Увага! Це архівна версія сайту. Новий сайт ВЕГО «МАМА-86» знаходиться ТУТ

Звіт про Святкування Міжнародного дня Дунаю 2007 на Одещині

29 червня 2007 року у м. Вилкове Одеської області вже втретє відбулося святкування міжнародного Дня Дунаю.

Ініціаторами та організаторами святкування Міжнародного дня Дунаю 2007 в Україні виступили організації: ВЕГО «МАМА-86», ГО «МАМА-86-Татарбунари», Дунайський біосферний заповідник (м. Вилкове), Екологічний клуб «Дунай» (м. Вилкове), Молодіжний Дунайський Клуб (м. Вилкове), Одеський екологічний університет, Молодіжний центр ім. Вернадського (м. Одеса), екологічна НУО «Жайворонок» (м. Кілія), екологічна НУО «Еко-Рень» (м.Рені), Південноукраїнська організація «Добра воля» (м. Ізмаїл) та компанія «Кока-Кола Україна» при сприянні Одеської облдержадміністрації, Управління культури і туризму Одеської ОДА. У підготовці та проведенні Дня Дунаю 2007 всього було задіяно 32 члени цих організацій.

Метою свята, що проходило під гаслом «Святкуємо культури Дунаю!», було привернути увагу місцевих жителів та влади до унікальної культурної і природної спадщини Дунайської дельти та показати традиції корінних жителів Придунав’я.

27—29 червня — здійснювався інформаційний перехід на яхтах та велопробіг за маршрутом «Одеса — Вилкове».

Велопробіг пройшов через 17 населених пунктів Одещини. У ньому взяли участь 8 молодих людей. Під час зупинок у населених пунктах велосипедисти розповсюджували листівки з інформацією, як про саме свято — День Дунаю, так і про його тематику цього року — «Святкуємо культури Дунаю!».

27 червня з Одеси вийшла яхта «Акація», яка пройшла 270 кілометрів вздовж чорноморського узбережжя і дельтою Дунаю до Вилкового. В екіпаж яхти увійшли члени асоціації одеських яхтсменів «Одеса 200». На борту яхти було прикріплено яскравий плакат «29 червня — Міжнародний День Дунаю» із логотипом «Кока-Коли» та прапорами асоціації і фірми «Н’юмен», яка також була спонсором цей перехід заходу.

Учасники як велопробігу, так і яхтсмени були одягнені у футболки з символікою «Кока-Коли». Вони прибули до Вилкового о 16 годині 29 червня на офіційне відкриття святкування Дня Дунаю. Під звуки оркестру радо зустрічали яхтсменів та велосипедистів всі, хто зібрався на свято.

29 червня фестиваль «Святкуємо культури Дунаю» розпочався народними гуляннями у старій частині міста. Більше ніж 3000 гостей та місцевих мешканців долучилися до цьогорічного святкування Дня Дунаю, що відбувся в м. Вилкове, що на Одещині. З 9 години ранку на територію морвокзалу прибували туристи з м. Одеси та 3 чорноморських курортів Татарбунарського та Кілійського районів. Туристів привабив морвокзал, який прикрашали прапори 13 придунайських країн та було розміщено великий інформаційний плакат «29 червня — Міжнародний день Дунаю». Саме тут всі бажали сфотографуватися на пам’ять. 7 волонтерів молодіжного Дунайського Клубу у футболках фірми–спонсора роздавали гостям свята різні інформаційні матеріали, підготовані як місцевими організаціями, иак і Міжнародною Дунайською Комісією. Серед цих матеріалів були останні випуски газети «Дельта и человек», візитки «Вінок Дунаю з націй і культур» і «CULTURES» та буклет «Дунай — ріка життя». Туристична компанія «Салікс» та турфірма «Пелікан-тур» запропонували всім бажаючим покататися по Дунаю на човнах, що вміщували по 10 осіб, та магунах на 35 осіб. До того ж, турфірма «Салєкс» організувала безплатне катання на двох човнах для 150 гостей свята. Один із човнів мав електричний двигун. Тележурналісти та представники влади отримали можливість на власному досвіді відчути переваги подорожі човном з екологічним електричним двигуном. Крім того, гостинні місцеві жителі із задоволенням катали гостей свята на власних човнах. Яхта «Акація» також не залишилася без уваги учасників свята. Бажаючі могли потрапити на борт яхти і здійснити коротку подорож. Гостей катали по головній водній вулиці міста — Білгородському каналу та по Кілійському руслу Дунаю, який є водним кордоном між Україною та Румунією, де також відзначали День Дунаю.  

