Увага! Це архівна версія сайту. Новий сайт ВЕГО «МАМА-86» знаходиться ТУТ

ПРЕС-РЕЛІЗ
ДЛЯ НЕГАЙНОГО РОЗПОВСЮДЖЕННЯ

Фестиваль культурної спадщини народів Придунав’я
до Дня Дунаю 2007

29 червня 2007 року Міжнародний День Дунаю вже втретє буде приймати м. Вилкове Кілійського району на Одещині. Цього року тут проходить фестиваль народів Придунав’я. Цей фестиваль є частиною міжнародного свята, яке започатковане Міжнародною Комісією захисту ріки Дунай (International Commission for the Protection of the Danube River — ICPDR) і проходить під гаслом «Святкуємо культури Дунаю!».

Ініціаторами та організаторами святкування Міжнародного дня Дунаю 2007 в Україні виступили громадські організації: ВЕГО «МАМА-86», ГО «МАМА-86-Татарбунари», Дунайський біосферний заповідник (м. Вилкове), Екологічний клуб «Дунай» (м. Вилкове), Одеський екологічний університет, Молодіжний центр ім. Вернадського (м. Одеса), екологічна НУО «Жайворонок» (м. Кілія), екологічна НУО «Еко-Рень» (м.Рені), Південноукраїнська організація «Добра воля» (м. Ізмаїл) та компанія «Кока-Кола Україна».

В рамках фестивалю Дня Дунаю 2007, спрямованого на привернення уваги до збереження культур народів, які споконвіку живуть в Українській дельті Дунаю, пройдуть різні акції. Серед них: велопробіг та прохід на яхтах від Одеси до Вилкового, інформаційно-просвітні акції на базі інформаційного центру Дунайського біосферного заповідника, виставка місцевих митців, відкриття музею рибалки, народні гуляння, прогулянки на човнах, виставка-ярмарок виробів народних ремесел, традиційна кухня, виступ духового оркестру та інше. Кульмінацією фестивалю стане яскравий концерт народних самодіяльних колективів з усіх Придунайських районів. Більше 250 артистів представлять гостям та жителям м. Вилкове яскраве різноманіття культурної скарбниці народів Придунав’я.

«Сподіваємося, що День Дунаю стане яскравою сторінкою життя не тільки м. Вилкового, але й у всіх жителів Українського Придунав’я, що зусилля організаторів цього свята будуть підтримані місцевою владою та населенням, і у наступному році його відзначатимуть широко і в інших придунайських містах», — сказала координатор програми «Вода і санітарія» ВЕГО «МАМА-86» Цвєткова Ганна.

«Не існує інших регіонів у світі, де б річка своєю назвою об’єднала цілу групу країн — «придунайські країни». Це більше ніж географічне поняття. Треба підкреслити, що з Дунаєм пов’язано формування ще одного феномену — екологічного. Адже його дельта як одна із найбільших дельт світу, стала практично вся заповідною, увійшовши до складу транскордонного румунсько-українського біосферного заповідника «Дельта Дунаю». Крім того, і це має пряме відношення до нашого свята, в дельті Дунаю з особливою силою проявились вплив природного середовища на спосіб життя місцевого населення, взаємозв’язок між ними» — відзначив Директор Дунайського біосферного заповідника НАН України Олександр Волошкевич.

«Багато народів та народностей сьогодні проживає  в басейні Дунаю. Велика ріка щедро годує і напуває людей, стає джерелом наснаги та розвитку. Люди мають про це пам’ятати та берегти ріку та її природні багатства», — сказала Ірина Вихристюк, координатор ініціативної групи з підготовки свята, ГО «МАМА-86-Татарбунари».

Знання народних традицій, культурної спадщини важливо для молоді. У підготовці та святкуванні Дня Дунаю прийняла участь учнівська та студентська молодь з одеських навчальних закладів. Молодіжний екологічний центр ім. В. І. Вернадського проводить свою щорічну всеукраїнську комплексну екологічну експедицію «Задунайська січ 2007». Під час експедиції будуть проведені комплексні екологічні дослідження лісових, заплавних екотопів: інвентаризація флори та фауни ДБЗ, гідробіологічні, гідрохімічні, ентомологічні, ботанічні, орнітологічні, герпетологічні дослідження. Проведено науково-практичні семінари з питань  «Формування національної екологічної мережі України» та історії краю; семінари-тренінги з розвитку особистості; організовано та проведено творчі лабораторії, конкурси: живопису, фото, танців, журналістики, літературних творів, під назвою «Дунайські замальовки»; культурно-театральне шоу за підтримки Одеської ліги КВК та телеканалу «Здоров’я».

