Увага! Це архівна версія сайту. Новий сайт ВЕГО «МАМА-86» знаходиться ТУТ

Міжнародний Дністровський Форум,
15—18 вересня 2004, Кишинів, Молдова

Виконавчий директор ВЕГО «МАМА-86», член української Дністровської робочої групи, створеної за пропозицією ОБСЄ Міністерством охорони природних ресурсів та Державним комітетом водного господарства України, Слесаренок Світлана Федорівна прийняла участь у Міжнародному Дністровському Форумі, що відбувся 15—18 вересня у Кишиневі (Молдова).

Коротка довідка: Ріка Дністер перша за значенням річка для Молдови та друга для України. Довжина ріки 1362 кілометри, водозбірна площа складає 72 тисячі кілометрів. Басейн Дністра охоплює території 7 областей України та більшу (59%) частину території республіки Молдова.

Дністер має виключне значення як джерело питної води для Молдови та на України — 7 мільйонів людей, що проживають на його території та ще 3,5 мільона людей, що проживають поза його межами використовують Дністер як джерело водопостачання.

В 1999 році 11 громадських організацій, серед яких була «МАМА-86-Одеса», створили Міжнародну екологічну асоціацію охоронців ріки «Еко-Тірас». На сьогодні «Еко-Тірас» налічує 44 організації. ВЕГО «МАМА-86», «Мама-86-Одеса» та «МАМА-86-Яремче» є активними членами цієї басейнової мережі.

Всі ці роки Еко-Тірасівці активно лобіювали ідею активізації двосторонньої співпраці Республіки Молдова та України за для сталого розвитку регіону та ідею спільного інтегрованого управління природними ресурсами транскордонного басейну Дністра. Зусилля охоронців ріки Дністер дали свої плоди — Офіс Координатора ОБСЕ з економічних та екологічних питань спільно з Європейською Економічною Комісією Організації Об'єднаних Націй (ЄЕК ООН) започаткували проект для досягнення згоди між двома країнами, по території яких протікає р. Дністер — Україна и Молдова, а також Придністров'я — з питань співробітництва в стабільному управлінні басейном р. Дністер.

В рамках цього проекту були створені дві національні робочі групи, до складу яких крім представників профільних міністерств ввійшли по одній НУО від країни. ВЕГО «МАМА-86» стала членом української Дністровської робочої групи. Перше спільне засідання міжнародної Дністровської робочої групи було приурочене до відкриття Дністровського Форуму.

Таким чином в рамках Дністровського Форуму відбулися з три події:

  • Перша зустріч міжнародної Дністровської робочої групи, 15 вересня (Кількість учасників — 15);
  • Міжнародна конференція «Інтегроване управління природними ресурсами трансграничного басейну Дністра», 16—17 вересня (Кількість учасників — 150);
  • Форум екологічних НУО, що працюють в басейні Дністра, 18 вересня. (Кількість учасників — 50).

Перша зустріч міжнародної Дністровської робочої групи, 15 вересня

Перша зустріч носила ознайомчий характер. На зустрічі крім представників двох офіційних робочих груп з сторони Республіки Молдова та України, були присутні представники ОБСЄ та ЄЕК ООН, а також неофіційні представники наукових кіл Придністров'я. Представники ОБСЄ та ЄЕК ООН відмітили, що основною метою проекту є сприяння розвитку регіонального співробітництва між країнами, по території яких протікає ріка Дністер: Україна, Молдова, включаючи Придністров'я у сфері сталого управління басейном р. Дністер. Метою проекту також є привернення міжнародної уваги та донорської допомоги до басейну ріки. Передбачається, що участь обох сторін буде сприяти нормалізації відносин в регіоні.

Було відмічено, що єдиною угодою, що регулює взаємовідносини двох держав в басейні ріки Дністер є Договір між урядами Республіки Молдова та України «Про спільне використання та охорону прикордонних вод», який, власне, регулює взаємовідносини двох держав на десятикілометровому відрізку в усіх прикордонних водах.

Було відмічено, що до тепер в басейн ріки Дністер є «білою плямою» в сенсі надання донорської допомоги — тут не реалізовано жодного масштабно міжнародного проекту і одиниці, що реалізуються на поточний час. Представники української Дністровської робочої групи повідомили, що на поточний час розроблена та узгоджується Концепція програми р. Дністер, яка в найближчий час буде надана громадськості для обговорення.

До складу української національної групи ввійшли:

Закорчевна Наталія Борисівна, начальник Управління водних ресурсів та екосистем, Міністерство охорони навколишнього природного середовища України; Бабич Микола Яковлевич, зам. голови Держкомітету України по водному господарству; Прачук Олег Михайлович, начальник Дністровского басейнового управління водними ресурсами річок Дністер, Прут та Сирет, Держкомітет України по водному господарству; Васенко Олександр Георгійович, національний менеджер проекту по Дністру із сторони України, зам. директора Українського НДІ екологічних проблем Міністерства екології та природних ресурсів України; Слесаренок Світлана Федорівна, виконавчий директор ВЕГО МАМА-86.

Міжнародна конференція
«Інтегроване управління природними ресурсами
трансграничного басейну Дністра»,
16—17 вересня

До конференції було підготовлене 394-сторінкове видання «Інтегроване управління природними ресурсами трансграничного басейну Дністра». До видання увійшли публікації ВЕГО «МАМА-86», «Мама-86-Одеса» та «МАМА-86-Яремче». З публікаціями та виданням в найближчий час можна буде ознайомитися на сайті www.eco-tiras.org

В конференції взяли участь 3 представники ВЕГО «МАМА-86»: Від Києва — Слєсарєнок Світлана, від Одеси — Юрескул Вікторія, від Яремчі — Абрам'юк Уляна.

Були зроблені наступні презентації:

  • Доступність водних послуг як індикатор сталого розвитку на регіональному рівні (Слєсарєнок, Галушкіна);
  • Оцінка впливу комунальних домогосподарств України на екосистеми басейна ріки Дністер (Слесаренок);
  • Громадська екологічна експертиза як інструмент вирішення соціальних та екологічних проблем річки Кучурган (Юрекул).

Форум екологічних НУО, що працюють в басейні Дністра, 18 вересня

В рамках форуму екологічних НУО, що працюють в басейні Дністра (на форумі були присутні 5 представників Дністровської робочої групи річкової мережі) відбулися загальні збори Міжнародної екологічної асоціації охоронців ріки «Еко-Тірас». На загальних зборах було внесено зміни до уставу «Еко-Тіраса» та обрано новий склад Координаційної Ради. До складу Координаційної Ради від України ввійшли також 2 представника ВЕГО «МАМА-86» — Слєсарєнок Світлана та Корчемлюк Марта. Інформацію про Міжнародну екологічну асоціацію охоронців ріки «Еко-Тірас».та її членів можна знайти на сайті www.eco-tiras.org

На Міжнародному Дністровському Форумі були поширені видання ВЕГО «МАМА-86»:

  • «Кампанія питна вода в Україні» (50 штук);
  • «Пособие по информационно-образовательной работе по проблемам питьевой воды, составленной на основе кампании Питьевая вода в Украине» (30 штук);
  • «Моделі технічних рішень проблем питної води у містах та сільській місцевості України: Досвід ВЕГО «МАМА-86» (20 штук);
  • Pilot program «Technical Solution for the Improvement of Ukrainian Citizens' Acces to safe Drinking water in Urban and Rural Areas» (10);
  • Пособие «Как сохранить воду, ваши деньги и природу» (70 штук);
  • Харківський ліфлет.