Увага! Це архівна версія сайту. Новий сайт ВЕГО «МАМА-86» знаходиться ТУТ

Прес-реліз
семінару «Проблеми хімічної безпеки в Україні у контексті синергізму трьох міжнародних конвенцій — Роттердамської, Стокгольмської і Базельської»

3 жовтня 2008 р. Всеукраїнська екологічна громадська організація «МАМА-86» у співробітництві з Національним педагогічним університетом імені М. М. Драгоманова провела семінар «Проблеми хімічної безпеки в Україні у контексті синергізму трьох міжнародних конвенцій — Роттердамської, Стокгольмської і Базельської».

Захід проводився в рамках спільного проекту «Азбест — підвищення поінформованості у Східній Європі для підтримки Роттердамської конвенції», який виконують неурядові організації ВЕГО «МАМА-86» (Україна), Агентство екологічних новин «Greenwomen» (Казахстан), Центр вирішення екологічних проблем «Еко-Cогласіє» (Росія) у співпраці з організацією «Жінки у Європі за спільне майбутнє» — WECF (Нідерланди) та за підтримки Міністерства житлового будівництва, просторового планування та навколишнього середовища Голландії (VROM).

Мета семінару полягала у:

  • Підвищенні ролі поінформованість про небезпеку для здоров’я використання азбесту.
  • Отриманні відомості про підтримку дій міжнародних хімічних конвенцій, особливо Роттердамської конвенції на національному рівні.
  • Висвітленні найбільш актуальних питань щодо синергізму трьох міжнародних хімічних конвенцій (Базельської, Роттердамської та Стокгольмської) в Україні.
  • Обговоренні питань ролі освіти, просвіти і поінформування при вирішенні проблем хімічної безпеки в Україні.

В роботі семінару прийняли участь понад 100 осіб, які представляли Уряд України, неурядові організації, наукові структури, виробників, вищі та середні навчальні заклади, засоби масової інформації.

Програма семінару складалася з двох частин:

  • Азбест — підвищення поінформованості для підтримки Роттердамської конвенції.
  • Ролі освіти, просвіти і поінформування при вирішенні проблем хімічної безпеки в Україні у контексті синергізму трьох міжнародних хімічних конвенцій (Базельської, Роттердамської та Стокгольмської).

Провідні експерти висвітлили проблеми щодо включення хризотилового азбесту до переліку речовин, які підпадають під юрисдикцію Роттердамської конвенції; розповіли про наукові дані про вплив азбесту на здоров’я людей та можливості його попередження; представили результати досліджень Інституту медицини праці АМН України щодо гігієнічних аспектів використання хризотилового азбесту в виробництві шиферу; зробили огляд проблем, які пов’язані з ввозом в країну азбестовмісних матеріалів.

Учасникам семінару було представлено дані інвентаризації азбесту в Україні, яку виконала ВЕГО «МАМА-86» в рамках проекту.

Учасникам семінару була надана інформація про дію в Україні трьох міжнародних хімічних конвенцій — Базельської, Роттердамської та Стокгольмської.

У подальшому відбулося мультісекторальне обговорення питань щодо впливу азбесту на здоров’я людей та його наслідки. В результаті цих дискусій було напрацьовано Рекомендації, які висвітлюють спільну позицію зацікавлених сторін на проблему хризотилового азбесту.

Учасники обговорення питань щодо ролі освіти, просвіти і поінформування при вирішенні проблем хімічної безпеки в Україні у контексті синергізму трьох міжнародних хімічних конвенцій (Базельської, Роттердамської та Стокгольмської) схвалили ініціативу ВЕГО «МАМА-86» та НПУ імені М. П. Драгоманова, щодо підвищення ролі освіти, просвіти і поінформування при вирішенні проблем хімічної безпеки в Україні у контексті синергізму трьох міжнародних хімічних конвенцій (Базельської, Роттердамської та Стокгольмської) з метою реалізації Стратегічного підходу до міжнародного регулювання хімічними речовинами (СПМРХВ) та зміни підходу до виробництва і широкого використання хімічних речовин з метою мінімізації їх шкідливого впливу на здоров’я людей і довкілля та запропонували низку практичних заходів у цьому напрямку.