Увага! Це архівна версія сайту. Новий сайт ВЕГО «МАМА-86» знаходиться ТУТ

Міжнародний день моніторингу води

18 жовтня відбувся міжнародний день моніторингу води, що проводився Американською фундацією чистої води. В цей день світова громадськість перевіряла стан здоров'я річок, озер та інших водних джерел. Регіональні осередки «МАМА-86» взяли участь у цьому громадському моніторингу місцевих водних об'єктів, залучивши до акції школярів та активістів. Для проведення елементарних вимірів учасники моніторингу в регіонах (Одеса, Севастополь, Харків, Ніжин та Яремче) отримали набори експрес тестів, які були надані міжнародними організаторами акції від Фундації Чиста вода Америки. Отримані дані про якість води представлені у звітах українських учасників акції.

Яремче

12—13 жовтня учні Яремче прийняли участь у всесвітньому дні моніторингу води. MAMA-86-Яремче залучила волонтерів з 3 шкіл: Яремче (4 учасника), Микуличин (5 учасників), Ворохта (9 учасників). Вони використовували особисте обладнання і обладнання, отримане від Американськї фундації чистої води. Учні працювали з двома представниками МАМА-86-Яремче. Робота була дуже цікавою, що можна побачити з фотографій. Були отримані наступні результати:

Назва річки

Чорногірчик

Прутець

Прут

Показник

 

pH

7

8

8

Мутність (прозорість), JTU

0

0

0

Температура, °C

+8

+8

+7

Розчинений кисень, ppm

7

8

8

Нітрати, mg / l

0

0

0

З тестів можна зробити висновок, що вода в даних річках хорошої якості.

Севастополь

«МАМА-86-Севастополь» разом з школярами протягом 3х днів проводила еко-уроки у Байдарській долині на базі «Кордон», участь у яких взяли 32 учні Севастопольських шкіл.

Під час цих уроків був здійснений моніторинг стану трьох водних об'єктів, що розташовані поблизу та на території Кордону. Цією акцією діти приєдналися до Міжнародного дня моніторингу води.

Були обстежені місцеве озеро, ріка Уркуста та колодязь. Діти використали для визначення 4 параметрів води існуючі методики з використанням експрес-тестів міні-лабораторії бази та індикаторів, які були отримані від міжнародних організаторів Дня моніторингу.

Отримані такі результати вимірів:

Показник

Озеро

ріка Уркуста

Колодязь

pH

10

11

7

каламутність

Not transparent

0

0

T емпература, °C

+15

+14

+14

Розчинений кисень, ppm

8

9

10

ХАРКІВ

18 жовтня 2005 року ХМЕГО «МАМА-86-Харків» провела інформаційно-просвітницьку акцію, в якій взяли участь близько 100 учнів ЗОШ №122, 129, 165 та дорослі мешканці міста Харкова.

Акція складалася з:

  • Проведення бесіди з учнями шкіл про проблеми якості води, про необхідність залучення громадськості до моніторингу водних об'єктів (річок, озер, струмків, джерел тощо) в різних країнах та участі кожного у охороні джерел води, про ініціативи Американського фонду Чистої води та Міжнародної водної асоціації. Під час проведення цього заходу було презентовано плакат «Водойми України та басейни річок», який було видано в результаті співробітництва ВЕГО «МАМА-86» та компанії BIС — Україна.
  • Інструктажу щодо моніторингу якості води у відкритому об'єкті (водоймі) з визначення чотирьох важливих показників (рН, мутність, температура, розчинений кисень) якості води та дотримання правил техніки безпеки при здійсненні вимірів.
  • Проведення моніторингу води у річках Харків, Лопань, у струмку Саржинка, у струмках у Китлярчіному та Манжосовому ярах, у джерелі «Північно-Салтівський-2» (вул. Метробудівників). У цей день температура повітря не перевищувала 10 °С, тому визначити температуру води у відкритих водоймах було неможливо (термометр, який входив до набору експрес-аналізу мав шкалу, яка дозволяла визначити температуру води при температурі вище 14 °С).

Нижче наведено дані показників якості води, отриманих за результатами моніторингу водних об'єктів м. Харкова 18 жовтня 2005 р.

Водні об’єкти

Показники

рН

мутність,
JTU

температура,
°С

розчинений кисень,
мг/л

1.

Річка Харків

8

0

< 10 °С

6

2.

Річка Лопань

8

0

< 10 °С

4

3.

Струмок Саржинка

8

0

< 10 °С

8

4.

Струмок у Кітлярчиному яру

7

0

< 10 °С

4

5.

Струмок у Манжосовому яру

7,5

0

< 10 °С

6

6.

Джерело «Північно-Салтівський-2»

7

0

< 10 °С

8

Медіа-подія: Харківська радіостанція «Нова хвиля» за нашими матеріалами підготувала і 18 жовтня 2005 р. провела програму, присвячену Всесвітньому дню моніторингу води, з репортажем із ЗОШ №129.