Увага! Це архівна версія сайту. Новий сайт ВЕГО «МАМА-86» знаходиться ТУТ

Прес-реліз
за результатами прес-конференції для українських засобів масової інформації щодо питань здоров’я та навколишнього середовища, пов’язаних з хризотиловим азбестом

Всеукраїнська громадська екологічна організація «МАМА-86», Центр «Еко-Согласіє» (Росія) та Агентство екологічних новин «Greemwomen» (Казахстан) за підтримки WECF (Нідерланди) висловлюють свою заклопотаність з приводу використання хризотилового азбесту в світі, особливо в країнах, які розвиваються; невирішеності проблеми поводження з азбестовмісними відходами, його викидами в повітря, що продовжуються і на сьогодні, та які є основними джерелами надходження азбесту в організм людини; вважають доцільним, щоб держави, які мають великі запаси хризотилового азбесту та широко його використовують, в своїх оцінках і діях ширше застосовували основні принципи, до яких належить і принцип перестороги, які дозволяють приймати більш обґрунтовані рішення в сфері гігієни і екології, в т.ч. і в зв’язку з азбестом і оголошують позицію міжнародних та неурядових організацій щодо проблем азбесту.

3 жовтня 2008 року в Національному педагогічному університеті імені М. П. Драгоманова ВЕГО «МАМА-86» провела прес-конференцію для українських засобів масової інформації щодо питань здоров’я та навколишнього середовища, пов’язаних з хризотиловим азбестом.

Впродовж 2008 р. ВЕГО «МАМА-86» разом з партнерськими неурядовими організаціями Казахстану та Росії у співробітництві з неурядовою організацією «Жінки Європи за спільне майбутнє» (WECF), Нідерланди, та за підтримки Міністерства житлового будівництва, просторового планування та навколишнього середовища Голландії (VROM) виконує проект, присвячений проблемам азбесту в країнах регіону Східної Європи, Кавказу та Середньої Азії (СЄКЦА).

Із залученням провідних експертів підготовлено дослідження щодо виробництва, використання, імпорту та експорту хризотилового азбесту, про наявність азбестовмісних відходів та викидів азбесту в повітря; проаналізовано наукові дані про вплив азбесту на здоров’я людей; узагальнено відомості про національне та міжнародне законодавство щодо поводження та попередження негативного впливу азбесту.

Восени 2008 р. напередодні Четвертої конференції Сторін Роттердамської конвенції (27–31 жовтня 2008 р.) за ініціативи ВЕГО «МАМА-86» в Україні відбулися широкі мультисекторальні дискусії щодо проблеми хризотилового азбесту та його впливу на здоров’я людей і навколишнє середовище.

В прес-конференції 3 жовтня 2008 р. взяли участь:

Ольга Іванівна Тимченко, доктор медичних наук, професор, завідувач лабораторії генетичної епідеміології ДП «Інститут гігієни і медичної екології імені О. М. Марзеєва АМН України», оприлюднила та прокоментувала результати сучасних епідеміологічних досліджень з питань впливу азбесту на здоров’я людей.

Володимир Іванович Чернюк, доктор мед. наук, професор, заступник директора з наукової роботи, ДУ «Інститут медицини праці АМН України», представив результати досліджень Інституту щодо гігієнічних аспектів промислового використання хризотилового азбесту в Україні;

Денис Віталійович Варивончик, доктор мед. наук, завідувач лабораторії моніторингу професійного здоров’я ДУ «Інститут медицини праці АМН України», представив результати досліджень Інституту щодо ризиків захворювання працюючих на злоякісні новоутворення (рак легень та мезотеліому плеври) в Україні;

Анжела Володимірівна Басанець, доктор мед. наук, завідувач відділом професійної патології ДУ «Інститут медицини праці АМН України», Головний позаштатний спеціаліст МОЗ України з професійної патології, представила результати досліджень Інституту щодо професійної та виробничо-обумовленої захворюваності працюючих при промисловому використанні хризотилового азбесту в Україні.

