Увага! Це архівна версія сайту. Новий сайт ВЕГО «МАМА-86» знаходиться ТУТ

Земельне беззаконня в Україні має бути зупинено!

19 жовтня 2004 року в інформаційному агентстві УНІАН Всеукраїнська екологічна громадська організація (ВЕГО) «МАМА-86» та Кримська Республіканська Асоціація (КРА) «Экология и Мир» спільно провели прес-конференцію «Земельне беззаконня в Україні має бути зупинено!».

Мета прес-конференції — привернути увагу до проблем незаконного будівництва у всіх куточках України, що порушують права громадян, в т. ч. право на безпечне для життя і здоров'я довкілля. У прес-конференції взяли участь: представник Державної інспекції з контролю за використанням і охороною земель Бредіхін Олександр Олександрович, головний спеціаліст відділу архітектури, розвитку населених пунктів та координації діяльності місцевих органів Державного комітету України з будівництва та архітектури Піддубна Ірина Григорівна, представник Інформаційно-ресурсного центру «Реформування земельних відносин в Україні» Коломійцева Анна, представники ВЕГО  «МАМА-86» та КРА «Экология и Мир», а також представники громад, які були запрошенні щоб розповісти про земельне безладдя влади на конкретних прикладах.

Учасники відмітили, що серйозною проблемою є непідготовлена земельна реформа. Так, Артов Андрій Михайлович, заступник голови Кримської регіональної асоціації «Экология и Мир» відмітив, що у Криму не зафіксовані межі земель загального використання, а також сказав, що громадські організації замість органів державної влади захищають права громадськості та довкілля.

За даними представника Державної інспекції з контролю за використанням і охороною земель Бредіхіна Олександра Олександровича, на сьогодні в Криму найпоширенішим порушенням земельного законодавства залишаються самовільні захоплення земельних ділянок. За підсумками роботи Державної інспекції протягом 9   місяців цього року виявлено 1347   таких порушень на території автономії та загалом в Україні — 24 500. На його думку, створення громадських інспекторів з контролю за використанням і охороною земель, дасть змогу навести лад з відведенням земельних ділянок у Криму та Україні взагалі, оскільки: «Кожний сільський голова вважає землю села мало не своєю власністю і розпоряджається нею на свій розсуд», — заявив перший заступник голови Державного комітету України по земельних ресурсах з питань контролю за використанням і охороною земель Олександр Бредіхін та висловів думку, що землі Автономної Республіки Крим повинні одержати статус особливо цінних і, відповідно, рішення про відведення ділянок на території автономії повинна ухвалювати Верховна Рада України.

Учасники прес-конференції дізнались про ситуацію, яка склалась у селі Степанівка Одеської області. Щербіна Наталія Вікторівна, представник від громади села Степанівка розповіла, що у їх населеному пункті відбувається свавільне використання землі, самовільне захоплення водних об'єктів, несанкціоноване водокористування, самовільне будівництво гідротехнічних споруд.

Юрисконсульт ВЕГО  «МАМА-86» Галина Пристінська, як приклад неправомірного будівництва, в т. ч. з порушенням земельного законодавства України, розповіла про конфліктну ситуацію, що склалася у Києві між мешканцями мікрорайону «Теремки ІІ» та Комунальною корпорацією «Київавтодор» і уповноваженими владними структурами внаслідок будівництва автомагістралі на відрізку «Амурська площа — Велика Окружна дорога» по вулицях Трутенка — Вільямса — Смолича — Крейсера «Аврори» з порушенням норм чинного законодавства України, в т. ч. земельних, санітарних і будівельних норм, а також прав та свобод громадян.

«Нас взагалі обурює заангажованість місцевої влади, міської та Голосіївської санепідемстанції», — заявила Геращенко Світлана Григорівна, представник жителів мікрорайону «Теремки-ІІ».

Представники ВЕГО «МАМА-86» та КРА  «Экология и Мир» звернулись до представників органів державної влади, ЗМІ з пропозиціями:

  • інформувати громаду в ЗМІ про будівництво різного роду об'єктів нерухомості ще на етапі їх планування/проектування;
  • вимог дотримання інтересів держави та громадян в прийнятті рішень щодо забудови територій;
  • дотримуватися законодавства України, інтересів громади та держави під час прийняття рішень;
  • створити спеціальну комісію ВР України з дослідження ситуації, що склалася в державі внаслідок самовільного захоплення земельних ділянок та масових неправомірних забудов територій, а також виявлення правопорушень у цій сфері та відповідальності порушників;
  • дотримуватися вимог чинного законодавства при забудові територій.

Ми сподіваємось, що ця прес-конференція стала першим кроком у налагодженні діалогу між представниками влади та громадами, які постраждалі від земельного свавілля.

За додатковою інформацією та матеріалами, які розповсюджувались під час прес-конференції, звертайтеся до інформаційного координатора ВЕГО «МАМА-86» Андрія Кумиша за телефонами 278–31–01, 278–77–49 або електронною поштою: .