Увага! Це архівна версія сайту. Новий сайт ВЕГО «МАМА-86» знаходиться ТУТ

Міські екологічні угоди

Декларація зелених міст

Екологічна програма ООН,
Всесвітній день довкілля, 5 червня 2005 р.

ВИЗНАЮЧИ, що вперше в історії людства, більшість населення планети мешкає зараз у містах і що продовження урбанізації призведе до збільшення міського населення на мільйон осіб на тиждень, створюючи, таким чином, нові проблеми і нові можливості; та

ВВАЖАЮЧИ, що в якості мерів міст з усіх регіонів світу, ми маємо унікальну можливість очолити розвиток дійсно сталих міських центрів на базі доцільних місцевих дій, з огляду на їх економічні та культурні аспекти; та

ПАМ'ЯТАЮЧИ, що у 1945 р. лідери 50 держав зібралися у Сан Франциско для розробки та підписання Хартії ООН; та

ВИЗНАЮЧИ важливість зобов'язань та духу Стокгольмської конференції 1972 р. з довкілля людини, Всесвітнього самміту 1992 р. у Ріо де Жанейро (Конференція з довкілля та розвитку), Стамбульської конференції 1996 р. з людських поселень, Цілей розвитку тисячоліття 2000 р. та Йоханнесбургського самміту 2002 р. зі сталого розвитку, ми розглядаємо наведені нижче Міські екологічні угоди як сінергічний розвиток зусиль, спрямованих на підсилення сталого розвитку, підтримку життєздатної економіки, забезпечення соціальної рівності та захисту природних систем планеті.

ТАКИМ ЧИНОМ, ВИРІШЕНО, що ми, мери міст, які підписали цей документ, зібралися сьогодні, у День довкілля 2005 р. у Сан Франциско, щоб вписати нову главу в історію глобального співробітництва. Ми зобов'язуємось розвивати цю платформу співробітництва та розбудовувати екологічно стале, економічно динамічне та соціально справедливе майбутнє для громадян наших міст; та

ВИРІШЕНО ТАКОЖ, що ми закликаємо наших колег — мерів міст світу — підписати Міські екологічні угоди та співпрацювати з нами у реалізації цих угод; та

ВИРІШЕНО ТАКОЖ, що підписавши Міські екологічні угоди, ми зобов'язуємось зробити життєво важливі питання сталого розвитку пріоритетними у порядку денному нашої законотворчої роботи. Завдяки реалізації Міських екологічних угод ми сподіваємось забезпечити права на чисте, здорове та безпечне довкілля для всіх членів нашого суспільства.

[Підписи та дати]

 

Міські екологічні угоди

  Декларація зелених міст  

Екологічна програма ООН 

Всесвітній день довкілля, 5 червня 2005 р.

Питання:

Енергія Поновлювані джерела енергії | Енегроефективність | Зміна клімату

Скорочення відходів Нульове утворення відходів | Відповідальність виробника | Відповідальність споживача

Містобудування Зелені споруди | Планування розвитку міст | Трущоби

Природа у містах Парки | Відновлення місць проживання | Дика природа

Транспорт Громадський транспорт | Чисті транспортні засоби | Скорочення транспортних заторів Гігієна довкілля Скорочення використання токсичних речових | Системи здорового харчування | Чисте повітря

Вода Доступ до води та ефективність водокористування | Збереження джерел води | Скорочення стоків

 

Енергія

Захід 1 Прийняти та запровадити стратегію для підвищення використання поновлюваних джерел енергії, щоб досягти рівня 10 відсотків від пікового споживання електроенергії у місті протягом 7 років.

Захід 2 Прийняти та запровадити стратегію для скорочення пікового споживання електроенергії у місті на 10 відсотків за рахунок заходів енергоефективності, розподілу споживання у часі та економії енергії.

Захід 3 Прийняти загальноміський план скорочення викидів парникових газів для скорочення їх викидів у міський юрисдикції на 25 відсотків до 2030 р., який включатиме систему обліку та контролю викидів парникових газів.

Скороченні відходів

Захід 4 Створити стратегію для досягнення нульового рівня вивозу відходів на звалища та на заводи для спалювання відходів до 2040 р.

Захід 5 Прийняти загальноміський закон для скорочення використання одноразових, токсичних або непоновлюваних продуктів якнайменше на 50 відсотків протягом 7 років.

Захід 6 Запровадити зручні для споживачів програми утилізації та компостування відходів, з метою скорочення обсягів скидання твердих відходів на звалища та спалювання відходів на 20 відсотків на душу населення протягом 7 років.

Містобудування

Захід 7 Прийняти стратегію обов'язкового стандарту рейтингової системи зеленого будівництва, який буде розповсюджуватись на всі нові муніципальні споруди.

Захід 8 Прийняти принципи та практику містобудування, які будуть підтримувати житлові масиви з більш щільною забудовою, змішаної функціональності, з шляхами для пішоходів та велосипедів і доступні для інвалідів, в яких землекористування та транспорт будуть узгоджуватись с системами відкритих ділянок для відпочинку та для відновлення довкілля.

Захід 9 Прийняти стратегію або реалізувати програму для створення екологічних робочих місць у трущобах та/або у бідних кварталах.

Природа у містах

Захід 10 Забезпечити, щоб до 2015 р. для кожного міського мешканця був доступним на відстані у півкілометра громадський парк або відкрита ділянка для відпочинку.

Захід 11 Провести облік наявного зеленого покрову у місті; а за його підсумками встановити цільовий показник (з урахуванням екологічних міркувань та думки місцевих громад) для розширення зелених насаджень та для їх підтримки на рівні не менш ніж 50 відсотків від всіх наявних місць для зелених насаджень на узбіччі тротуарів.

Захід 12 Прийняти законодавство для захисту критично важливих коридорів середовища існування та інших його ключових показників (наприклад, водойми, плодові дерева, ділянки безпеки для диких тварин, використання місцевих видів, тощо) від несталого розвитку.

Транспорт

Захід 13 Розробити та впровадити стратегію, яка за 10 років забезпечить охоплення всіх мешканців міста прийнятними за ціною послугами громадського транспорту в радіусі півкілометра від місця проживання.

Захід 14 Прийняти закон або запровадити програму для ліквідації етилованого бензину (якщо він досі використовується); поступового зниження рівня сірки у дизельному пальному та у бензині, паралельно із застосуванням сучасних засобів контролю викидів для всіх автобусів, таксі та іншого громадського транспорту для скорочення викидів ними аерозолів та складових смогу на 50 відсотків протягом 7 років.

Захід 15 Впровадити стратегію скорочення відсотка поїздок автомобілів з одною персоною на 10 відсотків протягом 7 років.

Гігієна довкілля

Захід 16 Кожен рік визначати один продукт, хімічну речовину або сполуку, якими користуються у місті і які становлять найбільшу загрозу для здоров'я людини та прийняти закон і надавати пільги щоб скоротити або припинити їх використання муніципальним урядом.

Захід 17 Сприяти позитивному ефекту для охорони здоров'я та для довкілля від підтримки місцевого виробництва органічних продуктів харчування. Забезпечити, протягом 7 років, щоб у 20 відсотках всіх установ міста (включаючи школи) подавали органічні продукти харчування місцевого виробництва.

Захід 18 Ввести індекс якості повітря (AQI) для оцінки рівня забруднення повітря та встановити цільовий показник скороченні протягом 7 років на 10 відсотків кількості днів на рік, коли цей індекс знаходиться у діапазонах «нездоровий» або «небезпечний».

Вода

Захід 19 Розробити стратегії для збільшення адекватного доступу до безпечної питної води, з метою досягти доступу для всіх до 2015 р. Для міст із рівнем споживання води більше 100 літрів на одного мешканця на добу, прийняти та впровадити стратегії для скорочення рівня споживання на 10 відсотків до 2015 р.

Захід 20 Захищати екологічну цілісність головних джерел питної води у місті (підземних вод, річок, озер, водно-болотних угідь та пов'язаних з ними екосистем).

Захід 21 Прийняти муніципальні вказівки щодо поводження із стоками та скоротити об'єм скидів стоків без очищення на 10 відсотків протягом 7 років за рахунок збільшення використання вторинної води та впровадження процесу сталого планування для міського басейну водозбору, який передбачає участь всіх зацікавлених громад та обґрунтовується належними економічними, соціальними та екологічними принципами.

 

Міські екологічні угоди

Бачення та реалізація

21 ЗАХІД, що передбачається Міськими екологічними угодами, розподілені на окремі тематичні групи, згідно до відповідних питань міської екології. Ці заходи є ефективними першими кроками для забезпечення екологічно сталого розвитку. В той же час, щоб забезпечити довготерміновий сталий розвиток, містам необхідно буде послідовно поліпшувати свої показники для всіх тематичних напрямків.

Для реалізації Міських екологічних угод буде необхідно забезпечити відкритий та прозорий діалог за участю урядових структур, груп місцевих спільнот, бізнесових структур, академічних інститутів та інших ключових партнерів. Реалізації Міських екологічних угод сприятиме прийняття рішень на основі прискіпливої оцінки можливих альтернатив з використанням останніх досягнень науки.

У більшості випадків, проведення заходів, передбачених Міськими екологічними угодами, буде супроводжуватись економічним ефектом завдяки скороченню споживання ресурсів та за рахунок підвищення загальної якості життя мешканців міста. Реалізація Угод може підсилити фінансовий потенціал міста, дозволяючи йому сприяти додержанню виконавцями/постачальниками належної екологічної практики, належної практики у сфері праці та прав людини, або навіть вимагати цього.

У період від поточного часу до Всесвітнього дня довкілля 2012 р., міста мають працювати над впровадження якомога більше заходів із 21 передбаченого. Різні міста мають суттєво різні можливості для введення місцевих екологічних законів та стратегій. В той же час, остаточний успіх Угод буде оцінюватись з огляду на проведені дії. Таким чином, реалізацію Угод можна проводити шляхом програм та заходів, навіть якщо місто не має законодавчих повноважень на прийняття законів.

Мета полягає в тому, щоб кожен рік місто вибирало для виконання 3 заходи. Щоб оцінити досягнутий містами прогрес у виконання Угод, буде створена програма «Зелених зірок» для міст. Через 7 років, кожне місто, в якому реалізували:

від 19 до 21 заходу, буде визнаватись чотиризірковим містом,

від 15 до 18 заходів, буде визнаватись трьохзірковим містом,

від 12 до 17 заходів, буде визнаватись двозірковим містом,

від 8 до 11 заходів, буде визнаватись однозірковим містом.