Для гостей фестивалю з 9 ранку були відкриті двері візит-центру Дунайського біосферного заповідника (ДБЗ), співробітники якого протягом червня безкоштовно приймали групи дітей з Одеської області. Серед відвідувачів були і 200 дітей-сиріт з Тернопільської області. Лише тільки 29 червня візит-центр ДБЗ відвідало 200 осіб. Працювала виставка місцевого художника Олександра Шаронова, який в своїх роботах відображає побут та традиції корінного населення Придунав’я. Гості свята мали можливість побачити та придбати сувеніри з природних матеріалів, які представили Вилківський Будинок дитячої творчості, турфірма «Салєкс», Придунайський туристичний центр, а також репродукції картин О. Шаронова.

Свято ознаменувалося відкриттям музею рибалки, який відкрила екотуристична компанія «Салікс». Урочисто перерізав стрічку представник DEF в Україні О. Рубель.

Головна подія фестивалю — святковий концерт відбувався на території морвокзалу. Перед початком концерту з 16 години тут лунала музика у виконанні народного духового оркестру з сусіднього придунайського міста Кілії.

На свято було запрошено 150 представників урядових та неурядових організацій Одещини. Їх гостинно зустрічали місцеві жителі, пригощаючи рибацькою юшкою, дунайським оселедцем та місцевим вином «Новак».

О 18:00 свято продовжив великий концерт, в якому взяли участь 11 народних фольклорних колективів з Кілійського, Ізмаїльського, Болградського районів. Тільки учасників концерту — артистів було біля 290 чоловік. Концерт побачило біля 1000 гостей та жителів міста. Урочисто поздоровили усіх присутніх з святом в.о. голови Вилківської міської ради Зимченко Надія Іванівна та представник Дунайського екологічного форуму (DEF) і член експертної групи з питань навігації при Дунайській міжнародній комісії — ISPDR Олег Євгенович Рубель. Під мелодію «Вінок Дунаю» представники всіх творчих колективів, що брали участь у концерті, у яскравих костюмах різних національностей Придунав’я сплели «вінок дружби» — гірлянду з квітів і урочисто подарували його річці.

Після концерту молодь продовжувала веселитися і танцювати на дискотеці під відкритим небом. Яскраве свято Дня Дунаю 2007 завершилося барвистим феєрверком.

Вже у липні з 20 по 30 числа розпочалася молодіжна еколого-культурологічна експедиція «Задунайська січ». В ній візьмуть участь студенти і старшокласники з 6 районів Одещини а також гості і представники інших організацій з міст: Житомира, Сум (Україна) і з Нижнього Новгорода, Російська Федерація (Мережа російських річок). Всі учасники експедиції отримали футболки (100 штук), які подарувала компанія «Кока-Кола».

Інформаційне забезпечення проекту:

Було видано газети «Дельта и человек» 2 випуски по 1000 екз., газета «Екологічна скринька», візитки «Вінок Дунаю з націй та культур», плакат «Господарі Дунаю», відеоролик «День Дунаю» (1-хвилинний), рекламний відеоролик для відвідувачів візит-центру ДБЗ та інформаційні СD-диски. У вересні місяці планується передати інформаційно-просвітницькі матеріали (4 найменування) у середні та вищі навчальні заклади, бібліотеки (сільських, міських, районних) та відділи культури районних держадміністрацій (всього 500 екземплярів) 5 районів Придунав’я (Кілійського, Ізмаїльського, Ренійського, Болградського, Татарбунарського). Крім цього, продовжить інформаційну роботу и буде надавати матеріали Дня Дунаю 2007 навчальним закладам м. Одеси та області Регіональний центр розповсюдження екологічних знань Одеського державного екологічного університету (РЦРЕЗ ОДЕКУ).

Підготовка фестивалю включила значну роботу у засобах масової інформації. На телебачення за тиждень вже пройшов показ однохвилинного короткого інформаційного ролика (1 хвилинного) присвяченого Дунаю. Телеролик демонстрували на місцевому кабельному телебаченні (в 4 районах) та на 2 обласних телеканалах: «Здоров’я», «ГЛАС»). 500 листівок-запрошень на свято розповсюджено в області. Керівники області та 5 районів отримали іменні запрошення. Об’яви про концерт та фестиваль (500 екз) вже за тиждень були розклеєні по 5 сусідніх містах та 3 курортах.

Роботу по підготовці та проведенню свята Дня Дунаю 2007 очолили на місцях:

Вихристюк Ірина Михайлівна — координартор проекту «Акції до Дня Дунаю» і представник «МАМА-86-Татарбунар».
Балацька Тетяна Іванівна — керівник Молодіжного Дунайського клубу, м. Вилкове.
Чорна Тетяна Георгієвна — Молодіжний екологічний центр ім. Вернадського, м. Одеса.
Малих Лариса Миколаївна — громадська організаціе «Жайворонок», м. Кілія.
Кічук Ярослав  — керівник  Південноукраїнської організації «Добра воля», м. Ізмаїл.
Скачек Андрій — Президент Асоціації яхтсменів м. Одеси «Одеса 200».
Шадурко Денис — організатор велопробігу Одеса-Вилкове.