Увага! Це архівна версія сайту. Новий сайт ВЕГО «МАМА-86» знаходиться ТУТ

 

Шановний пане Президенте,
шановні учасники перших президентських слухань!
Пані та панове!

Ми, громадські організації екологічного спрямування, вітаємо залучення громадськості до формування політики розвитку держави. Участь громадськості в процесі прийняття державних рішень є одним з засадових принципів сталого або збалансованого розвитку, який визнано світовою спільнотою як ефективний інструмент досягнення країнами економічного розквіту, довготривалого соціального добробуту та екологічної безпеки.

Інтеграція екологічної політики до всіх галузей економіки є необхідною умовою переходу України до сталого розвитку. Для цього на найвищому рівні повинно бути прийнято політичне рішення щодо обов’язковості інтеграції екологічної політики для всіх галузей, що наразі є одним з положень Угоди про ЄС.

Ми глибоке занепокоєні тим фактом, що всупереч нашим сподіванням, екологічна політика як інтегрований чинник і важливий пріоритет держави відсутня як в Програмі дій помаранчевого уряду, так і в сьогоднішньому порядку денному слухань. Складається враження, що економічний стрибок України планується виключно за рахунок вичерпання природних ресурсів, як це зробили розвинені країни 50 років тому. Але ж на дворі — 21 сторіччя! Український екологічний рух не може допустити, щоб економіка України розвивалася як сировинний додаток до високотехнологічної, сервісно-орієнтованої економіки західних країн.

На жаль, технократичні вчинки нового уряду, такі як будівництво Дунайського каналу та Ташлицької ГАЕС, нав’язування планів будівництва нових атомних реакторів і багато інших, зчиняються з грубими порушеннями екологічного законодавства без оцінки економічної доцільності та обговорення з громадськістю. Систематично порушуються вимоги Оргуської конвенції про доступ до інформації, участь в прийнятті рішень та доступ до правосуддя з питань, що стосуються довкілля. Так, з початку цього року, на ім’я Президента та Прем’єр-міністра неодноразово надсилалися звернення щодо пріоритизації екологічної політики в державі, зокрема, лист 125 екологічних неурядових організацій, а також звернення стосовно нагальних екологічних проблем, на які відповіді не було отримано. Документ «Громадська оцінка екологічної політики», який проігнорував уряд Кучми, так само було проігноровано новим урядом.

Відповідно сучасним стандартам, стратегічні дії щодо розвитку держави повинні включати в себе вимоги охорони довкілля. Ми вимагаємо включення екологічної компоненти в публічне обговорення сценаріїв розвитку держави. Ми, екологічні громадські організації, вимагаємо спеціальної зустрічі на високому рівні для обговорення зазначених позицій.

Екологічна політика має стати пріоритетною складовою політики розвитку держави в сучасній Україні. І це є і виклик для нашого суспільства, і його нагальна потреба. Якщо помаранч — справжній, у нього має бути зелене листя.