У Ніжинському районі працюватиме інформаційно-консультаційний центр органічного землеробства

22 лютого в с. Вертіївка Ніжинського району Чернігівської області відбулося відкриття інформаційно-консультативного центру з органічного землеробства. Захід підготовлений організацією  «МАМА-86-Ніжин» у співпраці з міжнародною громадською організацією «Жінки Європи за спільне майбутнє» за підтримки програми МАТРА Міністерства закордонних справ Нідерландів. Центр буде займатися розповсюдженням знать щодо органічного сільського господарства і провадити активну просвітницьку роботу на базі сіл Бобрик та Вертіївка.

У відкритті центру взяли участь люди, переконані в тому, що підвищення екологічної свідомості і поінформованості населення — це реальний шанс відтворити гармонію людини з природою.

Про основні завдання діяльності центру розповіла голова громадської екологічної організації «МАМА-86-Ніжин» Валентина Щокіна. Координатор проекту «Співпраця задля сталого розвитку на селі» Анна Цвєткова  (ВЕГО «МАМА-86») нагадала про основні завдання проекту та результати їх виконання в даному регіоні. Вчителька ЗОШ № 5 з Ніжина Т. І. Куськал розповіла про досвід проведення інформаційно-освітніх заходів з екології в їхній школі. Учнівська агітбригада школи показала постановку, присвячену пропаганді екологічно-чистих продуктів. Вчитель Бобрицької школи В. П. Шкурат представив власний досвід вирощування органічної продукції. У рамках роботи інформаційного центру він буде працювати консультантом та розповсюджувати знання про можливості органічного сільського господарства в Ніжинському районі. Соломія Баб’як, представник партнерської громадської організації «Жінки Європи за спільне майбутнє», познайомила присутніх з роботою громадської організації «Наша Земля», що працює над впровадженням ідеї сталого розвитку у Баварії на прикладі виробництва та споживання органічної продукції. Про перспективу розвитку органічного землеробства в Україні та роль регіонів в цьому русі розповів голова правління Федерації органічного руху України Є. В. Мілованов. Про практичні досягнення екологічно безпечного землекористування через впровадження елементів органічного землеробства на базі дослідних ділянок НАТІ розповів Жовнір І. М.

Заступник голови райдержадміністрації з питань агропромислового комплексу І. М. Боришполець завірив присутніх у всебічній підтримці з боку влади цієї громадської ініціативи з пропаганди органічного землеробства у Ніжинському районі.

Вертіївська селищна рада підтримала громадську ініціативу і виділила кімнату в приміщенні ради для роботи інформаційного центру, де планується проводити консультації для жителів селища, розташувати бібліотеку та вести інформаційно-освітню програму для різних вікових груп, включаючи лекції для учнів Вертіївської та Бобрицької шкіл.

Скориставшись нагодою, громадськість направила звернення до влади з пропозиціями щодо підтримки органічного руху в регіоні і запросила всіх до подальшої співпраці на базі Центру органічного землеробства в с. Вертіївка.

Джерело: В. Щокіна, «МАМА-86-Ніжин»