Увага! Це архівна версія сайту. Новий сайт ВЕГО «МАМА-86» знаходиться ТУТ

Інтерактивні тренінги з еко-санітарії ЯМЕГО «МАМА-86-Яремче»

Одним із напрямків проекту «Співпраця для сталого розвитку сільської місцевості», що реалізується у партнерстві з неурядовою організацією WECF (Нідерланди) за фінансової підтримки програми MATRA Міністерства закордонних справ Нідерландів, є напрямок екологічної санітарії, а саме: впровадження в сільській місцевості технології виготовлення та будівництва сухого еко-туалету.

Перші індивідуальні еко-туалети збудовано в смт. Ворохта Яремчанської міської Ради Івано-Франківської області. Головним експертом з даного питання є Стефан Дігінер з Гамбургського Технічного Університету (Німеччина). Він провів два семінари, на яких жителі селища детально ознайомилися з усіма теоретичними і практичними аспектами нової технології.

Цей досвід вдало підхопив член організації «МАМА-86-Яремче» Роман Кудрін. Йому доведеться самотужки збудувати ще 4 таких туалети, проте будівництво двох із них уже успішно завершено.

Нещодавно індивідуальний еко-туалет побудовано в с. Степанівна Одеської області. Роман вперше у ролі експерта активно долучився до Стефана і остаточно засвоїв курс будівництва. Він тільки-но повернувся з с. Бобрик Чернігівської області, де перебував у ролі повноцінного експерта і передав практичний досвід місцевій громаді.

Таким чином, вперше в Україні було започатковано вдалу практику впровадження ідей еко-санітарії під назвою «тренер для тренера». Як показала практика, такий досвід добре засвоюється і адаптується до місцевих умов. Так, у еко-туалетах, які будуються для індивідуальних власників, використовуються сидячі унітази. Для виготовлення таких сидінь з Німеччини в Україну привезено 2 матриці. Сидіння виготовляється з бетонного розчину, який не складно приготувати. Проте, через відсутність якісних складників (митого білого піску певного розміру, цементу відповідної якості), ми зіткнулися з тим, що такі унітази легко руйнуються. Тому, Роман спробував використовувати готову будівельну суміш з додаванням 50 г «рідкого скла».

Наводимо перелік матеріалів для виготовлення сидячої форми унітаза з цементу та піску, який надав Стефан Дігінер. Собівартість такого сидіння приблизно 50 грн.

Пластилін

Пач.

1

шпатель

Шт.

1

Шліф-папір 80-1000

Шт.

3

Труба металопластикова (діаметр 20 мм)

м

0,3

Фарба масляна

л

0,5

пензлик

Шт.

1

молоток

Шт.

1

відро

Шт.

1

Цемент марки 500

л

8

пісок

л

10

сітка 12*20cm

Шт.

1

мило

Шт.

1

мочалка

Шт.

1

Нижче наводимо перелік матеріалів для унітазу з самовирівнюючою сумішшю для заливки стяжки. Такий унітаз більш міцний, але коштує дорожче.

  1. Суха суміш для заливки стяжок, 25 кг — 48 грн.
  2. Рідке скло, 05 л — 7 грн.
  3. Масло машинне, 200 гр. — 2,00 грн.
  4. Шліф папір 800; 1000;  — 8 шт. — 16,00 грн.
  5. Фарба водостійка 0,5л — 8,00 грн.
  6. Сітка металева — 10х12 см — 1,00 грн.
  7. Труба металопластикова, діаметр 20 мм, 30 см — 4,00 грн.
  8. Пензлик, 2 шт. — 4,00 грн.
  9. Пластилін, 1 пач. — 3 грн.

Всього — 94 грн.

Для будівництва екотуалету з дерева потрібні наступні інструменти:

  1. Бензопила.
  2. Електролобзик
  3. Електродриль
  4. Електрошруповерт
  5. Болгарка
  6. Сокира
  7. Міксер для бетону

Перелік матеріалів для всього еко-туалету раніше наведено в звітах по будівництву.

За детальною інформацією звертайтесь по тел. 8-03434-2-20-01
Ел. пошта:

 




Пілотні проекти

Будівництво екотуалетів