За результатами запитів-відповідей було показано, що:

  • Наявні дані про вплив азбесту на здоров’я людей як в Україні, так і в країнах регіону СЄКЦА є вкрай обмеженими і не можуть дати повну картину азбестових проблем на сучасному етапі розвитку цих країн. Необхідно розпочати роботу з проведення широких епідеміологічних досліджень про дію азбесту на здоров’я людей. Фінансування цих робіт повинні здійснювати азбестова промисловість та держава. В подальшому необхідно розробити план дій щодо ліквідації та запобігання ризику від дії азбесту.
  • В санітарно-гігієнічній та екологічній практиці в Україні не використовують ідеологію припустимого (прийнятного) ризику. Але саме ця ідеологія буде потребувати від законодавчої та виконавчої систем управління безпекою навколишнього середовища переходу від концепції «реагувати і виправляти», на якій будуються практичні дії в політиці «абсолютної» безпеки, до концепції «передбачувати і попереджувати», яка є основою політики «прийнятного» ризику. Перехід до такої ідеології, якою керуються сучасні розвинені країни світу, є вкрай необхідним в Україні.
  • Недостатній контроль та пропуски в законодавстві призводять до несанкціонованого проникнення в країну азбестовмісних відходів, будівельних матеріалів, що містять азбест амфіболової групи (вже заборонений) та забруднений хризотиловий азбест, що може завдати додаткової значної шкоди здоров’ю населення.
  • Необхідно, щоб в країні послідовно застосовували основні принципи, які дозволяють приймати більш обґрунтовані рішення в сфері гігієни і екології, в т.ч. і в зв’язку з азбестом. До таких принципів належать:
    • Принцип заміщення: при можливості адекватної заміни активніше переорієнтовувати виробництво на використання безпечних речовин, альтернативних азбесту (за умови доведення їх безпечності для людини).
    • Принцип «право знати»: громадськість, робітники, мешканці територій, які зазнають впливу азбестової промисловості, повинні знати про небезпеку азбесту та спричинені ним захворювання, про обсяги викидів азбесту підприємствами, про концентрацію азбесту в повітрі та на робочих місцях. Така інформація повинна бути у вільному доступі, активно розповсюджуватися підприємствами, медичними установами, державними контролюючими органами.
    • Принцип перестороги: навіть у тому випадку, якщо дані про небезпеку азбесту для здоров’я, які отримано в країнах регіону СЄКЦА, на думку експертів не достатні для того, щоб оголосити хризотиловий азбест небезпечним для людини, згідно принципу перестороги, дані, що отримані експертами ВООЗ, повинні розглядатися як основоположні для ухвалення заходів зі зниження ризику потрапляння під дію азбесту на здоров’я, при умові визнання їх на національному рівні.
  • В країні практично не ведеться інформаційна робота з населенням з питань, що стосуються дії азбесту на здоров’я. Відсутні популярні посібники з дотримання безпеки при роботі з азбестовмісною продукцією в побуті, а також доступна інформація про заходи щодо запобігання та зниження впливу азбестовмісного пилу на здоров’я людей, які проживають в безпосередній близькості від азбестопереробних підприємств. Необхідно організувати широкі інформаційні та освітні кампанії з населенням та працівниками азбестопереробної промисловості, спрямовані на максимальне зниження ризику виникнення асбезтозумовлених захворювань в країні. Ця робота повинна проводитися відповідно до принципів Оргуської конвенції «Про доступ до інформації, участі громадськості в процесі прийняття рішень та доступ до правосуддя з питань, що стосуються довкілля».

* * *
Всеукраїнська екологічна громадська організація (ВЕГО) «МАМА-86» є широкою мережею екологічних неурядових організацій. Набула статус всеукраїнської організації у січні 2001 року і нині має осередки у більшості областей України.
Діяльність Всеукраїнської екологічної громадської організації «МАМА-86» спрямована на формування соціально-екологічних умов для переходу України до сталого розвитку з особливою увагою до вирішення комплексних проблем захисту довкілля в умовах економіки перехідного типу і ролі громадськості в цих процесах.