Увага! Це архівна версія сайту. Новий сайт ВЕГО «МАМА-86» знаходиться ТУТ

День Дунаю

Вілково, 29 червня 2005 року

Лекція в інформаційному центрі

Експозиція Дністровського клубу (Одеса)

Екскурсія

Семінар

Презентація

Збір сміття

Зібране сміття

 

29 червня 2005 року 50 юнаків та дівчат з Одеси, Вілково, Ізмаїлу та Татарбунарів зібралися в Вілково щоб відсвяткувати День Дунаю.

Зустріч проходила в інформаційному центрі Дунайського Біосферного Заповідника. Олександр Волошкевич, директор Дунайського Біосферного Заповідника, проголосив святкову промову для молоді. Потім голова Вілківського Дунайського Клубу, Тетяна Балатська, провела екскурсію по інформаційному центру Дунайського біосферного заповідника, де зібрано багато цікавих експонатів. Дунайські Клуби також організували презентації своєї роботи. Українські члени Водного молодіжний парламенту (Савченко Валентина з Дунайського клубу м. Одеси, Маломуж Ольга з Дунайського клубу м. Ізмаїла, Балакий Миколай з Дунайського Клубу м. Вілково) звітували про свою роботу під час 6-го Європейського Молодіжного Водного Парламенту у Румунії у травні 2005 року та розповсюдили серед молоді Заклик до Мобілізації від Дунайського Парламенту.

Потім молодь мала змогу ознайомитися з старою частиною міста Вілково, так званою Українською Венецією. В цій частині міста немає доріг, замість них збудовані численні канали — єрики (місцева назва маленьких каналів), а люди пересуваються та перевозять свій скарб на маленьких дерев'яних човнах. Під час екскурсії молодь дізналася про особливості життя у дельті Дунаю, побачила будинки зроблені з очерету, що росте на берегах ріки. Учасники Дунайських Клубів розповсюджували серед мешканців Вілково копії Заклику до Мобілізації.

Другу частину дня молодь подорожувала на судні «Пелікан» численними гирлами дельти ріки Дунай, що належить до території Дунайського біосферного заповідника. Діти відвідали кордон Мідей (Полудень), оглянули околиці з 11-метрової оглядової вежі, побували на «0» кілометрі ріки Дунай. Провідник розповів молоді про історію та культуру управління природними ресурсами в дельті Дунаю, про традиції та мешканців.

Молодь мала змогу попрацювати творчо у робочих групах на площадці під 11-метровою вежею, складаючи свої побажання Дунаю та записуючи їх на двох великих плакатах. Папір для плакатів був особливий, виготовлений з вторинної сировини членами Дунайського клубу з Одеси. Особлива честь випала кращим та почесним членам Дунайських клубів написати вірші Дунаю. Ці плакати будуть виставлені серед інших експонатів інформаційного центру Дунайського біосферного заповідника.

На «0» кілометрі молодь чекали водні розваги та купання у Дунаю. Після цього з поновленими силами дівчата і хлопці взялися за прибирання сміття. Територія у 600 метрів берегової смуги була звільнена від пластику, пляшок та іншого сміття. Більше ніж 60 мішків сміття було зібрано під час цієї акції.

По дорозі додому на «Пелікані» відбулася для молоді друга частина екскурсії про водні ресурси Дунаю. День Дунаю завершився нагородженням 20 найактивніших учасників еко-ігр та прибирання берега. Призи, що отримали діти були зроблені руками членів Дунайського клубу з Одеси. Голови Дунайських Клубів теж не залишилися без уваги. Вони були нагороджені сертифікатами-відзнаками та подарунками.

День Дунаю був дуже насиченим, але молодь, незважаючи на втому, отримала море задоволення. Учасники Дня Дунаю 2005 будуть пам'ятати цей день все своє життя.