Директор по зв’язках із громадськістю Компанії «Кока-Кола Україна» Олеся Жулинська зазначила: «Сподіваємось, що святкування Дня Дунаю в Україні з кожним роком буде привертати все більше уваги до необхідності збереження природи унікального дунайського біосферного заповідника,  а також культурної спадщини народів Придунав’я. Відзначення Дня Дунаю — це лише частина екологічних ініціатив, які підтримує Кока-Кола. Так, вже цього року в планах Компанії «Кока-Кола Україна» є розширення діяльності по захисту водного середовища — це початок святкування Дня Дніпра, спрямований на збереження найбільшої водної артерії України. Захист водних ресурсів є важливою частиною корпоративної віповідальності нашої Компанії. Як один із найбільших виробників безалкогольних напоїв у світі та в Україні, ми надзвичайно дбаємо про економне використання водних ресурсів та чистоту водних басейнів, що є запорукою здоров’я нашої нації».

* * *

Довідка
Басейн Дунаю є найбільшим у світі міжнародним річковим басейном, що єднає 13 Європейських країн: Австрію, Боснію-Герцоговину, Болгарію, Молдову, Німеччину, Румунію, Сербію, Чорногорію, Словаччину, Словенію, Угорщину, Україну, Хорватію, Чеську Республіку та займає 10 відсотків Європи. Зусилля спрямовані на захист Дунаю, об’єднують ці народи і свідчать про можливість співпраці між народами попри політичні та соціально-економічні розбіжності. Різноманітні події відбудуться в усіх придунайських країнах на честь святкування Дня Дунаю 2007 року. Багато з цих подій плануються та будуть проводитися спільними зусиллями державних і громадських організацій, академічними та навчальними закладами. Святкування будуть включати концерти, просвітницькі заходи, акції з очищення берегів ріки, фестивалі, подорожі та багато іншого.

Довідка про Кока-Кола та День Дунаю
Ще 1 червня 2005 року  з метою спільного захисту та збереження ріки Дунай був підписаний Меморандум порозуміння між Міжнародною комісією по захисту ріки Дунай (ICPDR, членом ООН), Компанією Кока-Кола і її найбільшим європейським ботлером Кока-Кола Хеленік Ботлінг Компані (Coca-Cola HBC). Партнерство Кока-Кола за цим меморандумом передбачає тісну співпрацю з місцевими урядовими та неурядовими структурами з метою організації та проведення великої кількості заходів, присвячених Дню Дунаю. Усі ці заходи будуть спрямовані на розробку навчальних матеріалів по Дунаю, а також підтримку освітніх та екологічних проектів, що охоплюють шість європейських країн (Болгарію та Румунію, Сербію та Чорногорію, Словаччину та Україну), де  протікає ця річка, і де Компанія Кока-Кола та Coca-Cola HBC розвивають та здійснюють свій бізнес. Ініціатива екологічних проектів Кока-Кола — це приклад відповідального ставлення до довкілля та обов’язку Компанії зберегти екосистему Дунаю.

Довідка про Компанію Кока-Кола
Заснована у 1886 році, Компанія Кока-Кола є світовим лідером з виробництва, маркетингу та дистрибуції концентратів та сиропів для виготовлення напоїв, а також власником найдорожчого  в світі бренду — Coca-Cola. На сьогоднішній день Компанія виробляє та надсилає на свої заводи-ботлери (підприємства, що займаються розливом продукції) сиропи для виготовлення напоїв близько 400 брендів, а також займається розробкою та реалізацією маркетингових стратегій. Головне управління Компанією розташовано в Атланті, а локальні представництва розміщені у більш ніж 200 країнах світу. Детальнішу інформацію про систему Кока-Кола в цілому можна отримати на www.coca-cola.com

Довідка про Компанію Кока-Кола Хеленік Ботлінг Компані
Це найбільша європейська компанія-ботлер, яка займається розливом, продажем та дистрибуцією безалкогольних газованих напоїв на умовах франчайзингу Компанії Кока-Кола. Зареєстрована у Греції у 2000 році,  Кока-Кола Хеленік Ботлінг Компані розгорнула свою діяльність у 27 країнах, в тому числі і в Україні. www.coca-colahbc.com.

Контакти

Ірина Вихристюк (Татарбунари): (04844) 31066; 8(067) 3460842
Тетяна Балацька (Вилково): (04843) 32340; 8 (067) 1172876
Тетяна Чорна (Одеса): (248) 358170; 8(067) 4862676
e-mail:

Олеся Жулинська
Директор по зв’язках із громадськістю «Кока-Кола Україна»
Тел.: 044 490-07-07,  e-mail: