Увага! Це архівна версія сайту. Новий сайт ВЕГО «МАМА-86» знаходиться ТУТ

Перша зустріч сторін Протоколу з проблем води і здоров’я

17—19 січня 2007 р. у Палаці Націй в Женеві, Швейцарія, відбулась перша зустріч сторін Протоколу з питань води і здоров’я (ЗСП-1) до Конвенції про охорону та використання транскордонних річок і міжнародних озер.

Протокол вступив в силу в серпні 2005 р., сьогодні був ратифікован 20 країнами. Головна мета Протоколу — це забезпечення всіх мешканців Європи безпечною водою через покращення управління водним сектором, захисту водних екосистем і профілактику, контроль та скорочення захворювань, що пов’зані з водою.

Зустріч сторін була організована ЄЕК ООН і Європейським Регіональним відділенням ВООЗ, які спільно працюють за Протоколом. У зустрічі сторін взяли участь представники 33 держав, Європейської Комісії, міжнародних організацій, секретаріату ЄЕК ООН, Європейської Агенції з довкілля (EEA), неурядових організацій, приватного сектору та ін.

Ганна Цвєткова (МАМА-86; координатор водної групи Eко-форуму) та Сергій Вихрист (юрист, експерт і представник Еко-форуму в Юридичній Раді для Водної Конвенції) представляли Європейський Еко-форум. На ЗСП-1 Європейський Eко-форум представив та розповсюдив Заяву неурядових організацій, що працюють над питаннями питної води у країнах ЦСЄ та СЄКЦА.

Зустріч Сторін обрала на посаду Головуючого — Державного Секретаря управління довкілля та водних ресурсів Румунії пані Люцію Варга, яка очолюватиме процес впровадження Протоколу і через 3 роки Румунія прийматиме другу зустріч сторін (ЗСП-2).

На першій Зустрічі Сторін було ухвалено декілька рішень:

  • Правила процедури (ECE/MP.WH/2007/1 EUR/06/5069385/7 були прийняті зі зміною: під тиском Німеччини, Великобританії і Швейцарії було викреслено параграфа 3 Правила 20 (параграф про участь представників неурядових організацій в якості спостерігачів у засданнях Бюро Протоколу).
  • Зустріч Сторін обрала Бюро з 6 членів, до складу якого увійшли Голова, представник Румунії та представники Сторін: України, Норвегії, Фінляндії, Швейцарії та Угорщини.
  • Була затверджена Процедура виконання/дотримання Протоколу по воді та здоров'ю (ECE/MP.WH/2007/L.2 EUR/06/5069385/13).
  • На Зустрічі було обрано Комітет з дотримання Протоколу, до складу якого увійшли 9 незалежних експертів, що були висунуті Сторонами. Серед них 3 представники неурядових організацій!!!: Діана Іскрєва-Індіго (НУО «Земля назавжди» Болгарія) була висунута Швейцарією; Сергій Вихрист — експерт Eко-форуму — Угорщиною; і представника від Французької неурядової організації, кандидатура якого була висунута Францією у ході Зустрічі. У зв’язку з конфліктом інтересів, номінація Молдови свого офіційного представника — Focal Point від Молдови була знята  країною під час обговорень.
  • Було прийняте рішення щодо основних дій та пріоритетів роботи у визначенні стратегії WHO-EURO (ECE/MP.WH/2007/L.1 — EUR/06/5069385/8).
  • Обговорена, допрацьована та затверджена Програма роботи з впровадження Протоколу на 2007—2009 (ECE/MP.WH/2007/2 — EUR/06/5069385/9). Пропозиції Eко-форуму щодо посилення інформування та освіти громадськості були враховані у Програмі в розділі 1:Виконання, 1.4 Громадська обізнаність, освіта, тренінги, дослідження, розвиток та інформація. Румунія висловила зацікавленість бути Лідируючою Стороною; країни-учасники — усі країни — Сторони Протоколу; серед головних партнерів включені «правильні» (можна перекласти і як визнані) неурядові організації.
  • На ЗСП-1 було розглянуто і прийнято рішення щодо визначення focal points по Протоколу і їх відповідальності (ECE/MP.WH/2007/L.4 — EUR/06/5069385/15).
  • На засіданні було обговорене питання про можливість відкриття Протоколу для країн за межами регіону ЄЕК ООН. Через нестачу часу і наявності процедурних труднощів поправка не була підготовлена. Угорщина і Швейцарія висловили готовність підготувати пропозицію щодо зміни/поправки до Протоколу і попросили підтримку з боку Об'єднаного Секретаріату.
  • На ЗСП-1 було вирішено (a) підготувати проект рекомендацій з підготовки національних звітів до ЗСП-2; і (b) до кінця 2008 р. підготувати проміжний звіт з проблем водопостачання і санітарії з використанням цих рекомендацій.
  • Було схвалено створення спеціального Ad Hoc механізму допомоги просування проектів (PFM) (ініціатива Норвегії) для підтримки зусиль країни щодо підготовки проектних пропозицій та поліпшення пошуку та доступу до джерел фінансування. У контексті цієї ініціативної представник Фінляндії представив першу проектну пропозицію, «Поліпшення Води і Здоров'я в країнах ВЕКЦА» із залученням PFM.
  • В контексті питання «Фінансові засоби» ЗСП-1 схвалила створення двох довірчих фондів для підтримки виконання Протоколу (ECE/MP.WH/2007/L.5 — EUR/06/5069385/16).
  • Була прийнята Декларація Першої зустрічі Сторін (ECE/MP.WH/2007/L.6 — EUR/06/5069385/18). Завдяки зусиллям Eко-форуму параграф про воду як основне право людини був включенийй до Декларації в параграфі присвяченому Круглому столу «Право на воду та Протокол по Воді і Здоров'ю: зробити доступ до води реальністю». Цей круглий стіл відбувся 18-го січня в рамках ЗСП-1. Ганна Цвєткова брала участь як панеліст в цій дискусії, яка виступала від імені неурядових організацій про роль НУО у вирішенні питань з поліпшення доступу до безпечної води в країнах СЄКЦА.

Зустріч Сторін розглянула такі звіти і документи (їх можна знайти на веб-сайті секретаріату http://www.unece.org/env/water/welcome.html):

  • Про стан впровадження  Протоколу;
  • Звіт про прогрес країн щодо встановлення цілей та цільових показників;
  • Про втілення робочого плану на 2004–2006 рр. по Водній Конвенції (ECE/MP.WAT/2006/2);
  • Про результати 4-ої Зустрічі Сторін Водної Конвенції (Бонн, 20—22 листопада 2006 р.);
  • Звіт про 6-е засідання робочої групи по воді та здоров’ю;
  • Про відповідність дій WHO-EURO в контексті впровадження Протоколу;
  • Про прогрес у процесі «Здоров’я та навколишнє середовище Європи», особливо щодо впровадження програми діїй з Дитячого здоров’я та довкілля (CEHAPE);
  • Щодо підготовки до Конференції «Довкілля для Європи» у Белграді;
  • Використання існуючих баз даних і механізмів звітності для виконання вимог Протоколу;
  • Про посилення систем відповідальності, зокрема оцінки і розвитку національного і/або місцевого контролю, систем виявлення спалахів та проведення профілактики (Контроль хвороб, пов’язаних з водою ECE/MP).

Для отримання більш детальної інформації звертайтеся  до Ганни Цвєткової,
МАМА-86, координатора Водної групи Європейського Eко-форума 
Електронна пошта: