Увага! Це архівна версія сайту. Новий сайт ВЕГО «МАМА-86» знаходиться ТУТ

Майбутнє без токсичних речовин:
альтернативні спалюванню технології поводження з відходами

Спільний проект «Європа вільна від токсичних речовин — 2» розпочато у жовтні 2006 р. неурядовими організаціями Екологічна група «Фонд реалізації ідей» (Білорусь), Центр «Еко-Согласіє» (Росія) та ВЕГО «МАМА-86» (Україна) за допомогою неурядової організації International Chemical Secretariat (Швеція) та за фінансовою підтримкою  Шведської агенції з охорони навколишнього середовища (Swedish EPA).

Однією з задач цього проекту було створення бази даних альтернативних спалюванню технологій поводження з відходами.

В цей час вже створена відповідна база даних, яка включає технології знешкодження та утилізації відходів виробництва і споживання, технології знищення стійких органічних забруднювачів (СОЗ) і методи дезінфекції, ліквідації та переробки медичних відходів.

Враховуючи аудиторію майбутніх користувачів цієї інформації з країн регіону Східної Європи, Кавказу і Центральної Азії (СЄКЦА), база даних створена російською мовою.

Подібна база даних російською мовою формується вперше. Її укладачі зібрали інформацію про більш ніж 70 сучасних технологій поводження з відходами, які базуються на альтернативних спалюванню методах знезараження, утилізації та знищення відходів. Інформація, яка міститься в базі даних дозволить зацікавленим споживачам і виробникам одержати відомості про наявність апробованих промислових технологій; технології, які наблизилися до промислового використання; перспективних технологій, що пройшли лабораторні випробування і мають серйозні шанси на подальшу розробку, а також про технології, потенціал яких ще недостатньо вивчений, однак, при більш детальних дослідженнях, вони, з великою імовірністю, можуть бути доведені до промислового використання.

База даних  містить не тільки короткий опис технологічних процесів, але і їхнє економічне обґрунтування, собівартість переробки, відомості про безпеку їх використання для навколишнього середовища і здоров'я людей, контактних даних виробників і постачальників устаткування.
Відбір технологій базувався на наступних основних критеріях:

  1. Безпека технологічного процесу з погляду його впливу на стан навколишнього середовища і здоров'я людей.
  2. Ступінь деструкції небезпечних компонентів.
  3. Собівартість переробки відходів.

Ведучі експерти з Білорусі, Росії та України дали коментарі щодо конкретних технологій, а також висловили загальну позицію щодо створеної бази даних альтернативних спалюванню технологій поводження з відходами. Вони також оцінили її значення для вирішення проблем раціонального і безпечного поводження з відходами та використання зацікавленими бізнесами-структурами; для підготовки фахівців в області природоохоронної тематики; для інформування громадськості і для кваліфікованої допомоги особам, що приймають рішення в області охорони навколишнього природного середовища.

Важливість підготовленої бази даних альтернативних спалюванню технологій поводження з відходами полягає ще й у тому, що її укладачі зробили спробу з сукупності даних про різні технології переробки і ліквідації відходів відібрати саме ті, котрі можуть бути найбільш прийнятними для регіону СЄЕКЦА як з погляду економічної обґрунтованості, так і з погляду екологічної ефективності.

Інформація про  альтернативні спалюванню технології поводження з відходами була отримана з різних джерел. Це і матеріали Глобального екологічного фонду, Всесвітнього Банку, Програми ООН з навколишнього середовища, Агенції США  з охороні навколишнього середовища, і публікації наукових конференцій і спеціалізованих семінарів. Крім того, відомості про технології представляли науково-дослідні інститути і лабораторії, компанії, що займаються переробкою відходів, неурядові організації.
Таким чином, база даних являє собою унікальний збірник інформації про досвід різних країн і організацій у сфері безпечного поводження з відходами. Завдяки базі даних, інформація про деякі технології, що розроблялися в країнах СЄКЦА, уперше стала доступною широкому колу читачів.

В даний час регіон СЄКЦА бере активну участь у виконанні зобов'язань з міжнародних природоохоронних угод. Серед них ті, котрі безпосередньо пов'язані з питаннями ліквідації і переробки відходів, а саме, Стокгольмська конвенція про СОЗ і Базельська конвенція про контроль за трансграничним перевезенням небезпечних відходів та їх видаленням.

Крім того, зараз країни СЄКЦА беруть участь у здійсненні Стратегічного підходу до міжнародного регулювання хімічних речовин (СПМРХВ), прийнятого в лютому 2006 р. на Міжнародній конференції з регулюванню хімічних речовин. У Глобальному плані дій, спрямованому на виконання конкретних заходів для здійснення СПМРХВ, спеціальний розділ присвячено питанням управління відходами. Очевидно, що ці й інші міжнародні угоди зажадають від країн СЄКЦА кваліфікованого підходу до вирішення проблем відходів.

Створена база даних дозволить представникам різних секторів суспільства, від органів державної влади, промислових підприємств і неурядових організацій до жителів місцевих громад приймати обґрунтовані рішення щодо природоохоронних заходів, підкріплюючи їх матеріалами з бази даних.

Базу даних альтернативних спалюванню технологій поводження з відходами буде розміщено на спеціально створеному интернет-сайті (www.noburntech.info). Завдяки цьому вона стане доступною широкому колу зацікавлених сторін. У подальшому планується існуючу в базі даних інформацію постійно доповнювати.

Презентація бази даних альтернативних спалюванню технологій поводження з відходами відбудеться під час роботи круглого столу «Роль освіти, просвіти та поінформування при вирішенні проблеми небезпечних відходів та непридатних пестицидів в Україні»,  який проводить ВЕГО «МАМА-86» при підтримці Національного педагогічного університету імені М. П. Драгоманова 7 лютого 2007 р.