувальнику Статистичного відділу ООН/ ЮНЕП, показниках Оглядів результ ативності природоохоронної діяльності ЄЕК ООН, пропозиціях Європейського бюро ВООЗ.